Kulturministeren: – Dagens NRK-lisensavgift er både utdatert og urettferdig

<p>NRK-LISENS: – Jeg ønsker at avgiften skal være mer rettferdig og mer utjevnet enn den er i dag, sier kulturminister Trine Skei Grande (V).</p>
NRK-LISENS: – Jeg ønsker at avgiften skal være mer rettferdig og mer utjevnet enn den er i dag, sier kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK-lisensen slik vi kjenner den, kan snart være en saga blott, om kulturminister Trine Skei Grande (V) får det som hun vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger i året dumper en regning for NRK-lisens på om lag 1500 kroner ned i postkassa til alle husstander som er registrert med minst én TV.

Du må betale uansett om du ser på NRK eller ikke.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) er langt fra fornøyd med dagens ordning.

– Dagens NRK-lisensavgift er både utdatert og urettferdig - knyttet til gammel teknologi og husstander. Teknologisk og sosialt er den ikke lenger legitim, sier Skei Grande til Dagbladet.

Les også: 74.000 nordmenn blir tvangstrukket NRK-lisens fra trygd og lønn

– Mer rettferdig og utjevnet

Hun er i sluttfasen av arbeidet med en mediestøttemelding, som hun håper å legge frem i Stortinget før jul.

Hun vil overfor Dagbladet ikke si mye om hva innholdet i meldingen blir, men sier at den vil inneholde forslag om en ny avgift.

– Jeg ønsker at den skal være mer rettferdig og mer utjevnet enn den er i dag, sier Skei Grande til avisa.

Akkurat hvordan den vil slå ut for hver enkelt, vil hun ikke si, men ministeren er tydelig på at dagens avgift ikke tar hensyn til om husstanden består av en av lav inntekt eller flere med høy inntekt. Dermed er dagens ordning ikke rettferdig.

Bakgrunn: Regjeringen vil fjerne dagens NRK-lisens

Ser til Sverige og Finland

For tre år siden startet arbeidet i Rimmereid-utvalget og for to og et halvt år siden kom utvalgets rapport om hvordan befolkningen skal betale for NRK-innhold i årene som kommer. Ekspertutvalget anbefalte en årlig avgift, på samme nivå som i dag eller lavere, men knyttet til om du disponerer en bolig, uavhengig om husstanden har TV. Dette vil gi NRK nærmere 300 millioner kroner ekstra i inntekter.

Les mer: Foreslår å kreve NRK-lisens fra alle husstander

Skei Grande uttalte før hun ble kulturminister at man heller enn å følge utvalgets forslag burde se til Sverige og Finland som har mer relevante modeller.

I fjor la Familie- og kulturkommiteen på Stortinget frem NRK-meldingen. Modellen som stortingsflertallet da gikk inn for, er en modell som ligner den finske, med en personlig avgift som også gjelder dem som strømmer TV via tjenester som Chromecast og Apple TV.

Kulturministeren understreker overfor Dagbladet at folk er villige til å betale for en reklamefri allmennkringkaster.

Hun vil ikke med sikkerhet si at 2019 blir det siste året med NRK-linsens som vi kjenner den i dag, men avviser det heller ikke.

– Vi må komme med en ny finansieringsmodell for NRK. Jeg skal legge fram et forslag til Stortinget nå snart, så får vi se hva som skjer, sier Skei Grande til Dagbladet.

Les også: Debatterer NRK-lisens for alle

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært