Langt flere menn enn kvinner blir tidligpensjonister

I år 2020 vil det være én million alderspensjonister i Norge.
I år 2020 vil det være én million alderspensjonister i Norge. Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix

Over halvparten av alle menn blir nå tidligpensjonister. Bare rundt 20 prosent av kvinnene gjør det samme. Hvorfor er det slik?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske tall fra SSB viser at litt over halvparten av alle 66 år gamle menn i Norge nå mottar tidlig alderpensjon. De har ofte pensjonert seg flere år før de når pensjonsalderen på 67 år.

Langt færre kvinner blir tidligpensjonister.

Andre tall fra SSB viser at det er personer med større formue enn andre, som også tar ut tidlig alderspensjon.

Pensjonister fyller opp sparegrisen

Pensjonsreformen i 2011 gjorde det mulig å ta ut alderspensjon allerede fra du er 62 år gammel.

Og du må gjerne fortsette å jobbe så mye du vil, samtidig som du får alderspensjon fra NAV.

Mange av mennene som tar ut tidlig alderspensjon, gjør nettopp det. De fortsetter å jobbe i flere år etter at de har pensjonert seg. Spesielt menn med høy utdannelse gjør det.

Faktisk var det hele 57 prosent av alle – menn og kvinner – i alderen 62-66 år som tok ut tidlig alderspensjon i 2017, som kombinerte dette med fortsatt arbeid, viser tall fra NAV.

SSB-tall forteller oss at 66-åringer som valgte å ta ut tidlig alderspensjon, hadde en husholdningsformue som i snitt var nesten 600.000 kroner høyere enn hos dem som ikke tok ut tidlig alderspensjon.

Oppsummert: Mange bemidlede menn og noen bemidlede kvinner bruker tidligpensjoneringen til å fylle opp sparegrisen.

Les også: Kvinner kommer godt ut av det med ny pensjon

Kvinner fyller ikke vilkårene

Én årsak til den store forskjellen mellom kvinner og menn i tidligpensjonering, er at kvinner i mindre grad enn menn oppfyller vilkårene for å ta ut tidlig alderspensjon.

De har hatt lavere lønn, langt flere kvinner har jobbet deltid og kvinner har færre yrkesaktive år bak seg enn menn.

Dermed oppfyller de bare vilkårene for minste pensjonsnivå (minstepensjon) og kan ikke alderspensjonere seg før de er 67 år gamle.

Vi har nemlig et pensjonssystem der det du har tjent og betalt i skatt opp gjennom livet, kommer deg til gode når du mottar alderspensjonen din fra folketrygden (NAV).

238.000 kroner i alderspensjon

  • Gjennomsnittlig utbetalt alderspensjon fra NAV (folketrygden) er nå (2018) på cirka 238 000 kroner i året.
  • Kvinner får utbetalt i snitt 212 000 kroner i året i alderspensjon.
  • Menn får utbetalt i snitt 269 000 kroner i året.
  • I tillegg har mange pensjonister ekstra tjenestepensjon gjennom jobben. Stadig flere har også AFP-pensjon gjennom jobben.
  • Ganske mange pensjonister har på toppen av dette oppsparte midler. Eller de sitter på verdier i hus og hytte.

Gamle kjønnsforskjeller

Her er det viktig å huske på at de som nylig er blitt og nå blir pensjonister, ble født siste halvdel av 1940-tallet og første halvdel av 1950-tallet.

Dette er årskull der gamle kjønnsforskjeller fortsatt preget arbeidskarrieren. Mange kvinner har deltatt mindre i arbeidslivet enn mennene.

Denne forskjellen kommer til å bli stadig mindre med nye og mer «moderne» årskull av pensjonister i årene som kommer. NAV ser allerede nå at forskjellen mellom kvinner og menn er blitt mindre blant yngre alderspensjonister enn blant dem som er eldre.

Vi må ta med at Norge dessuten har verdens kanskje aller mest omfordelende pensjonssystem.

Det vil si at penger blir overført fra dem som har mer til dem som har mindre. Noe som i første rekke kommer kvinner til gode.

Les også: Norge har det mest utjevnende pensjonssystemet i Europa

Skyldes også at kvinner er uføretrygdet

Blant eldre som fylte 67 år i 2016, så var hele 40 prosent av kvinnene uføretrygdet.

Tilsvarende andel blant menn var 27 prosent.

Dette er en annen viktig årsak til at færre kvinner enn menn blir tidlige alderspensjonister. Veldig mange kvinner i alderen 62-66 mottar allerede uføretrygd.

Disse kvinnene – og mennene – får ikke gå over fra uføretrygd til alderspensjon før de fyller 67 år.

I tabellen over kan du se forskjellen i inntekt i 2015 mellom alle nordmenn født året 1949. Disse 66-åringene er blitt delt inn i ti ulike grupper (desiler), avhengig av inntekt. Her ser du tydelig at uføretrygd er en viktig inntektskilde for dem som tjener minst. Yrkesinntekt er viktigst for dem som har høyest inntekt. Kapitalinntekt er det nesten bare de rikeste eldre som har. AFP til offentlig ansatte er viktigst for dem i midten. AFP til privatansatte er det i gjennomsnitt mest av hos dem som også tjener mest. (Grafikk og kilde: SSB-artikkelen: «Mange 66-åringer med yrkesinntekt», 2017)
I tabellen over kan du se forskjellen i inntekt i 2015 mellom alle nordmenn født året 1949. Disse 66-åringene er blitt delt inn i ti ulike grupper (desiler), avhengig av inntekt. Her ser du tydelig at uføretrygd er en viktig inntektskilde for dem som tjener minst. Yrkesinntekt er viktigst for dem som har høyest inntekt. Kapitalinntekt er det nesten bare de rikeste eldre som har. AFP til offentlig ansatte er viktigst for dem i midten. AFP til privatansatte er det i gjennomsnitt mest av hos dem som også tjener mest. (Grafikk og kilde: SSB-artikkelen: «Mange 66-åringer med yrkesinntekt», 2017)

Les også: Par snakker ikke sammen om pensjon

Vet kvinner at de lever lenger?

I tillegg til at kvinner i 60-årene ofte har liten pensjonsopptjening og mye uføretrygd, er det åpenbart at kvinner i mindre grad enn menn faktisk ønsker å pensjonere seg før de fyller 67 år.

Hvorfor det er slik, vet forskere og andre som studerer dette fortsatt lite om.

En mulig forklaring kan være at kvinner erkjenner at de i gjennomsnitt kommer til å leve lenger enn menn.

Men det vet vi altså ikke.

Les også: Pensjon handler også om likestilling

Pensjonsalder ikke avhengig av yrke

Når pensjonseksperter har forsøkt å se om det er noen sammenheng mellom når folk pensjonerer seg og hvor lenge ulike yrkesgrupper kan regne med å leve som pensjonister, så finner de iallfall ikke noen systematisk sammenheng.

Jobber du for eksempel i et yrke som renholder eller sjåfør, kan du regne med å leve 3-4 år kortere enn en person med høy utdanning.

Likevel er det ikke flere i den første gruppen som tidligpensjonerer seg, enn i den siste.

Les også: Flere tar ut pensjon når de er 62 år

Stadig færre minstepensjonister

Knappe 150.000 av alderspensjonistene er i dag minstepensjonister. Det tilsvarer 16 prosent.

Et stort flertall er kvinner. Mange er eldre kvinner.

Trenden har i flere år vært at antallet minstepensjonister går ned. En vesentlig årsak er at nye kull av pensjonister har mer opptjening av alderspensjon fra arbeidslivet enn eldre kull av pensjonister har hatt.

Blant menn i aldersgruppen 67-69 år er andelen minstepensjonister nå helt nede i 3 prosent.

Blant kvinner som er 85 år og eldre, er hele 43 prosent minstepensjonister.

Minste pensjonsnivå (minstepensjon) varierer nå mellom ca. 153 000 kroner og ca. 187 000 kroner i året.

Gjennomsnittlig utbetalt alderspensjon fra NAV er til sammenligning på ca. 238 000 kroner.

Artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Kilder:

Axel Hvistendahl Nerdrum og Christian Hrafn Brovold: «Mange 66-åringer med yrkesinntekt» , SSB-artikkel 2017. Artikkelen.

Ingrid Melby: «Blir påfyll til sparegrisen» , SSB-artikkel, 2016. Artikkelen.

«Arbeid, pensjon og inntekt i den eldre befolkningen», rapport fra Pensjonspolitisk arbeidsgruppe 12. juni 2017. Rapporten

Tor Morten Normann: «2 av 10 med lav utdanning er uføre», SSB-artikkel 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Bergs kone: – En stor lettelse10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring fremstilles for fengsling06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico
Siste nytt
13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Bergs kone: – En stor lettelse10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring fremstilles for fengsling06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29VerdenNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico
Populært