Nå kommer de nye sedlene - se opp for forfalskninger av 50- og 500-lappene

Se video: Ta en sniktitt på de nye 50- og 500-lappene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kjent med at kriminelle kan prøve å forfalske nye sedler, sier sikkerhetsrådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag 18. oktober kommer de to nye sedlene, 50- og 500-lappen. I den forbindelse advarer Norges Bank og Virke mot forfalskninger av sedler, noe man opplevde da 100- og 200-lappene kom i mai i fjor.

– Vi er kjent med at det ved lansering av nye sedler kan være kriminelle som forsøker å sette falske sedler i omløp, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke i en melding på deres nettsider.

I fjor kom de nye 100- og 200-sedlene, og med det kom forfalskningene. Foto: Norges Bank
I fjor kom de nye 100- og 200-sedlene, og med det kom forfalskningene. Foto: Norges Bank

Nye sedler for å forhindre forfalskninger

Den teknologiske utviklingen innebærer at det blir lettere å forfalske sedler, derfor må sentralbankene utvikle mer avanserte sikkerhetselementer, skriver Norges Bank på sine nettsider.

I fjor ble det rapportert inn 1651 falske sedler, og da dreide det seg i hovedsak om de nye 200-lappene, som Dinside omtalte i en sak i fjor.

«De siste årene har mange av landene rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler. Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge, men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem», skriver Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For at norske sedler skal være et effektivt betalingsmiddel må det blant annet være enkelt for forbrukerne å kunne skille mellom ekte og falske sedler. Dette har Norges Bank ansvar for.

«For at man også i framtiden skal kunne stole på at sedlene vi bruker er ekte, har det blitt laget nye sedler som er sikrere enn noen gang», skriver sentralbanken.

Slik skiller du falske fra ekte sedler

– I tillegg til sikkerhetstråd og vannmerke, som er kjent fra tidligere utgaver, er de nye sedlene utstyrt med en ring som ser ut som den flyter når du beveger på seddelen. Denne finner du i det nedre venstre hjørnet på forsiden av alle valørene, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, til Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veggum påpeker at den nye seddelserien er den sikreste som er utgitt hittil i Norge, men at det er viktig å lære seg sikkerhetselementene for å styrke hensikten med de nye sedlene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør jeg med de gamle sedlene?

Da de nye 100- og 200-lappene kom i fjor så hadde du ett år på deg til å bruke dem opp. Det samme gjelder nå med de utgående 50- og 500-lappene, som du må kvitte deg med innen 18. oktober 2019.

Enten kan du bruke dem opp neste gang du betaler for noe, eller så må de veksles. Da kan du enten veksle sedlene i depotene til Norges Bank, eller så kan du få pengene overført til egen konto ved å fylle ut et skjema som du kan sende inn sammen med sedlene.

For nærmere beskrivelse, sjekk hjemmesidene til Norges bank.