Tre nye lotterier – organisasjoner håper på gigantinntekter

Seks bistandsorganisasjoner står bak tre nye lotterier som lanseres i disse dager. Potensielt kan de ny lotteriene betyr flere hundre millioner i inntekter for organisasjonene. Faksimile: Norgeslotteriet, Postkodelotteriet og Unicef-lotteriet.
Seks bistandsorganisasjoner står bak tre nye lotterier som lanseres i disse dager. Potensielt kan de ny lotteriene betyr flere hundre millioner i inntekter for organisasjonene. Faksimile: Norgeslotteriet, Postkodelotteriet og Unicef-lotteriet.

Nye lotterier rulles i disse dager ut til det norske folk. Seks bistandsorganisasjoner håper å sikre seg hundrevis av millioner kroner i inntekter de neste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om lotteriinntektene vil trolig tilspisses i årene som kommer. Fra før er Røde Kors og Unicef store aktører på det norske lotteri-markedet.

Det er store summer som står på spill når seks bistandsorganisasjoner i disse dager lanserer tre ulike lotterikonsepter.

  • WWF Norge og Sos-Barnebyer lanserer Postkodelotteriet i samarbeid med Postkodelotteriet As.
  • Caritas Norge, Utviklingsfondet og Regnskogfondet lanserer Norgeslotteriet i samarbeid med Donira As.
  • Right til Play Norge lanserer Fotolotto i samarbeid med Fotolotto As.

Hver av disse lotteriene har fått lov til å omsette for inntil 300 millioner kroner årlig, ifølge lisensen fra norske myndigheter. Minst halvparten av inntektene (etter fradrag for gevinster) skal tilfalle formålet – altså bistandsorganisasjonene. Det er et krav i lotteriloven.

Loddtrekning fordelte millioninntekter

Bakteppet for at det nå kommer tre nye lotterier er som følger:

Stortinget vedtok i 2015 å dele ut fem lotterilisenser til organisasjoner som jobber internasjonalt. Røde Kors har i flere år hatt sitt pantelotteri. Denne organisasjonen og Unicef Norge var de eneste som klarte å levere inn en godkjent søknad innen tidsfristen høsten 2015. De to organisasjonene fikk sine lotterilisenser godkjent i februar 2017.

De tre andre lotterilisensene ble tildelt ved loddtrekning i fjor. Det er disse som nå skal lanseres.

Dette er de de nye lotteriene:

Felles for alle: Maks tillatte årlige omsetning er 300 millioner kroner for hvert lotteri. Man må være 18 år for å delta. Det er begrensninger for hvor mye man kan spille for daglig og ukentlig.

Postkodelotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: WWF Norge og SOS-Barnebyer

Kommersiell partner: Novamedia Norsk Postkode AS som eies av det nederlandske selskapet Novamedia Bv.

Lotteri basert på postkode/adresse. Man kjøper abonnement via nett og det er trekning ukentlig og månedlig. Høyeste gevinst er to millioner kroner.

Postkodelotteriet har vært en stor suksess i Sverige og skaffet i 2017 1,1 milliarder svenske kroner til veldedige formål. Men det har også vært kritiske presseoppslag, blant annet på grunn av høye lederlønninger og høye lisenskostnader til det nederlandske firmaet som eier konseptet.

Fotolotto

Innehaver av lotterikonsesjon: Right to Play Norge

Kommersiell partner: Fotolotto AS, som eies av Multilot AS hvor Newmark Invest AS er den største aksjonæren.

Nettbasert konsept som baserer seg på at et bilde man laster opp fra sin mobil fungerer som lodd. Man kan vinne mindre summer umiddelbart og opp til en million kroner en gang i uka.

Norgeslotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: Caritas Norge, Utviklingsfondet og Regnskogfondet.

Kommersiell partner: Donira AS. Caritas Norge, Utviklingsfondet og Regnskogfondet har fem prosent aksjer hver i selskapet og vil få sin andel av et eventuelt overskudd. Den største aksjeposten i Donira AS eies av selskapet Exponentia AS

Lotterikonsept som baserer seg på terminaler og nett. De første fire terminalene er allerede plassert ut og planen er å plassere ut rundt 400 totalt. Man kan vinne med en gang, ukentlig og månedlig. Toppremie er to millioner kroner.

Og disse er allerede godt i gang:

Unicef-lotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: Unicef Norge

Kommersiell partner: Lottovate Ltd., britisk selskap.

Spillet er nettbasert og går ut på å velge en kombinasjon av tall og symboler. Det er trekning hver uke og toppremien er to millioner kroner.

Pantelotteriet

Innehaver av lotterikonsesjon: Norges Røde Kors

Kommersiell partner: Norsk Pantelotteri AS, et selskap eid av Norges Røde Kors og Olav Thon Gruppen.

Pantelotteriet ble lansert i april 2008 og er et lotteri der tomme bokser og flasker brukes som innsats i panteautomater. Toppgevinsten er 1 million kroner. Lotteriet har siden det ble etablert gitt Norges Røde Kors inntekter på rundt 200 millioner kroner.

Strømmestiftelsen, Care Norge og Plan Norge var uheldige under loddtrekningen og fikk ikke lisens.

– Positivt

– Det at penger fra spill i Norge nå går til bistandsorganisasjoner er jo svært positivt. Inntektene vil gå til våre organisasjoners arbeid mot sult, fattigdom, klimaendringene, og til å redde regnskogen, sier Ellen Høvik som er leder for kommunikasjon og marked i Caritas Norge.

Caritas lanserer Norgeslotteriet sammen med Regnskogfondet og Utviklingsfondet. Lotteriet baserer seg både på utplasserte terminaler og spill via nettet. De første terminalene er allerede utplassert i Oslo, og planen er plassere ut 400 terminaler i løpet av et års tid.

Toppgevinsten er to millioner kroner, men man kan også vinne mindre summer direkte ved spill på terminalene

– Dere er ikke bekymret for at dette kan skape økt spillavhengighet?

– Det er svært strenge krav fra norske myndigheter for å forhindre spillavhengighet, blant annet maks-sum man kan spille for daglig. Vi har i tillegg til alle de norske kravene oppfylt en del krav som britiske myndigheter stiller. Det gjør vi selv om det strengt tatt ikke er nødvendig. Så vi har tatt alle de forholdsreglene vi kan for å unngå at vårt lotteri bidrar til spillavhengighet.

Les også: Kaotiske forhold for hjelperne på Sulawesi

Flere hundre millioner

Hver av de fem organisasjonene/gruppene av organisasjoner har fått lisens til 2026. Potensielt kan dette bety flere hundre millioner kroner i inntekter for organisasjonene, men foreløpig er de forsiktige med å snakke om store tall.

– Vi vet at det vil ta tid å bygge opp et nytt lotteri og budsjetterer beskjedne inntekter det første fulle driftsåret. Men forretningsplanen legger opp til at lotteriet på sikt skal kunne generere betydelige inntekter til våre prosjekter, sier Jimmy Vika som er sjef for Right to Play Norge.

Organisasjonen Vika leder lanserer sitt Fotolotto nå. Her er det bilder fra mobilen som fungerer som lodd. Man kan vinne med en gang og i en ukentlig trekning. Toppgevinsten er million kroner.

Vika mener det er vanskelig å si om det er plass til alle de fem lotteriene.

– Nordmenn bruker i snitt mye penger på spill/lotteri så vi mener at det er et marked for nye lotteriprodukter. Om det er plass til fem nye lotterier i markedet utover allerede eksisterende er det svært vanskelig å forutse.

Også Ellen Høvik i Caritas understreker av forventingene til inntektene er lave den første tiden.

Trude Elise Stern, Philip Gabrielsen (t.v) og Stein Teppen fra Røde Kors Hjelpekorps øver på sjøredning med båt ved Sørenga sjøbad i juni. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Trude Elise Stern, Philip Gabrielsen (t.v) og Stein Teppen fra Røde Kors Hjelpekorps øver på sjøredning med båt ved Sørenga sjøbad i juni. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi budsjetterer med minimale inntekter i år. Men vi håper på et sekssifret beløp til neste år. Om vi klarer det gjenstår å se. Dette er ikke penger som kommer av seg selv, dette er inntekter man må jobbe for. Men skulle vi etter hvert klare å nå maksbeløpet på 25 millioner kroner til hver organisasjons arbeid årlig, så vil det redde mange liv, sier Høvik.

Les også: Høyrepopulist i tet på målingene - kan vinne presidentvalget i Brasil

Ulike gevinstandel

Alle de fem lotteriene må følge loven som krever at minst halvparten av inntekter etter fradrag for gevinster skal gå til formålet – altså til organisasjonens arbeid. Loven sier også at minst en fjerdedel av omsetningen skal gå til premier.

Men alle lotteriene bruker mer enn minstekravet på premier. Hvor mye varierer imidlertid noe: Røde Kors sitt pantelotteri bruker 35 prosent av omsetningen på premier, Unicef-lotteriet bruker 40 prosent av inntektene på premier, Right to Play sitt Fotolotto bruker 45 prosent på premier og de to andre lotteriene bruker halvparten av omsetningen på premier.

Les også: Nadia Murad og Denis Mukwege tildeles Nobels Fredspris for 2018

Kommersielle partnere

Det første anlegget til SOS-barnebyer i Norge i Bergen. Byen består av fem hus der det kan bo opp til 30 barn sammen med SOS-foreldre. Arkivfoto fra 2009: Marit Hommedal / Scanpix .
Det første anlegget til SOS-barnebyer i Norge i Bergen. Byen består av fem hus der det kan bo opp til 30 barn sammen med SOS-foreldre. Arkivfoto fra 2009: Marit Hommedal / Scanpix .

Alle organisasjonene samarbeider med firmaer som driver lotteriet. Den andelen av lotteriinntektene som går til selskapene vil blant annet dekke drift, lisens og videreutvikling. De kommersielle partnerne til organisasjonene håper selvsagt også å tjene gode penger på sikt. Flere har investert betydelige summer i lotterikonseptene som nå lanseres.

Firmaet Fotolotto As, som samarbeider med Right to Play, har for eksempel brukt 15-20 millioner på å kjøpe rettigheter og utvikle teknologien til Fotolotto, ifølge Hamar Arbeiderblad. Pengene har blant annet kommet fra amerikanske investorer. Fotolotto eies av selskapet Multilot As, hvor Reidar Nordby, tidligere sjef for Norsk Tipping, eier 18 prosent av aksjene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:57 Trump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland
Siste nytt
15:57VerdenTrump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland
Populært