En tøff høst for økonomien din: Hva bør du gjøre?

Det er ventet at Øystein Olsen skrur opp renten torsdag 29.09.
Det er ventet at Øystein Olsen skrur opp renten torsdag 29.09. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne høsten står flere norske familier enn vanlig overfor økonomiske utfordringer. Ekstreme strømpriser, drivstoffpriser på rekordnivå og rentehopp som står for dør kommer til å kreve både økt disiplin og sparevilje. Hva bør du gjøre?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne høsten kan bli litt ekstra spesiell for alle norske husholdninger, utgiftene dine kommer til å stige mer enn inntektene gjør. Dermed blir hverdagsøkonomien trangere. Du har sikkert fått med deg nyhetene i den senere tid, men det dreier seg selvsagt om ekstreme strømpriser, drivstoffpriser på rekordnivå og ikke minst rentehopp som er rett rundt hjørnet. Svak kronekurs kan også gjøre sitt til at folk flest må tenke litt ekstra før pengene brukes.

Du trodde kanskje tidligere i år at lønnsveksten din skulle ta høyde for mulige økte utgifter, men prishoppene, særlig på strøm, kommer sannsynligvis til å spise opp hele lønnsøkningen din.

Skyhøye strømpriser – hva kan du gjøre?

Følger du godt med på strømregningene, har du kanskje lagt merke til at strømprisene har gjort kraftige hopp allerede. Om sommeren merker man jo ikke noe særlig til det, fordi strømbruken var lav pga. det flotte været.

Men nå som strømforbruket stiger i takt med høstens innmarsj, kommer vi alle til å merke at prisen per kilowattime omtrent har doblet seg fra i fjor høst. Prisene har ikke vært høyere på 10-15 år. Du har vel også sett på nyhetene hvorfor strømprisen er så høy – det er altfor lite nedbør i norske kraftmagasiner. Samtidig så er det slik at vi også importerer strøm (ja, faktisk) fra Europa – og den har også blitt dyrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene mener at en gjennomsnittsbolig med et strømforbruk på 20 000 kilowattimer må regne med at strømregning for 2018 blir 5 000 kroner dyrere enn i fjor.

Så hva bør du gjøre for å gjøre strømregningen så liten som mulig? Du bør i alle fall ikke jatte med alle dem som sier at «nettleia er så høy at det ikke er noen vits i å gjøre noe som helst». Ja, du får ikke gjort noe med nettleia, men du kan både tenke over strømforbruket og spare der du kan, og ikke minst velge en avtale som ikke koster skjorta. Mange tenker fastpris er bra nå, men jeg ville nå gått for en spotprisavtale likevel. Fastpris er bra om du trenger sikkerheten, men det skal godt gjøres å finne en billig fastprisavtale i disse dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrere boliglån – hva kan du gjøre?

Det er flere måneder siden at sentralbanksjef Øystein Olsen varslet at renten skulle opp, og alle tror dette vil skje i flere steg frem mot 2021, med en start allerede torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle kjenner vi jo bankene – de er kjappe til å øke boliglånsrenta, men ikke like medgjørlige når det gjelder å senke den.

Da har de all verdens unnskyldninger. En renteøkning på 0,25 prosent på et lån på 2 millioner kroner gir en økning i årlig rentekostnad før skatt på 5 000 kroner.

Du tenker kanskje at det ikke er noe å gjøre med renteøkning, alt dreier seg bare om lommeboka tåler det ekstra trykket? Husk at det IKKE er slik at alle har den samme boliglånsrenta, ei heller er det særlig sannsynlig at akkurat du har den laveste rente i hele Norges land.

Så hva kan du så gjøre med boliglånsrenta? I første omgang bør du finne ut hvilken rente du har på lånet ditt, så spør du ganske enkelt banken din om det er den beste lånerenta de kan gi deg. Spill gjerne med åpne kort og fortell at du vurderer å bytte bank. I verste fall får du ikke napp, og da bør du undersøke om du kan få lavere rente i en annen bank. Bankene elsker kunder som ikke spør og som betaler uten å gjøre motstand, du vil vel ikke være en sånn kunde?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøye bensin- og dieselpriser

Du kjenner greia med bensin- og dieselprisene, de svinger for harde livet og selskapene skylder på oljepris, svak kronekurs og gudene vet hva. De siste ukene har drivstoffprisene steget kraftig, men kan faktisk bli enda høyere fordi oljeprisen er ventet å stige også.

Er du avhengig av å bruke bil fordi du bor som du bor eller må bruke bilen i jobben, er det absolutt lett å merke at det blir dyrere å fylle tanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nordmenn bor slik at det ikke bare er å slutte å kjøre bil, det skulle man vel tro at en del politikere tror. Ei heller er det slik at lommeboka er full nok til å tåle enhver prisøkning. Men det er vel slik oljeselskapene og staten med sine heftige avgifter på drivstoff tenker: litt syting er det i starten, men siden vi er avhengige av bilen, så har vi ikke noe annet valg enn å punge ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vel, det er ikke stort annet du kan gjøre enn å følge med på pumpeprisene og fylle når det er billigst, kjøre økonomisk og så lite som mulig og aller helst bruke kredittkort som gir ekstra rabatt.

Det er faktisk en del å hente på å sørge for å gjennomføre disse sparetriksene. Fyller du en gang i uka, kan du kjapt spare 100-150 kroner i uka med slike triks. Det blir kjapt noen tusen i løpet av et år.

Les også:

Slik kvitter du deg med NRK-lisensen

Gjerrigknarkens 10 bud for deg som skal flytte for deg selv for første gang

Kommentaren er først publisert på Gjerrigknarkens blogg.