Europeiske land svindlet for milliarder i skatteskandale

Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En liten gruppe finansfolk, advokater og storbanker har svindlet statskassen i en rekke europeiske land for milliarder av kroner. Norge er også rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

40 journalister i 19 europeiske redaksjoner, blant dem Politiken og DR i Danmark og SVT og TT i Sverige, har i samarbeid med den tyske gravegruppen Correctiv avdekket omfattende svindel med utbytteskatt.

Ifølge avsløringen, som blant annet bygger på gjennomgang av 180.000 dokumenter, dreier det seg om unndragelse av utbytteskatt for opptil 520 milliarder kroner.

Den danske statskassen skal alene være svindlet for minst 16 milliarder kroner, mens det for Tysklands del skal være snakk om nærmere 50 milliarder kroner.

Belgia, Østerrike, Sveits, Nederland, Frankrike, Spania og Italia skal også være rammet, og det samme gjelder Norge.

Norge ble ifølge Skatteetaten svindlet for i underkant av 600.000 kroner i 2013 og lyktes to år senere med å stanse ti svindelforsøk på til sammen 350 millioner kroner. Det er ikke kjent om Norge ytterligere er rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Flere tilfeller av forsøk på tilsvarende skattesvindel i Norge

Storbanker

Flerre av verdens største banker har deltatt i svindelen, som skal ha blitt klekket ut på et advokatkontor i Frankfurt i 2009 og som ble døpt «djevelmaskinen» av de involverte.

Den Dubai-baserte finansmannen Sanjay Shah, som fram til 2016 drev hedgefondselskapet Solo Capital, omtales som sentral bakmann i opplegget. Han er satt under etterforskning i Storbritannia, og De forente arabiske emirater har frosset nærmere 5,5 milliarder kroner i verdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant bankene som trekkes fram er britiske Barclays, tyske Deutsche Bank, franske BNP Paribas og Crédit Agricole, sveitsiske Credit Suisse og UBS, nederlandske ABN Amro, amerikanske JPMorgan, Morgan Stanley og Merrill Lynch og svenske SEB.

Les også: Ny studie viser hvilke banker som har de mest tilfredse kundene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjehandel

Skattetriksingen omtales som et såkalt «cum-ex» opplegg, som er latin for «med» og «uten». Det er snakk om en komplisert korttidshandel med aksjer, som selger og kjøper fysisk ikke eier. Opplegget gjør eierskapet til aksjene diffust, og systemet og myndighetene blir lurt.

– De har stukket snabelen i statskassene. En ting er å hjelpe folk med å spare penger i skatt, men dette handler simpelthen om å ta penger fra statskassen, og det har de som lagde dette opplegget visst, sier Niels Winther-Sørensen, en dansk professor i skatterett som har gjennomgått noen av dokumentene.

Fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen i den danske Skattestyrelsen er enig.

– Disse avsløringene bekrefter vårt bilde av et meget organisert opplegg, sier han til Politiken.

Eksperter: – Bankene bedre rustet mot ny finanskrise

Motbydelig

De politiske reaksjonene på avsløringene er også sterke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er helt grotesk og det er desidert tyveri av folks penger. Det er et tyveri fra dem som har betalt skattekroner som skulle ha gått til velferd, sykehus, barnehager og skoler, sier de danske sosialdemokratenes gruppeformann i EU-parlamentet, Jeppe Kofod.

– Det er så motbydelig. Det er på høy tid at Europas politikere våkner opp og får satt en stopper for slik svindel sier han.

Les også: Denne banksjefen kan gi deg den laveste boliglånsrenten nå