IA-avtalen på oppløpssiden

Inger Lise Blyverket, direktør for politikk og tariff i Virke, sier at Virke vil ikke skrive under en avtale som hindrer dem i å diskutere sykelønnsordningen.
Inger Lise Blyverket, direktør for politikk og tariff i Virke, sier at Virke vil ikke skrive under en avtale som hindrer dem i å diskutere sykelønnsordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

IA-avtalen vil ikke videreføres i dagens form. «Vi må få på plass en ny avtale», sier LO. «Bare på visse vilkår», sier Virke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn en halv million årsverk går tapt på grunn av «helserelaterte ytelser», altså sykdom eller andre lidelser. Etter 17 år med en forpliktende avtale mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, kan nå Inkluderende arbeidsliv-avtalen gå mot slutten. Dagens avtale går ut til nyttår og partene i arbeidslivet driver nå sonderinger før forhandlingene starter senere i høst.

Det vil bli tøffe forhandlinger. LO har kongressvedtak på at sykelønnsordningen ikke er på bordet, og «har ingenting å gi på sykelønna». Virke, som representerer 21.000 bedrifter og virksomheter i privat næringsliv, krever derimot at ordningen skal diskuteres for å skrive under en ny avtale.

– Vi vil ikke skrive under en avtale som hindrer oss i å fortsette å diskutere et så viktig virkemiddel for å redusere sykefraværet, sier Inger Lise Blyverket, direktør for politikk og tariff i Virke.

Les også: Slik klarte kommunen å kutte sykefraværet med 25 prosent

«IA-tretthet» i alle ledd

Den første avtalen ble inngått i 2001, og er fornyet fire ganger. Det er enighet i LO, NHO og Virke om at en eventuell ny avtale må oppdateres og tilpasses dagens arbeidsliv.

– Vi merker en IA-tretthet blant våre medlemmer. Det må komme noe nytt, sier Nina Melsom, direktør for område Arbeidsliv i NHO.

IA-avtalen

* Avtalen om inkluderende arbeidsliv mellom staten og partene i arbeidslivet (IA-avtalen) skal få ned sykefraværet og få flere inn i arbeidslivet. Den ble først inngått i 2001, og er siden fornyet fire ganger.

* I 2016 var antallet tapte, norske årsverk på grunn av en helserelatert ytelse rundt 531 500. Antall sysselsatte årsverk var i overkant av 2,4 millioner.

* I 2016 var 73,3 prosent av befolkningen i arbeid.

* Det kvartalsvise gjennomsnittet for hele 2016 lå 12,6 prosent lavere enn nivået i 2. kvartal 2001.

* Dermed er målene i IA-avtalen om 20 prosent nedgang i fraværet ikke oppnådd.

Kilde: Rapport 2017 Rapportering fra faggruppen for IA-avtalen

– Vi ser en lignende IA-trøtthet også på vår side. Vi ser at dagens avtale er moden for diskusjon, sier Roger Haga Heimli, andre nestleder i LO.

– IA-avtalen er ikke et godt nok verktøy. Så godt som all energi og futt har gått ut av den, sier Blyverket i Virke.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny avtale eller ikke

Veien videre er det ikke like stor enighet om. LO er tydelige i sitt budskap: Vi trenger en ny avtale som tar utgangspunkt i dagens.

– Når avtalen nå går ut har vi behov for en tilsvarende avtale framover. Og den må vi ble enige om i trepartssamarbeidet, sier Haga Heimli.

LO ønsker langsiktige avtaler, og synes dagens varighet på fire år er en god modell.

NHO er langt på vei enig:

– NHOs medlemsbedrifter har oppnådd god måloppnåelse, men det er ikke tilfelle for store deler av arbeidslivet. En eventuell ny avtale må treffe hele arbeidslivet, og ha virkemidler som oppleves å treffe, sier Melsom.

– Har vi en ny avtale i 2019?

– Det må komme noe helt nytt – og det må komme som et resultat av forhandlinger i trepartssamarbeidet.

Igjen er det Blyverket og Virke som er hardest i klypa:

– Vi erkjenner behovet for et kraftfullt samarbeid for å mobilisere arbeidskraft, men ser ikke at vi nødvendigvis behøver en avtale som binder oss over flere år. Det er ingen selvfølge at resultatet av sonderingene vi nå gjør, blir en forlenget eller fornyet avtale.

