Boligprisene i Oslo svakt ned i august

Boligprisene gikk noe ned i Oslo i august.
Boligprisene gikk noe ned i Oslo i august. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene i Oslo gikk moderat ned i august som en korreksjon etter en knallsterk juli. Byer i pendleravstand til hovedstaden opplever vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt gikk boligprisene i Oslo og de omkringliggende fylkene opp med 0,2 prosent siste måned, viser nye tall fra Eiendom Norge.

Oslo isolert gikk ned med 0,6 prosent i august og 12-månedersveksten på 3,4 prosent er også justert ned fra tallene i juli.

– Nedgangen i Oslo er ventet etter sterk vekst i juli. I sum får Oslo en oppgang på 1,3 prosent disse to månedene, sier Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer.

– Det er en moderat oppgang, men samlet vekst i Oslo er fremdeles på et veldig høyt nivå med 9, 4 prosent i år, legger han til.

– Vi forventer en nedgang i prisene og et lavere nivå ved årets slutt, men tror ikke på en kraftig korreksjon. Men Oslo har vært og er kanskje den vanskeligste regionen å forutse, understreker han.

Les også: Meglersjef gleder seg over svake boligpriser

Pendlerbyene øker

Dreyer sier prisveksten i Oslo ikke lenger skiller seg så mye fra landet ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser nå at byer som kretser inn mot Oslo med tanke på arbeidsmarkedet, som Hamar, Tønsberg og østfoldbyene, har en ganske solid utvikling. Det er en moderat vekst, men høy aktivitet.

Tallene viser at prisene i Drammen og omegn økte med 1,1 prosent i august, i Asker og Bærum med 1,1 prosent, i Follo-regionen med 0,8 prosent, i Fredrikstad og Sarpsborg med 1,4 prosent og i Romerike med 0,7 prosent. I Hamar/Stange økte boligprisene med 1,1 prosent. For Innlandet samlet gikk prisene opp 1,2 prosent i august. I Vestfold og Telemark gikk prisene opp 1, 1 prosent. I Tønsberg økte prisene med 1,1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tror boligprisene i Oslo skal falle i flere år

Kvadratmeterprisen i Oslo lå i august på 70.695, den høyeste kvadratmeterprisen i landet, og det tok 27 dager i snitt å få solgt bolig, dette er raskest i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men 27 dager er ikke lavt for å være Oslo, hvor man har vært nede i 11–12 dager, påpeker Dreyer.

Svak august

Nasjonalt viser tallene at det både er kjøpt og solgt rekordmange boliger i august. Totalt ble det lagt ut 12.754 boliger til salgs og solgt 9.453 boliger, begge tall er nye augustrekorder.

Det at mange nybyggprosjekter som har blitt satt i gang de siste årene, nå nærmer seg ferdigstillelse, trekkes fram som hovedforklaring.

– Vår hypotese er at mange av dem som kjøpte seg inn i prosjekter under oppføring i 2015, 2016 og 2017, nå legger disse boligene ut for salg, sier Dreyer.

Nominelt steg prisene med 0,8 prosent, men korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent. Totalt er boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn de var for ett år siden.

– Det er svakere enn normalt for august, fastslår Dreyer.

Eiendom Norge forventer en moderat prisnedgang både nasjonalt og i de store byene de siste månedene av året, og sier tallene viser at prisutviklingen er i ferd med å jevne seg ut rundt om i landet.