Rapport: Klimaendringer vil gi dyrere mat

Mange bønder har fått ødelagt årets avling på grunn av tørke. Dette bildet er tatt på Romerike i juli.
Mange bønder har fått ødelagt årets avling på grunn av tørke. Dette bildet er tatt på Romerike i juli. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Klimaendringer vil føre til redusert matproduksjon og økte matpriser, ifølge en ny rapport fra Utviklingsfondet og Ruralis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten som Nationen siterer, slår fast at det er sannsynlig at den totale produksjonen av matvarer i verden vil reduseres som følge av økt temperatur.

Det slås også fast at det er sannsynlig at prisene på verdensmarkedet øker, og at det da blir dyrere å importere mat til Norge. I tillegg til prisøkning på for eksempel kjøtt, vil også dyrefôr øke i pris. Konklusjonen er at Norge, til tross for en godt utbygd infrastruktur og store ressurser til omstilling og tilpasning, er sårbar for klimaendringer.

Rapporten opererer med et scenario der temperaturen øker mellom 1,7 til 6,4 grader i gjennomsnitt. Til sammenligning er Paris-avtalens mål at temperaturen ikke øker med mer enn 2 grader.

Økte temperaturer kan imidlertid gi enkelte isolerte, gunstige konsekvenser for matproduksjonen i Norge. For eksempel kan varmere vintre føre til færre frostskader, lengre beitesesong og økt tall på slåtter. I tillegg kan landbruksarealene øke.

En temperaturøkning vil også føre til at antallet dager med kraftig nedbør kan øke mellom 49 og 89 prosent, og mengden nedbør øke mellom 12 og 19 prosent, ifølge rapporten.

Les også: Slik reagerer planter på angrep

Personvernpolicy