– Bomringen vil gjøre sentrum enda mer dødt

Butikkeier Martha Elisabeth Landa.
Butikkeier Martha Elisabeth Landa. Foto: Privat/Roganytt, Dagsavisen

– Det dumme med bommen er at man mister det levende sentrum. Byplanleggingen går motsatt vei med bommen. Det er et bomskudd, sier butikkeier Martha Elisabeth Landa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå legger hun ned nisjebutikken sin U Art i Langgata/Solaveien i Sandnes. Hun frykter at bomringen vil gjøre Sandnes sentrum enda mer dødt.

– Du stenger dørene på grunn av bomringen, fortell!

– Jeg har drevet og prøvd å få til noe i Sandnes. Det begynte med et studio, så ville jeg prøve et butikkonsept. Men det er for lite folk i Sandnes. For få folk er ute og går. De store butikkene tjener nok godt i perioder. Jeg fant ut at det ikke er noe marked, og når bommen kom så var det nådestøtet. Jeg har også gått i meg selv for å finne feil, men det er rett og slett for lite folk i sentrum i Sandnes. Det dumme med bommen er at man mister det levende sentrum. Byplanleggingen går motsatt vei med bommen. Det er et bomskudd.

– Så det er flere grunner til at du legger ned, ikke bare bommen?

– Det er flere grunner. Det tar tid å komme seg inn i markedet. Kanskje jeg bommet på markedet. Kanskje nettbutikk hadde vært bedre, som jeg har vært inne på. Men det er ikke pengene som har vært viktig. Jeg ville at det skulle gå rundt og ha et kjekt alternativ for folk i byen, og at byen skulle ha et nisjekonsept. Uansett gjør bommen det dyrere for folk å komme til sentrum. Målet burde være å få et mer urbant sentrum. Nøkkelen da er å tilrettelegge for unge. Nå er det litt for mange gamle. Parkeringsproblematikken i Gjesdalveien og Solaveien er også et problem. Mange feilparkeringer, som skyldes at det er dårlig merket. Så sentrum er ikke helt som det skal.

Annonse

– Får du reaksjoner på stengingen?

– Ja, mange er lei seg. Mange er også enige. Jeg er veldig uenig i å lage bommer rundt byene og hemme bevegelse. Det er grunnleggende ødeleggende for næring uansett. Folk har ikke så mye penger som man tror. «Kaksefesten» er over. Folk venter på lønna hver måned. Dette med bommen er veldig lite gjennomtenkt. Om vi begynte i andre enden, og kom med løsninger med småbusser, så hadde det vært mye bedre. Selv tenker jeg meg om når jeg skal ut og kjøre. Vi mister dessverre mangfoldet i sentrum nå. Det er kjempeviktig med et levende bysentrum.

– Tror du andre butikker vil måtte stenge på grunn av bommen?

– Det er andre som har stengt ned, men vet ikke om det er bare bommen. «Alle» sier at det «går så bra i sentrum», men jeg kjenner meg ikke igjen i det. Mulig andre bare fokuserer på det positive.

– Men du beholder lokalene? Hva vil du til med nå?

– Lokalene er kjøpt. Jeg beholder det som et studio. Jeg tenker kanskje å ha et juleverksted eller et hobbyverksted. Skape en møteplass, selv om det kun er 48 kvadratmeter.

– Du har mye negativt å si om Sandnes. Er det dødfødt å starte opp?

– Jeg ville ikke sagt det dersom kjeder som Zara og Starbucks kom. Det må gjøres kraftige grep for å skape et levende sentrum, spesielt for ungdommen. Det er ikke folk der. Det er ikke en by, slik det skal være. En by hvor man drar ned og koser seg, henger og opplever ting. Bommen jobber mot dette. Med bommen blir det helt motsatt. Det sier litt om problemet når mange butikker på kjøpesenteret Maxi Sandnes betaler tilbake bompengene til kundene.

Annonse

– Hva gjør deg lykkelig?

– Folk. Det var derfor jeg ville starte butikk i sentrum. Jeg er veldig sosial. I tillegg til å være med familien og gå på turer.

– Hvem var din barndomshelt?

– Eric Clapton innen musikk. Som voksen, var det kvinnelige helter. Kiran Bedi fra India. Hun bør alle lese om.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kjemper mot dragningen å være negativ. Jeg vil ikke framstå sur.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg på venninnetur. Vi reiser en del, ofte på hyttetur. Hvor vi får luftet problemene våre. Jeg liker også god mat og vin.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Urettferdighet. Derfor gikk jeg i demonstrasjonstog mot bommen. Det var rørende. Ingen var sinte eller aggressive. Det var heller en felles forståelse om at dette ikke er riktig.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Erna Solberg, fordi jeg må vite hva hele landet holder på med.

(Artikkelen er først publisert i Roganytt/Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden