Meny

På høy tid med regelendringer!

Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
Stemmer: Alexandra Plahte
Jurist, Leder pensjon i Gabler Pensjon & Rådgivning

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hvilken modell som vil være den beste løsningen på fripoliseproblemene generelt gjenstår å se, men at det er behov for forbedrede rammevilkår er det unektelig ingen tvil om, skriver Alexandra Plahte.

Fredag forrige uke, 29. september, ble det fremlagt en rapport som skisserer ulike alternativer for å sikre bedre pensjon for alle med såkalte «fripoliser».

En fripolise gjenspeiler pensjonsrettigheter opptjent i en ytelsesordning hos arbeidsgivere i privat sektor. Dersom du jobber i privat sektor og har vært omfattet av en ytelsesordning har du fått utstedt en fripolise ved utmelding av ytelsesordningen. Det kan være fordi du har sluttet i jobben eller fordi din arbeidsgiver har endret fra ytelsesordning til en annen tjenestepensjonsordning.

De fleste fripolisene gir rett på en livsvarig årlig alderspensjon. Det er i utgangspunktet pensjonsleverandørens risiko når levealderen øker og årlig ytelse dermed skal utbetales over en lengre periode enn hva innbetalingene til ytelsesordningene var basert på.

Er du usikker på om du har en slik fripolise bør du logge deg inn på norskpensjon. Der finner du oversikt over de fleste pensjonsordningene dine opparbeidet gjennom dine arbeidsforhold.

Så lenge du er omfattet av pensjonsordningen og ansatt, er pensjonen et forhold mellom arbeidsgiver, pensjonsleverandøren og deg. Den dagen du meldes ut av ordningen er opparbeidet pensjon, fripolisen, et forhold mellom deg og pensjonsleverandøren.

Tre «parter»: Pensjonsleverandøren, fripoliseeieren og lovgiver

Det er neppe noen overraskelse at det i de finansielle markedene ofte er slik at den ene parts fordel kan være den andre parts ulempe. Slik er det også med fripoliser. Samtidig er det viktig å huske på at det ikke alltid er så enkelt. I en rekke tilfeller er det faktisk regelverket som sådan som er med på å forsterke fordelene og ulempene for partene.

Rapporten som ble fremlagt på fredag inneholder en god oppsummering av alle de spesielle og kompliserte reglene som fripoliser blir omfattet av. Dagens regelverk er egentlig ikke gunstige for noen av partene. Konsekvensene for den enkelte er at pensjonsytelsen oppgitt på fripolisen faktisk taper seg i verdi.

Det er med andre ord på høy tid med endring av regelverket.

Endringer som har fripolisekunden i fokus.

Det følger da også at arbeidsgruppens mandat at forslagene må være «klart til kundenes fordel». Målet med endringene skal med andre ord være å gi kundene utsikter til en bedre forventet avkastning målt opp mot den risikoen de må bære på sine pensjonsmidler.

Nedenfor følger først en kort oversikt over dagens system og utfordringene med dette for deretter en kort oppsummering av noen av forslagene som fremkommer i den nylig fremlagte rapporten.

Dagens regler og noen av utfordringene med disse

  • Arbeidsgivers kostnad avhenger av renten:

Leverandøren er forpliktet til å levere en minimums avkastning (grunnlagsrente) hvert år. Jo høyere garantert avkastning (grunnlagsrente) leverandøren er forpliktet til å levere, jo lavere blir premien for arbeidsgiver. Så lenge ordningen er aktiv kan pensjonsleverandøren ta en premie for rentegarantien.

  • Garantert tilført årlig avkastning på fripolisene

Når man meldes ut av en ytelsesordning i privat utestedes normalt en fripolise. Grunnlagsrenten fungere da i praksis som en minstegaranti om en garantert tilført årlig avkastning tilført fripolisen. Nivået på den garanterte renten har variert, men snittet på opparbeidede fripoliser har ligget på drøye 3 prosent.

