Skatteendring gir smell for hytteutleiere

Trehytter i Molde.
Trehytter i Molde. Foto: NTB scanpix

Fra og med i år får ikke hytteeiere lenger fradrag for provisjonskostnader til utleiebyråer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Det er ikke positivt for oss at man gjør det dårligere for turismen og norske hytteeiere, sier Torbjörn Fredman, Norden-sjef i Novasol, til Finansavisen når han får høre om skatteendringen som blir gjeldende fra skatteåret 2018: Det blir ikke lenger mulig å trekke fra kostnader til utleiebyråer når man leier ut sin fritidsbolig.

Danske Novasol har i 50 år formidlet fritidsboliger, og er nå Nord-Europas største bookingbyrå med 50.000 utleieforhold i 28 europeiske land. Norden-sjefen er overrasket over at ­norske myndigheter strammer skatteskruen.

For mange leieforhold betyr dette en betydelig skatteskjerpelse, ettersom provisjonen til utleiebyråer kan være så høy som 40 prosent, skriver Finansavisen.

Som tidligere må man kun skatte av leieinntekter over fribeløpet på 10.000 kroner. Regelen om at det bare skal beregnes skatt på 85 prosent av leieinntekten beholdes også. Forskjellen er altså at både utleier og utleiebyrå nå skal skatte av provisjonsbeløpet, og at den generelle skattesatsen er redusert fra 24 til 23 prosent.

Les også: – Boligprisene vil ikke redde folk nå

Det er ingen faktisk dobbeltbeskatning på eierens hånd, kvitterer Skatteetaten om den doble beskatningen.

– Det ble foretatt en presisering av reglene for utleie av fritidseiendommer i forbindelse med innføringen av ny sjablonbeskatning av korttidsutleie av eiendommer, ved at provisjon til utleiebyråer skal anses å inngå i sjablonfradraget, svarer seksjonssjef Lene Ringså i Skatteetaten på Finansavisens spørsmål om det er tatt høyde for normalt provisjonsnivå til bookingfirmaer – ekskludert Airbnb – ved utformingen av den nye skattemodellen.

– Bryter ikke endringen med prinsippet om at dobbeltbeskatning skal unngås?

– Det er ingen faktisk dobbeltbeskatning på eierens hånd. Spørsmålet om valg av beskatningsmodell for fritidseiendommer og korttidsutleie er et politisk spørsmål og må i tilfelle adresseres til andre enn Skatteetaten, sier Ringså til Finansavisen.

Les også: Solgte boliger for 900 millioner

Saken er først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden