4 spareråd når børsen stuper

Børsen raste torsdag.
Børsen raste torsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

I dag morges våknet norske sparere opp til nyheter om kraftig nedgang på verdens børser. Jeg har satt sammen fire tips om hvordan du som langsiktig sparer skal tenke når overskrifter om «børsras» og «kollaps» skriker mot deg i media.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Bjørn Erik Sættem
Spareøkonom i Nordnet med mer enn 20 års erfaring innen personlig økonomi.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Først litt om årsaken til børsfallet: Onsdag kveld falt de amerikanske aksjemarkedene mellom tre og fire prosent. De asiatiske børsene falt omtrent like mye. Økte renter på amerikanske statsobligasjoner samt kraftig nedsalg i teknologisektoren trekkes frem som årsaker til fallet. Høyere renter fører til at aksjeinvesteringer blir mindre attraktiv relativt til renteinvesteringer, samtidig som bedriftenes lån blir dyrere. Andre årsaker til fallet er forventninger om svakere global økonomisk vekst, dels som følge av handelskonflikten mellom USA og Kina.

Så til rådene:

1. Ikke kjøp eller selg aksjer og aksjefond basert på følelser, men på fornuft

Det er lett å bli revet med i en allmenn redsel og panikk når kursene faller. Hvis du sparer langsiktig i aksjer eller aksjefond er det viktig å holde fast ved din langsiktige plan eller strategi. Essensen i en slik plan er å bestemme deg for et risikonivå (les: aksjeandel) som gjør at du sover godt om natten, selv når børsene faller.

Har du en plan om å ha en aksjeandel på for eksempel 80 prosent (og 20 prosent renter) i din fonds- og pensjonsportefølje, skal du holde deg til det. Ikke selg i panikk – det ødelegger din langsiktige avkastning.

2. Når du sparer i aksjemarkedet bør du ha et langsiktig perspektiv

Selv om et børsras på kort sikt kan føles ubehagelig, så vil fallet i det langsiktige bildet kun utgjøre en liten hump i veien. Tenk på aksjemarkedet som en uendelig rekke med kursrekorder, ispedd midlertidige tilbakeslag.

3. Korreksjoner er en del av spillet

Børsene, spesielt amerikanske, har vært veldig sterke over lengre tid. Det er både naturlig og forventet at det kommer en korreksjon nedover nå. Den kraftige og nærmest uavbrutte globale børsoppgangen vi har hatt de siste ni årene har vært uvanlig langvarig. Det er jo svingningene på børsen som gjør at du skal få ekstra betalt for å sitte med aksjer sammenlignet med banksparing.

4. Verdensøkonomien er sterk

De fleste eksperter er enige om at de viktigste økonomiske nøkkeltall utvikler seg positivt. Det er fortsatt solid vekst i verdensøkonomien, og inntjeningen i de børsnoterte selskapene er god, spesielt i USA – som utgjør om lag halvparten av verdens børsverdier. Det er lite som tyder på at vi er på vei mot en lavkonjunktur, og dermed et langvarig børsfall. Jeg tror vi er vitne til en «godværs-korreksjon» nå – på nivå med den vi så i februar.

Skulle det i verste fall bli en langvarig nedtur, vet vi fra historien at aksjefondseiere som klarer å sitte gjennom nedturer og spare langsiktig, vil slå bankrenten med god margin.

En lengre versjon av denne kommentaren er publisert på Nordnetbloggen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden