Meny

Nå jekkes renten opp – bør du binde renten?

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Berit Roald / NTB/Scanpix
De fleste av landets økonomer forventer at sentralbanksjef Øystein Olsen vil heve renten med 0,25 prosentpoeng på torsdag.

Denne uken er det som kjent rentemøte i Norges Bank, og de fleste av landets økonomer forventer at sentralbanksjef Øystein Olsen vil heve renten med 0,25 prosentpoeng på torsdag.

Det blir i så fall første gang styringsrenten heves siden mai 2011.

– Denne ukens renteheving blir med høy sannsynlighet bare starten på en periode der renten økes, sakte men sikkert, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Hegnar.no

Hun venter at styringsrenten vil økes videre i mars og september neste år, slik at den om ett års tid er oppe i 1,25 prosent.

– Deretter tror vi at den vil økes videre i to steg også i 2020, til en topp på 1,75 prosent, sier Haugland til Hegnar.no.

Les også:   – Veldig mange må skrive nytt testamente

– Vil du anbefale vanlige boligeiere å binde renten?

– Renteprognoser er usikre. Spørsmålet om det er lurt å binde renten eller ei er derfor helt avhengig av den enkelte boligeiers finansielle situasjon. Om man ser at det blir krevende for privatøkonomien at renten stiger like mye eller noe mer enn det vi anslår, er det lurt å binde renten, sier Haugland.

– Vil det ikke da være fordelaktig å binde renten på tre år, på rundt 2,5 prosent, om dere forventer tre rentehevinger fra dagens nivå og ut neste år? Da vil mange gå fra rundt to prosent til 2,75 prosent, eller høyere.

– Det stemmer. Renteprognosene våre tilsier at det kan være fordelaktig å binde renten på tre år, avslutter Haugland.

Les også:   Slik vil gjeldsregistrene fungere

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært