Meny

Store prisforskjeller på kommunale avgifter

Prisene på vann, avløp og renovasjon varierer voldsomt i norske kommuner. Folk i Årdal slipper billigst unna. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det er enorme forskjeller på hva folk må ut med i kommunale avgifter her i landet. Prisene varierer mellom 4.600 kroner og 16.340 kroner året.

Det er innbyggerne i Årdal i Sogn og Fjordane som betaler minst med 4. 600 kroner i året. I motsatt ende av skalaen ligger Hægebostad i Vest-Agder. Der må innbyggerne ut med 16.340 kroner per år for de samme tjenestene. Det viser en gjennomgang NRK har gjort av avgiftene på vann, avløp og renovasjon i samtlige norske kommuner.

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, mener staten bør bestemme hvor mye kommunene får kreve inn for vann, avløp og renovasjon.

– Forskjellene er urimelig store og skaper en urettferdighet, sier Meyer.

Han mener noe av forklaringen er at kommunene har monopol på å tilby tjenestene.

– Noen forskjeller kan forklares naturlig, andre er knyttet til at noen kommuner ikke jobber smart, er lite effektive, og at de skyver kostnadene rett over på innbyggere og forbrukerne, sier Meyer.

Kommunenes interesseorganisasjon KS mener kritikken er tynn, og at forskjellene har naturlige årsaker. Områdedirektør Helge Eide i KS tror også innbyggerne i den enkelte kommune har forståelse for de store forskjellene. Han er heller ikke er enig i at prisen for de kommunale tjenestene er spesielt høy i Norge.

– Jeg synes at å få levert vann, avløp og renovasjon for 30 kroner dagen ikke er en spesielt stor byrde på innbyggerne, sier Eide i KS.

Privatøkonomi
Populært