17 prosent færre biler i morgenrushet etter første dag med ny bomring

De nye bomstasjonene på Nord-Jæren åpnet 1. oktober
De nye bomstasjonene på Nord-Jæren åpnet 1. oktober Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Vegvesenet viser at det passerte 17 prosent færre biler i morgenrushet på Nord-Jæren mandag, sammenlignet med tidligere i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble den nye bomringen i Stavanger-regionen satt i drift.

Med den nye bomringen koster det i rushtiden fra klokken 07–09 og klokken 15–17 35,20 kroner å passere bomringen for alle med bombrikke, mens avgiften utenom rushtiden er halvparten.

Den første foreløpige tellingen for ti punkter på Nord-Jæren viser en nedgang i rushtrafikken mandag morgen. Tre mandager i september passerte det i snitt 38.763 biler i denne perioden, mens det mandag denne uken passerte 32.186 biler, noe som tilsvarer en nedgang på 17 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det er vel omtrent som forventet. Tallene skiller seg ikke mye fra det de opplevde i Bergen da de innførte rushtidsavgift der. En liten overraskelse er at tallene her ikke har en liten rush-topp etter klokken 9. Det hadde de i Bergen, sier senioringeniør Ingve Lygre Undheim i Statens vegvesen til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at tallene for den første dagen med nye bomringer ikke gir noe fullstendig bilde av hva bommene gjør med trafikken.

Ifølge NRK , som også har fått tilgang til tallene fra Vegvesenet, viser tellingene en trafikkøkning på fire prosent i timen før rushtidsavgiften slår inn klokken 7.

Den nye bomringen i Stavanger-området har vært omstridt. En meningsmåling i august viste at 7 av 10 innbyggere på Nord-Jæren er imot den nye ordningen.

Natt til søndag ble fem bomstasjoner i Rogaland utsatt for grovt hærverk.