Meny

Langt flere menn enn kvinner blir tidligpensjonister

I år 2020 vil det være én million alderspensjonister i Norge.
I år 2020 vil det være én million alderspensjonister i Norge. Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix

Over halvparten av alle menn blir nå tidligpensjonister. Bare rundt 20 prosent av kvinnene gjør det samme. Hvorfor er det slik?

Ferske tall fra SSB viser at litt over halvparten av alle 66 år gamle menn i Norge nå mottar tidlig alderpensjon. De har ofte pensjonert seg flere år før de når pensjonsalderen på 67 år.

Langt færre kvinner blir tidligpensjonister.

Andre tall fra SSB viser at det er personer med større formue enn andre, som også tar ut tidlig alderspensjon.

Pensjonister fyller opp sparegrisen

Pensjonsreformen i 2011 gjorde det mulig å ta ut alderspensjon allerede fra du er 62 år gammel.

Og du må gjerne fortsette å jobbe så mye du vil, samtidig som du får alderspensjon fra NAV.

Mange av mennene som tar ut tidlig alderspensjon, gjør nettopp det. De fortsetter å jobbe i flere år etter at de har pensjonert seg. Spesielt menn med høy utdannelse gjør det.

Faktisk var det hele 57 prosent av alle – menn og kvinner – i alderen 62-66 år som tok ut tidlig alderspensjon i 2017, som kombinerte dette med fortsatt arbeid, viser tall fra NAV.

SSB-tall forteller oss at 66-åringer som valgte å ta ut tidlig alderspensjon, hadde en husholdningsformue som i snitt var nesten 600.000 kroner høyere enn hos dem som ikke tok ut tidlig alderspensjon.

Oppsummert: Mange bemidlede menn og noen bemidlede kvinner bruker tidligpensjoneringen til å fylle opp sparegrisen.

Les også: Kvinner kommer godt ut av det med ny pensjon

Kvinner fyller ikke vilkårene

Én årsak til den store forskjellen mellom kvinner og menn i tidligpensjonering, er at kvinner i mindre grad enn menn oppfyller vilkårene for å ta ut tidlig alderspensjon.

De har hatt lavere lønn, langt flere kvinner har jobbet deltid og kvinner har færre yrkesaktive år bak seg enn menn.

Dermed oppfyller de bare vilkårene for minste pensjonsnivå (minstepensjon) og kan ikke alderspensjonere seg før de er 67 år gamle.

Vi har nemlig et pensjonssystem der det du har tjent og betalt i skatt opp gjennom livet, kommer deg til gode når du mottar alderspensjonen din fra folketrygden (NAV).

238.000 kroner i alderspensjon

  • Gjennomsnittlig utbetalt alderspensjon fra NAV (folketrygden) er nå (2018) på cirka 238 000 kroner i året.
  • Kvinner får utbetalt i snitt 212 000 kroner i året i alderspensjon.
  • Menn får utbetalt i snitt 269 000 kroner i året.
  • I tillegg har mange pensjonister ekstra tjenestepensjon gjennom jobben. Stadig flere har også AFP-pensjon gjennom jobben.
  • Ganske mange pensjonister har på toppen av dette oppsparte midler. Eller de sitter på verdier i hus og hytte.

Gamle kjønnsforskjeller

Her er det viktig å huske på at de som nylig er blitt og nå blir pensjonister, ble født siste halvdel av 1940-tallet og første halvdel av 1950-tallet.

Dette er årskull der gamle kjønnsforskjeller fortsatt preget arbeidskarrieren. Mange kvinner har deltatt mindre i arbeidslivet enn mennene.

Denne forskjellen kommer til å bli stadig mindre med nye og mer «moderne» årskull av pensjonister i årene som kommer. NAV ser allerede nå at forskjellen mellom kvinner og menn er blitt mindre blant yngre alderspensjonister enn blant dem som er eldre.

Vi må ta med at Norge dessuten har verdens kanskje aller mest omfordelende pensjonssystem.

Det vil si at penger blir overført fra dem som har mer til dem som har mindre. Noe som i første rekke kommer kvinner til gode.

Les også: Norge har det mest utjevnende pensjonssystemet i Europa

Skyldes også at kvinner er uføretrygdet

Blant eldre som fylte 67 år i 2016, så var hele 40 prosent av kvinnene uføretrygdet.

Tilsvarende andel blant menn var 27 prosent.

Dette er en annen viktig årsak til at færre kvinner enn menn blir tidlige alderspensjonister. Veldig mange kvinner i alderen 62-66 mottar allerede uføretrygd.

Disse kvinnene – og mennene – får ikke gå over fra uføretrygd til alderspensjon før de fyller 67 år.

I tabellen over kan du se forskjellen i inntekt i 2015 mellom alle nordmenn født året 1949. Disse 66-åringene er blitt delt inn i ti ulike grupper (desiler), avhengig av inntekt. Her ser du tydelig at uføretrygd er en viktig inntektskilde for dem som tjener minst. Yrkesinntekt er viktigst for dem som har høyest inntekt. Kapitalinntekt er det nesten bare de rikeste eldre som har. AFP til offentlig ansatte er viktigst for dem i midten. AFP til privatansatte er det i gjennomsnitt mest av hos dem som også tjener mest. (Grafikk og kilde: SSB-artikkelen: «Mange 66-åringer med yrkesinntekt», 2017)
I tabellen over kan du se forskjellen i inntekt i 2015 mellom alle nordmenn født året 1949. Disse 66-åringene er blitt delt inn i ti ulike grupper (desiler), avhengig av inntekt. Her ser du tydelig at uføretrygd er en viktig inntektskilde for dem som tjener minst. Yrkesinntekt er viktigst for dem som har høyest inntekt. Kapitalinntekt er det nesten bare de rikeste eldre som har. AFP til offentlig ansatte er viktigst for dem i midten. AFP til privatansatte er det i gjennomsnitt mest av hos dem som også tjener mest. (Grafikk og kilde: SSB-artikkelen: «Mange 66-åringer med yrkesinntekt», 2017)

Les også: Par snakker ikke sammen om pensjon

Vet kvinner at de lever lenger?

I tillegg til at kvinner i 60-årene ofte har liten pensjonsopptjening og mye uføretrygd, er det åpenbart at kvinner i mindre grad enn menn faktisk ønsker å pensjonere seg før de fyller 67 år.

Hvorfor det er slik, vet forskere og andre som studerer dette fortsatt lite om.

En mulig forklaring kan være at kvinner erkjenner at de i gjennomsnitt kommer til å leve lenger enn menn.

Men det vet vi altså ikke.

Les også: Pensjon handler også om likestilling

Pensjonsalder ikke avhengig av yrke

Når pensjonseksperter har forsøkt å se om det er noen sammenheng mellom når folk pensjonerer seg og hvor lenge ulike yrkesgrupper kan regne med å leve som pensjonister, så finner de iallfall ikke noen systematisk sammenheng.

Jobber du for eksempel i et yrke som renholder eller sjåfør, kan du regne med å leve 3-4 år kortere enn en person med høy utdanning.

Likevel er det ikke flere i den første gruppen som tidligpensjonerer seg, enn i den siste.

Les også: Flere tar ut pensjon når de er 62 år

Stadig færre minstepensjonister

Knappe 150.000 av alderspensjonistene er i dag minstepensjonister. Det tilsvarer 16 prosent.

Et stort flertall er kvinner. Mange er eldre kvinner.

Trenden har i flere år vært at antallet minstepensjonister går ned. En vesentlig årsak er at nye kull av pensjonister har mer opptjening av alderspensjon fra arbeidslivet enn eldre kull av pensjonister har hatt.

Blant menn i aldersgruppen 67-69 år er andelen minstepensjonister nå helt nede i 3 prosent.

Blant kvinner som er 85 år og eldre, er hele 43 prosent minstepensjonister.

Minste pensjonsnivå (minstepensjon) varierer nå mellom ca. 153 000 kroner og ca. 187 000 kroner i året.

Gjennomsnittlig utbetalt alderspensjon fra NAV er til sammenligning på ca. 238 000 kroner.

Artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Kilder:

Axel Hvistendahl Nerdrum og Christian Hrafn Brovold: «Mange 66-åringer med yrkesinntekt» , SSB-artikkel 2017. Artikkelen.

Ingrid Melby: «Blir påfyll til sparegrisen» , SSB-artikkel, 2016. Artikkelen.

«Arbeid, pensjon og inntekt i den eldre befolkningen», rapport fra Pensjonspolitisk arbeidsgruppe 12. juni 2017. Rapporten

Tor Morten Normann: «2 av 10 med lav utdanning er uføre», SSB-artikkel 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget
Siste nytt
18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkÅpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget
Populært