Det beste alternativet for deg som vil spare til pensjon

Bjørn Erik Sættem.
Bjørn Erik Sættem. Foto: Nordnet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjesparekonto, IPS eller investeringskonto? Ekspert har klart svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes flere alternativer for deg som vil spare til pensjon, men hva er det beste?

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet har svaret klart.

– Investeringskonto/fondskonto er å foretrekke for de fleste, sier han til Hegnar.no.

Gjennom en investeringskonto kan du investere i aksjer, aksjefond, kombinasjonsfond, rentefond og ETF-er (børsnoterte fond) som er registrert innenfor og utenfor EU/EØS (det vil for eksempel også si amerikanske aksjer). Dette gir deg et bedre utvalg enn i en aksjesparekonto, der du kun kan investere i aksjer og aksjefond registrert innenfor EØS.

– Vil du ha fleksibilitet til å ta ut pengene når du vil, står valget mellom investeringskonto og aksjesparekonto. De fleste som sparer til pensjon, ønsker en kombinasjon av aksjefond/aksjer og rentefond i sparingen - iallfall når man blir eldre. Dermed er investeringskonto det naturlige valget, fortsetter Sættem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Aksjesparekonto: Mange som drøyer

Mindre gunstig fra nyttår

Dog er det verdt å merke seg at nye skatteregler for investeringskonto trer i kraft fra 1. januar 2019. Les mer her (fra side 91).

Disse gjør kontotypen mindre gunstig, men ikke mer enn at den ifølge Nordnet-økonomen fortsatt er «meget konkurransedyktig».

Ifølge de nye skattereglene vil investeringskonto skattlegges likt som verdipapirfond.

– Det er fornuftig. Myndighetene bør unngå ulik beskatning av tilnærmet like spareprodukter. Dette er et godt prinsipp, som nå følges, sier Sættem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det mer skattegunstig å kjøpe aksjer og aksjefond gjennom en investeringskonto enn å kjøpe direkte eller gjennom aksjesparekonto.

Førstnevnte gir 23 prosent gevinstskatt (og ingen skjermingsfradrag), mens sistnevnte (per nå) gir 30,59 prosent gevinstskatt (og rett til skjermingsfradrag).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra og med 2019 vil realisert gevinst fra aksjer og aksjefond skattlegges som aksjegevinster, med en sats på 30,59 prosent. Realisert gevinst fra rentefond skattlegges som renteinntekt, med (per nå) en sats på 23 prosent.

– Når det gjelder løpende renteinntekter og aksjeutbytte, har vi vært i dialog med Skatteetaten, som bekrefter at disse vil få utsatt skatt i investeringskonto også etter 2019. Det er en god nyhet for kundene. Med utsatt skatt på renteinntekter vil investeringskonto i tillegg være den suverent beste kontotypen for alle som sparer i renter, fortsetter Sættem overfor Hegnar.no.

Les også: Renter er inn - aksjer også

Alle uttak beskattes

Én ulempe med investeringskonto, sammenlignet med aksjesparekonto, er at skattereglene ved uttak er litt mindre gunstige.

I en aksjesparekonto kan du ta ut innskuddet skattefritt. Skatten betales først når du tar ut gevinsten. I en investeringskonto vil alle uttak beskattes etter en gjennomsnittsbetraktning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen, men ifølge Sættem mindre viktig ulempe, er at investeringskonto har en liten forsikringskostnad som aksjesparekontoen ikke har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er saldoen på investeringskontoen 100.000 kroner, får dine etterlatte utbetalt 101.000 kroner om du dør, sier han.

For denne dødsfallforsikringen på 1.000 kroner tar Nordnet knappe tre kroner per år om kunden er 50 år, drøyt én krone ved 40 år og syv kroner ved 60 år.

– Summa summarum mener vi derfor at det ikke er noen grunn til å rømme fra investeringskonto i år, konkluderer Nordnet-økonomen.

Les også: Alt du trenger å vite om aksjesparekonto

IPS - hvis du vil binde

Hittil har vi forutsatt at den enkelte foretrekker fleksibilitet i sparingen. Men kanskje er du villig til å binde pengene frem til pensjonsalder for å få skattefordeler?

– Det er liten tvil om at IPS (individuell pensjonssparing) er en skattegunstig ordning for dem som vil spare til pensjon. I realiteten fungerer IPS slik at fradraget på 23 prosent, inntil 9.200 kroner, er et rentefritt lån fra staten som du får avkastning på i hele spareperioden, påpeker Sættem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordnet, som hevder å være eneste IPS-tilbyder som gir kundene mulighet til å investere i enkeltaksjer, har tidligere regnet på verdien av disse skattefordelene.

– De fleste kan få 15-50 prosent høyere sparesaldo ved 65 år med sparing i aksjefond i IPS over 20-40 år. Her sammenligner vi med sparing i samme aksjefond på en investeringskonto eller aksjesparekonto. Er dette god nok betaling for å låse en andel av sparepengene dine frem til pensjonsalder, må du selv avgjøre, avslutter spareøkonomen overfor Hegnar.no.

Les også: – IPS-sparing kan gi deg 50 prosent mer

Artikkelen ble først publisert på Hegnar.no.