Som eier av fripolisen har man i utgangspunktet krav på den oppgitte årlige pensjonsytelsen. I den oppgitte ytelsen er den årlige garanterte avkastningen allerede forskuttert tilført i den oppgitte ytelsen. Selve pensjonsytelsen blir følgelig ikke regulert med mindre tilført avkastning overstiger den garanterte reguleringen (grunnlagsrenten).

  • Pensjonsmidlene plasseres kortsiktig til tross for at pensjon er langsiktig sparing

Det er i utgangspunktet pensjonsleverandøren som bestemmer hvordan midlene skal forvaltes. Risikoen ved forvaltningen av midlene er fordelt mellom kunde og leverandør. Kunden får 80% av oppsiden og pensjonsleverandøren tar 100% av nedsiden.

Selv om fripolisen først skal komme til utbetaling mange år opp og frem i tid, medfører kravet om den årlige rentegarantien (og kapitalkravene) at leverandørene blir «tvunget» til å plassere kortsiktig for noe som egentlig er langsiktig sparing. Midlene plassere følgelig forsiktig og avkastning blir deretter. Formålet med forvaltningen fra leverandørens side blir først og frem å oppnå den garanterte avkastningen.

  • Noen av hovedpunktene i rapporten med tanke på hvordan best løse utfordringene med fripoliser.

Rapporten inneholder som nevnt, en god oppsummering av alle de spesielle og kompliserte reglene som fripoliser blir omfattet av. Det finnes ikke noe enkelt svar på hvordan best løse utfordringene med fripoliser. Det vil si man kunne selvsagt tenkt seg at man rett og slett påla pensjonsleverandørene å ta større risiko med pensjonsmidlene, - mao plassere langsiktig for det som faktisk er langsiktig sparing. Så enkelt er det imidlertid ikke. Pensjonsleverandørene

Arbeidsgruppen hovedforslag innebærer at man kan si fra seg den garanterte renten mot å få en kompensasjon for det. Den enkelte skal mao få noe betalt for å ev. si ifra seg garantien om årlig tilført avkastning (rentegarantien). Dette er noe av det samme prinsippet som i dag gjelder der man kjøper seg ut av et fastrentelån.

Hvilken modell som vil være den beste løsningen på fripoliseproblemene generelt gjenstår å se, men at det er behov for forbedrede rammevilkår er det unektelig ingen tvil om!

Spørsmålet er hvordan best løse fripoliseproblemene på, uten at for mye risiko overføres til den enkelte kunde. Et alternativ som nevnes, og som tidligere har vært oppe flere ganger, er å opprettholde systemet med en garantert rente, men da ikke som en rente som må tilføres årlig.

Et viktig poeng som nevnes er at små fripoliser kan utbetales hurtigere. Det å gi fra seg en livslang lav utbetaling og i stedet få midlene utbetalt over kortere tid vil trolig være et pluss for både leverandører og fripoliseeierne.

Uansett hvilke endringer som måtte foreslås, må hovedfokus være å få på plass et rammeregelverk som bedre legger til rette for en langt høyere avkastning på fripolisemidlene enn dagens fripoliseregime. I dag investeres det kortsiktig, og dermed forsiktig, for noe som er langsiktig sparing. Et helt sentralt spørsmål i den forbindelse er hvem som skal bære risikoen og hvordan risikoen skal fordeles.

Målet må uansett, som mandatet tilsier, være å få på plass endringer i regelverket som «klart er til kundenes fordel».

Målet med slike endringer vil være å gi kundene utsikter til en bedre forventet avkastning målt opp mot den risikoen de må bære på sine pensjonsmidler.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:09 Politiet etterlyser bil som fraktet cyanid15:02 Iversen kan gi Røthe ekstra VM-sjanse14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen i topp ti før slalåm i superkombinasjonen13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell
Siste nytt
15:09NorgePolitiet etterlyser bil som fraktet cyanid15:02SportIversen kan gi Røthe ekstra VM-sjanse14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen i topp ti før slalåm i superkombinasjonen13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell
Populært