Sjeføkonom vil ikke la seg stresse av boligprisfall

<p>Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen</p>
Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen

Kjetil Olsen sover godt om natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag legger Eiendom Norge frem sin boligprisstatistikk for september.

Normalen er prisfall i denne måneden, men meglersjefer spår et sterkere fall enn vanlig i år - drevet av hovedstaden.

Sjeføkonom sover godt

Sjeføkonom Kjetil Olsen anbefaler alle å ta det med ro.

I dag vil media fråtse i boligpristallene for september her hjemme. Anekdotisk informasjon indikerer at det går litt trått i boligmarkedet om dagen, så bli ikke overrasket om vi ser et lite sesongjustert fall, kanskje særlig i Oslo. Selv om overskriftene blir store, mener vi det ikke er noen grunn til å miste nattesøvnen av den grunn, skriver han i dagens morgenrapport.

Les også: – Rentetrusselen er ingen stor demper

Olsen viser til at det går bra i norsk økonomi.

– Sysselsettingen stiger, og folk flest kan vente seg brukbare lønnstillegg neste år. Det trekker isolert sett i retning av høyere boligpriser. På den andre siden har folk nå fått melding fra banken sin om at lånerenten er skrudd opp, og det er også en god del boliger i markedet for tiden. Det trekker prisene isolert ned. I sum tror vi på en nokså flat utvikling fremover, men må regne med litt variasjon fra måned til måned, konkluderer sjeføkonomen.

Les også: Grafen som lover dårlig for boligprisene

– Tilbudet vil stige

DNB Markets venter seg et fall i boligprisene på én prosent i september, og ingen endring sesongjustert.

– Vi tror på fortsatt svak prisvekst utover høsten, nå som husholdningene begynner å ta inn over seg at boliglånsrentene skal litt opp, samtidig som tilbudet av boliger sannsynligvis vil stige i månedene fremover. Lageret av usolgte bruktboliger har allerede steget til høye nivåer i historisk målestokk, og i august i år var antall usolgte boliger i Norge som helhet høyere enn i august 2009, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i dagens morgenrapport.

Hun bemerker at noe avtakende boligpriser er vanlig på høsten.

– Våre forventninger om flat eller svakt stigende sesongjustert vekst de nærmeste månedene tilsvarer at de ujusterte prisene vil avta litt gjennom resten av året, fortsetter Strøm Fjære.

Les også: Boligprisene - hvor går veien videre?

– Fortsatt sidelengs

I Handelsbanken Capital Markets minner seniorøkonom Marius Gonsholt Hov om at den gjeninnhentingen vi har sett i år primært har vært drevet av prisoppgang på vårparten.

Siden har det flatet ut.

– Norges Bank nedjusterte nylig anslaget for årsveksten i boligprisene. Men ser vi på det månedlige forløpet videre fremover, er prognosene lite endret. Norges Bank venter nemlig en sesongjustert vekst på 0,1 prosent i september, mot tidligere 0,2 prosent. OBOS-prisene for september, som ble publisert i starten av uken, var greit i tråd med dette estimatet, skriver han i dagens morgenrapport.

Normalt sesongmønster tilsier ifølge Handelsbanken et nominelt fall på 1,2 prosent i september (1,6 prosent i Oslo).

– Legg til at OBOS-prisene gjelder et mer begrenset utvalg, og svinger mer, og konklusjonen blir at disse tallene først og fremst viser en fortsatt sidelengs bevegelse i boligprisene, fortsetter Gonsholt Hov.

Les også: Dette har ikke skjedd siden finanskrisen Tror boligprisene i Oslo skal falle i flere år

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden