Meny

Regjeringen vil senke eiendomsskatten

Grorud bydel i Groruddalen. Grorud foran. Rødtvet bak. Foto: © Svein Nordrum / NTB scanpix
Regjeringen vil senke maksimal eiendomsskattesats for bolig- og fritidseiendom fra 7 til 5 promille med virkning fra og med 2020.

Regjeringen foreslår samtidig at eiendomsskattegrunnlaget ikke skal kunne overstige 70 prosent av markedsverdien.

– Vi ønsker at flest mulig skal få lavere eiendomsskatt i årene som kommer. Med endringene vi foreslår, vil mange kommuner måtte sette ned eiendomsskatten. Det håper vi bolig- og hytteeiere vil merke, sier finansminister Siv Jensen i en kommentar.

Regjeringen foreslår også at det skal bli obligatorisk for kommunene å bruke SSBs boligverdier når de skal beregne eiendomsskattegrunnlaget for bolig.

Samleside: Her finner du alle sakene om statsbudsjettet

Jensen om budsjettet: – I dag skinner sola igjen, på hele landet

Fra 23 til 22 prosent

Videre foreslår regjeringen å redusere selskaps- og personskatten fra 23 til 22 prosent i 2019.

– Regjeringen gir skattelettelser som fremmer sparing og investeringer, og dermed gjør økonomien mer vekstkraftig. Når vi senker skattesatsene for personer og selskap blir det mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser, vi gir familier større økonomisk frihet og gjør det mer attraktivt å jobbe, sier Jensen.

Forslaget innebærer at samlede netto skatte- og avgiftslettelser under denne regjeringen er om lag 25 milliarder kroner.

– En vanlig familie med to fulltidsinntekter vil med dette forslaget betale over 13.000 kroner mindre i skatt til neste år enn i 2013. Det bedrer velferden både for fellesskapet og den enkelte. Når du får bestemme over en større del av din egen inntekt, blir det attraktivt å jobbe litt mer, sier finansministeren.

Les også: Har solgt syv hytter for 55 millioner kroner

– Godt nytt for boligmarkedet

– Statsbudsjettet 2019 er gode nyheter for boligmarkedet og alle som eier sin egen bolig. Med utsikter til solid vekst i norsk økonomi og lavere ledighet vil trolig varslede renteøkninger bite svakere på et robust boligmarked, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving i en kommentar.

– Regjeringens forslag ivaretar også hensynet til den norske boligmodellen gjennom å beskytte folks primærbolig mot økt skattetrykk, blant annet gjennom å redusere kommunene mulighet til å kreve inn eiendomsskatt. Regjeringens forslag beskytter også folks familiehytte mot økt skattetrykk. Dette er viktige skritt i riktig retning, fortsetter han.

Les også: Trygve Hegnar: Hareide er fargeblind

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært