Meny

Tre nye lotterier – organisasjoner håper på gigantinntekter

Seks bistandsorganisasjoner står bak tre nye lotterier som lanseres i disse dager. Potensielt kan de ny lotteriene betyr flere hundre millioner i inntekter for organisasjonene. Faksimile: Norgeslotteriet, Postkodelotteriet og Unicef-lotteriet.

Nye lotterier rulles i disse dager ut til det norske folk. Seks bistandsorganisasjoner håper å sikre seg hundrevis av millioner kroner i inntekter de neste årene.

Kampen om lotteriinntektene vil trolig tilspisses i årene som kommer. Fra før er Røde Kors og Unicef store aktører på det norske lotteri-markedet.

Det er store summer som står på spill når seks bistandsorganisasjoner i disse dager lanserer tre ulike lotterikonsepter.

  • WWF Norge og Sos-Barnebyer lanserer Postkodelotteriet i samarbeid med Postkodelotteriet As.
  • Caritas Norge, Utviklingsfondet og Regnskogfondet lanserer Norgeslotteriet i samarbeid med Donira As.
  • Right til Play Norge lanserer Fotolotto i samarbeid med Fotolotto As.

Hver av disse lotteriene har fått lov til å omsette for inntil 300 millioner kroner årlig, ifølge lisensen fra norske myndigheter. Minst halvparten av inntektene (etter fradrag for gevinster) skal tilfalle formålet – altså bistandsorganisasjonene. Det er et krav i lotteriloven.

Loddtrekning fordelte millioninntekter

Bakteppet for at det nå kommer tre nye lotterier er som følger:

Stortinget vedtok i 2015 å dele ut fem lotterilisenser til organisasjoner som jobber internasjonalt. Røde Kors har i flere år hatt sitt pantelotteri. Denne organisasjonen og Unicef Norge var de eneste som klarte å levere inn en godkjent søknad innen tidsfristen høsten 2015. De to organisasjonene fikk sine lotterilisenser godkjent i februar 2017.

De tre andre lotterilisensene ble tildelt ved loddtrekning i fjor. Det er disse som nå skal lanseres.

Dette er de de nye lotteriene:

Felles for alle: Maks tillatte årlige omsetning er 300 millioner kroner for hvert lotteri. Man må være 18 år for å delta. Det er begrensninger for hvor mye man kan spille for daglig og ukentlig.

Postkodelotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: WWF Norge og SOS-Barnebyer

Kommersiell partner: Novamedia Norsk Postkode AS som eies av det nederlandske selskapet Novamedia Bv.

Lotteri basert på postkode/adresse. Man kjøper abonnement via nett og det er trekning ukentlig og månedlig. Høyeste gevinst er to millioner kroner.

Postkodelotteriet har vært en stor suksess i Sverige og skaffet i 2017 1,1 milliarder svenske kroner til veldedige formål. Men det har også vært kritiske presseoppslag, blant annet på grunn av høye lederlønninger og høye lisenskostnader til det nederlandske firmaet som eier konseptet.

Fotolotto

Innehaver av lotterikonsesjon: Right to Play Norge

Kommersiell partner: Fotolotto AS, som eies av Multilot AS hvor Newmark Invest AS er den største aksjonæren.

Nettbasert konsept som baserer seg på at et bilde man laster opp fra sin mobil fungerer som lodd. Man kan vinne mindre summer umiddelbart og opp til en million kroner en gang i uka.

Norgeslotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: Caritas Norge, Utviklingsfondet og Regnskogfondet.

Kommersiell partner: Donira AS. Caritas Norge, Utviklingsfondet og Regnskogfondet har fem prosent aksjer hver i selskapet og vil få sin andel av et eventuelt overskudd. Den største aksjeposten i Donira AS eies av selskapet Exponentia AS

Lotterikonsept som baserer seg på terminaler og nett. De første fire terminalene er allerede plassert ut og planen er å plassere ut rundt 400 totalt. Man kan vinne med en gang, ukentlig og månedlig. Toppremie er to millioner kroner.

Og disse er allerede godt i gang:

Unicef-lotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: Unicef Norge

Kommersiell partner: Lottovate Ltd., britisk selskap.

Spillet er nettbasert og går ut på å velge en kombinasjon av tall og symboler. Det er trekning hver uke og toppremien er to millioner kroner.

Pantelotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: Norges Røde Kors

Kommersiell partner: Norsk Pantelotteri AS, et selskap eid av Norges Røde Kors og Olav Thon Gruppen.

Pantelotteriet ble lansert i april 2008 og er et lotteri der tomme bokser og flasker brukes som innsats i panteautomater. Toppgevinsten er 1 million kroner. Lotteriet har siden det ble etablert gitt Norges Røde Kors inntekter på rundt 200 millioner kroner.

Strømmestiftelsen, Care Norge og Plan Norge var uheldige under loddtrekningen og fikk ikke lisens.

– Positivt

– Det at penger fra spill i Norge nå går til bistandsorganisasjoner er jo svært positivt. Inntektene vil gå til våre organisasjoners arbeid mot sult, fattigdom, klimaendringene, og til å redde regnskogen, sier Ellen Høvik som er leder for kommunikasjon og marked i Caritas Norge.

Caritas lanserer Norgeslotteriet sammen med Regnskogfondet og Utviklingsfondet. Lotteriet baserer seg både på utplasserte terminaler og spill via nettet. De første terminalene er allerede utplassert i Oslo, og planen er plassere ut 400 terminaler i løpet av et års tid.

Toppgevinsten er to millioner kroner, men man kan også vinne mindre summer direkte ved spill på terminalene

– Dere er ikke bekymret for at dette kan skape økt spillavhengighet?

– Det er svært strenge krav fra norske myndigheter for å forhindre spillavhengighet, blant annet maks-sum man kan spille for daglig. Vi har i tillegg til alle de norske kravene oppfylt en del krav som britiske myndigheter stiller. Det gjør vi selv om det strengt tatt ikke er nødvendig. Så vi har tatt alle de forholdsreglene vi kan for å unngå at vårt lotteri bidrar til spillavhengighet.

Les også: Kaotiske forhold for hjelperne på Sulawesi

Flere hundre millioner

Hver av de fem organisasjonene/gruppene av organisasjoner har fått lisens til 2026. Potensielt kan dette bety flere hundre millioner kroner i inntekter for organisasjonene, men foreløpig er de forsiktige med å snakke om store tall.

– Vi vet at det vil ta tid å bygge opp et nytt lotteri og budsjetterer beskjedne inntekter det første fulle driftsåret. Men forretningsplanen legger opp til at lotteriet på sikt skal kunne generere betydelige inntekter til våre prosjekter, sier Jimmy Vika som er sjef for Right to Play Norge.

Organisasjonen Vika leder lanserer sitt Fotolotto nå. Her er det bilder fra mobilen som fungerer som lodd. Man kan vinne med en gang og i en ukentlig trekning. Toppgevinsten er million kroner.

Vika mener det er vanskelig å si om det er plass til alle de fem lotteriene.

– Nordmenn bruker i snitt mye penger på spill/lotteri så vi mener at det er et marked for nye lotteriprodukter. Om det er plass til fem nye lotterier i markedet utover allerede eksisterende er det svært vanskelig å forutse.

Også Ellen Høvik i Caritas understreker av forventingene til inntektene er lave den første tiden.

Trude Elise Stern, Philip Gabrielsen (t.v) og Stein Teppen fra Røde Kors Hjelpekorps øver på sjøredning med båt ved Sørenga sjøbad i juni. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi budsjetterer med minimale inntekter i år. Men vi håper på et sekssifret beløp til neste år. Om vi klarer det gjenstår å se. Dette er ikke penger som kommer av seg selv, dette er inntekter man må jobbe for. Men skulle vi etter hvert klare å nå maksbeløpet på 25 millioner kroner til hver organisasjons arbeid årlig, så vil det redde mange liv, sier Høvik.

Les også: Høyrepopulist i tet på målingene - kan vinne presidentvalget i Brasil

Ulike gevinstandel

Alle de fem lotteriene må følge loven som krever at minst halvparten av inntekter etter fradrag for gevinster skal gå til formålet – altså til organisasjonens arbeid. Loven sier også at minst en fjerdedel av omsetningen skal gå til premier.

Men alle lotteriene bruker mer enn minstekravet på premier. Hvor mye varierer imidlertid noe: Røde Kors sitt pantelotteri bruker 35 prosent av omsetningen på premier, Unicef-lotteriet bruker 40 prosent av inntektene på premier, Right to Play sitt Fotolotto bruker 45 prosent på premier og de to andre lotteriene bruker halvparten av omsetningen på premier.

Les også: Nadia Murad og Denis Mukwege tildeles Nobels Fredspris for 2018

Kommersielle partnere

Det første anlegget til SOS-barnebyer i Norge i Bergen. Byen består av fem hus der det kan bo opp til 30 barn sammen med SOS-foreldre. Arkivfoto fra 2009: Marit Hommedal / Scanpix .

Alle organisasjonene samarbeider med firmaer som driver lotteriet. Den andelen av lotteriinntektene som går til selskapene vil blant annet dekke drift, lisens og videreutvikling. De kommersielle partnerne til organisasjonene håper selvsagt også å tjene gode penger på sikt. Flere har investert betydelige summer i lotterikonseptene som nå lanseres.

Firmaet Fotolotto As, som samarbeider med Right to Play, har for eksempel brukt 15-20 millioner på å kjøpe rettigheter og utvikle teknologien til Fotolotto, ifølge Hamar Arbeiderblad. Pengene har blant annet kommet fra amerikanske investorer. Fotolotto eies av selskapet Multilot As, hvor Reidar Nordby, tidligere sjef for Norsk Tipping, eier 18 prosent av aksjene.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:33 Kystvaktansatt i USA planla massedrap00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield
Siste nytt
01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:33VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield
Populært