Knut-Erik (62) tok AFP og startet egen flynettavis

HJEMMEKONTOR: - Det kunne blitt med AFP og blanke ark, men slik gikk det ikke, sier journalist Knut-Erik Mikalsen (62). Han har startet egen nettavis og enkeltmannsforetak. Foto: Privat
HJEMMEKONTOR: - Det kunne blitt med AFP og blanke ark, men slik gikk det ikke, sier journalist Knut-Erik Mikalsen (62). Han har startet egen nettavis og enkeltmannsforetak. Foto: Privat

– Folk må ikke sitte å tenke på hva de vil gjøre - de må gjøre det!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Knut-Erik Mikalsen (62) gikk av med AFP tidligere i år, men skrinla alle planer om å bli pensjonist på fulltid. Etter et langt yrkesliv som journalist, følte han at han hadde mer å skrive om. På kort tid vokste hobbyvirksomheten hans, nettavisen flysmart24, til en fulltidsjobb for Mikalsen.

– Jeg vil oppfordre alle førtidspensjonister til å realisere drømmene sine. Det å drive for seg selv skaper en utrolig energi, forteller han engasjert.

Så langt i år har kun to personer over 65 år opprettet et enkeltmannsforetak, ifølge Brønnøysundregistrene. I fjor var det ni. Antall registrerte daglige ledere i aksjeselskaper, er også svært lavt.

– Det finnes et hav av muligheter der ute. Folk må ikke sitte og tenke på hva de vil gjøre - de må gjøre det. Det er bare å ta tak i seg selv, oppfordrer Mikalsen.

Les også: Dette må du se etter hvis du kjøper brukt bobil

Dette bør du sjekke før du signerer sluttpakken

Føler seg ikke som en pensjonist

Der det ikke var nødvendig å starte egen bedrift for pengenes del, var det overskudd av energi og skrivelyst som fikk Mikalsen på tanken. Å henfalle til en passiv pensjonisttilværelse, var ikke aktuelt.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å starte opp noe, men å frilanse. Det virket litt vel passivt og tilbakelent å skulle pensjonere seg helt som 62-åring. I likhet med mange andre pensjonister, føler jeg meg ikke som en pensjonist. Jeg har fortsatt mye energi, sier han.

1. januar var hans siste formelle arbeidsdag som journalist i Aftenposten. En avis

han hadde jobbet i siden 90-tallet, som reportasjeleder og reisereporter.

KOMBINERE AFP OG JOBB?
  • For ansatte i privat sektor er hovedreglene enkle – alderspensjon, AFP og tjenestepensjon kan alle kombineres med jobb og arbeidsinntekt.
  • I privat sektor gir AFP livsvarig utbetaling, mens den opphører ved 67 år i offentlig sektor.
  • Hvis du har andre inntekter samtidig som du mottar avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor, kan AFP bli redusert.
  • All pensjonsgivende inntekt over 15.000 kroner i løpet av et kalenderår, reduserer AFP i offentlig sektor.

Kilde: NAV

– Jeg lærte mye om nettjournalistikk i årene jeg jobbet i Aftenposten, og det er den kunnskapen jeg drar nytte av i dag, sier Mikalsen.

Les også: Pensjonsreglene vi lurer på

Hobby ble jobb

En tidligere kollega hjalp han med å sette opp siden, samtidig som han frilanset. Nettavisen får stadig flere lesere, og har blitt sitert i nasjonale og internasjonale medier, som The Guardian.

– Hvorfor akkurat et reisenettsted?

– Jeg gikk rundt med hodet fullt av ideer til saker, men hadde ikke noe sted å publisere de. Nettstedene som eksisterer i dag er enten veldig opptatt av reisemål, eller fly. Jeg skriver om det som angår forbrukerne, og ønsker å hjelpe folk til å velge smart i vrimmelen av useriøse aktører, sier han.

Saken fortsetter under

STYRER SPAKENE: Knut-Erik Mikalsen driver egen nettavis, flysmart24. Her avbildet i en cockpit. Foto: Halvor P. Njerve
STYRER SPAKENE: Knut-Erik Mikalsen driver egen nettavis, flysmart24. Her avbildet i en cockpit. Foto: Halvor P. Njerve

Fulle arbeidsdager

Noen flyentusiast er han overraskende nok ikke, men skriver om det der det er relevant for de reisende.

- Hvis det har betydning for reiseopplevelsen, så skriver jeg om fly. For eksempel hvis det kommer en ny flytype med bedre komfort.

Stort sett jobber han fulle dager, og målet er å publisere minst èn ny sak hver dag.

Å pensjonere seg på ordentlig har han ingen planer om. Ikke så lenge det er gøy å holde på.

– Og det kan bli lenge til!

Les også: Vera (72) har snart løpt 150 maraton

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Gå til Vi.no-forsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden