Dette er de dyreste fjellhyttene

Nå må du bla opp flere millioner kroner.

Geilo Fjellandsby.
Geilo Fjellandsby. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen): Hol kommune, der Geilo befinner seg, har de desidert dyreste fjellhyttene i landet, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Gjennomsnittsprisen har nå passert tre millioner kroner, og da er leiligheter inkludert.

Øyer (Hafjell) ligger på en andreplass med en gjennomsnittspris på 2,80 millioner kroner. Rett bak følger Sirdal med snittpris på 2,77 millioner kroner. Gjennomsnittsprisen i Hemsedal og Bykle (Hovden) er henholdsvis 2,64 og 2,40 millioner kroner.

Christian Haatuft er hyttemegler i EiendomsMegler 1. Kontoret han er partner i solgte 17 eiendommer i august, og 15 hittil i september. Haatuft er ikke overrasket over at Hol kommune ligger øverst på tabellen.

– Nei, det er jeg ikke. Jeg er beskjeden nok til å si at destinasjonen Geilo er komplett. Den ligger midt mellom Bergen og Oslo, i et fjellmarked i rimelig bra vekst. Folk vil til fjells, så vi opplever bra trafikk,sier han til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Knuste prisrekorden på hytteøy i Oslo

- Svak stigning

– Noe av det som drar opp dette er resalg av fritidsboliger som er bygget de senere årene, som gjerne er mye dyrere enn det fra 90- og 80-tallet, forklarer Haatuft til avisen.

– Som leiligheter på Dr. Holms?

– De napper nok litt i statistikken, ja.

Det er riktignok meget uvanlig, men det skal ifølge avisen ha blitt omsatt fritidsleiligheter i tilknytning til det kjente hotellet for over 100.000 kroner per kvadratmeter. Forøvrig mener Haatuft at prisutviklingen på Geilo i hovedsak følger inflasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hyttemarkedet her er relativt spekulantfritt. De siste åtte til ti årene har vi hatt en svak stigning i prisene. Gode objekter som sjelden kommer ut får gode budrunder, men stort sett er folk nøkterne og realistiske i budgivningen, sier han til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil ha 56 millioner for strandeiendom

Årlige kostnader på 145.000

På Norefjell har partner i Sem & Johnsen Eiendomsmegling, Morten Høegh, i ett års tid forsøkt å selge en toppleilighet i Norefjelltunet 6 på hele 318 kvadratmeter. Prisforlangende er 19,975 millioner kroner, men da står eiendommen på festet tomt.

Høegh forteller til Finansavisen at det har vært noen interessenter som har sett på leiligheten, men andre nyprosjekter i samme område utgjør tøffe konkurrenter.

De månedlige felleskostnadene er på 10.423 kroner, og legger man til eiendomsskatten 19.600 kroner i året, får man faste kostnader på 145.000 kroner.

– I byleiligheter utgjør tomteverdien en stor andel av salgsprisen. Hvordan beregner man prislappen for fjellhytter? Fjellet er ikke utsolgt ennå, sier han til avisen.

– Det er som med alle fjelleiendommer, du skal treffe den rette kjøperen, sier Høegh videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fritidsbolig til salgs med syv millioner i rabatt

– Ingen investering

Høegh vil ikke si til avisen hva salgsprisen lå på i 2006, eller hva verdistigningen for eier har vært, men han peker på at det ikke er dette man skal kjøpe for å tjene penger.

– Fritidseiendom er ingen investering. Det er noe man kjøper for å kose seg med familien og å være i naturen.

– Hvis noen vurderer å betale opp mot 20 millioner for leiligheten du har til salgs og spør hva du tror de kan få om fem år, hva svarer du da?

– Hvis en kjøper spør, sier jeg at kanskje får du igjen det samme som du ga. Har du flaks, får du litt mer, men det er klin umulig å si, sier han til avisen.

Les også: Bjørn Dæhlie selger Trysil-palass

Artikkelen ble først publisert på Hegnar.no.