Tallenes tale er tydelig: Sykdomsrelatert fravær har gått ned siden 2001, med opp mot 13 prosent. Det er likevel et godt stykke unna målet i gjeldende avtale om 20 prosent nedgang. Dessuten har sysselsettingsgraden sunket med over tre prosent siden toppåret 2008. I 2016 var 73,3 prosent av befolkningen i arbeid.

Hva vil Venstre?

Den tredje parten i forhandlingene, foruten de åtte hovedorganisasjonene på begge sider av arbeidslivet, er regjeringen. Det nyeste regjeringsmedlemmet Venstre har tidligere vært tydelige på at en fornyet IA-avtale vil kreve at sykelønnsordningen legges om.

«I Norge har vi et vanvittig høyt sykefravær, høyere enn så godt som alle andre land. Med tanke på at vi også er blant de friskeste gir ikke det mye mening. IA-avtalen har ikke klart å nå målene sine», sa daværende arbeidspolitisk talsperson, Sveinung Rotevatn, til ANB i fjor vår.

Terje Breivik, nestleder i Venstre og medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, ønsker ikke å kommentere hva partiet mener om saken i

IA-avtalen

* Avtalen om inkluderende arbeidsliv mellom staten og partene i arbeidslivet (IA-avtalen) skal få ned sykefraværet og få flere inn i arbeidslivet. Den ble først inngått i 2001, og er siden fornyet fire ganger.

* I 2016 var antallet tapte, norske årsverk på grunn av en helserelatert ytelse rundt 531 500. Antall sysselsatte årsverk var i overkant av 2,4 millioner.

* I 2016 var 73,3 prosent av befolkningen i arbeid.

* Det kvartalsvise gjennomsnittet for hele 2016 lå 12,6 prosent lavere enn nivået i 2. kvartal 2001.

* Dermed er målene i IA-avtalen om 20 prosent nedgang i fraværet ikke oppnådd.

Kilde: Rapport 2017 Rapportering fra faggruppen for IA-avtalen

dag.

– Jeg kommenterer ikke en prosess der regjeringen er i dialog med partene om en forlengelse av en avtale, sier Breivik.

Han vil verken bekrefte eller avkrefte at Venstre fortsatt mener det samme som i fjor.

Seniorpartneren i regjeringen, Høyre, som også har arbeids- og sosialministeren og dermed deltar i forhandlingene, fredet derimot sykelønnsordningen for inneværende stortingsperiode i fjor.

Taust fra skeptisk Hauglie

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er derimot kritisk til dagens IA-ordning. Hun sa i Dagens Næringsliv før jul at ikke ønsker å fornye avtalen i dagens form, fordi den er dyr og lite effektiv.

Avtalen har kostet staten 21 milliarder siden 2001, uten at målene om å kutte sykefraværet med 20 prosent og å få flere funksjonshemmede i arbeid er oppnådd.

Hauglie vil ikke uttale seg til Dagsavisen om pågående forhandlinger, opplyser departementet.

Syk av lav kompetanse

Uansett hva partene blir enige om, vil avtalen påvirkes av hva det regjeringsnedsatte sysselsettingsutvalget legger fram i februar. Utvalget skal foreslå tiltak for å få flere i arbeid.

Et av mandatene er å se på «forholdet mellom de helserelaterte ordningene og øvrige inntektssikringsordninge». På mer folkelig språk: Sykelønnsordningen og andre sosiale støtteordninger.

NHO mener derfor det er naturlig å holde sykelønna utenfor forhandlingene om en ny IA-avtale.

– Vi er opptatt av å vurdere alle ordninger – også sykelønna. Den skal sysselsettingsutvalget se på. Vi tenker derfor det er naturlig å ikke gå så tungt på sykelønn nå, sier Melsom.

For NHO handler det mye om å få til en «virkelighetsnær avtale», som klarer å finne gode løsninger for den enkelte bedrift. Og de vil følge «kompetansesporet»:

– Vi ser at mange helserelaterte ytelser går til gråsonen mot kompetansemangel, at manglende mestring kan medføre sykdom.

LO er enig i at en ny avtale må «være relevant for arbeidslivet». Og:

– Mangel på kompetanse er en viktig årsak til sykefravær i mange tilfeller. Folk blir syke av å ikke henge med på jobb. I dag må en arbeidstaker gå i inntil to år med helserelaterte ytelser før hun kommer inn på kompetanesporet. Et viktig spørsmål er hvordan vi kan gjøre det enklere å komme på kompetanesporet, sier Haga Heimli.

Artikkelen ble først publisert i Dagsavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong
Siste nytt
09:27NorgeStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong
Populært