Setter ned prisen på usolgte nyboliger

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Prisen på usolgte nyboliger settes ned for å få fart på salget

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden januar i år har Ny Analyse registrert hvor mange boliger som faktisk er ferdigstilt i ulike prosjekter og hvor mange som er solgt.

– Det ser ut til å ha skjedd et skifte. Prisene på usolgte nye boliger settes ned i større grad enn før. For å få fart på salgene setter flere utbyggere ned prisen. Bruktboligprisene hadde jo en korreksjon, nå kan det hende nyboligprisene til en viss grad følger etter, sier samfunnsøkonom og leder av boliganalyse i Ny Analyse, Mari Mamre, til Dagens Næringsliv.

Andelen reprisede nye boliger steg fra drøye 4 prosent i perioden februar-april til litt under 8 prosent i perioden juni-august. I sju av ti tilfeller det siste halvåret har prisendringen betydd lavere pris. Andelen boliger som er priset ned, steg til åtte av ti boliger de siste to månedene.

Aktuelt: Meglersjef gleder seg over svake boligpriser

Dermed har 6,4 prosent av alle nyboliger på markedet i Oslo blitt satt ned i pris gjennom sommeren, altså i perioden juni-august.

– Bare over sommeren er de rabatterte boligene faktisk hele 10 prosent billigere, i gjennomsnitt nær en halv million kroner per bolig, fortsetter hun.

Mamre mener mange utbyggere kvier seg for å kutte prisene fordi det kan skape forventninger om ytterligere prisnedgang og bidra til at kjøpere sitter på gjerdet.

– Men når salgene uteblir, er det dyrt å sitte på usolgte boliger. Prisene havner alltid på det nivået som reflekterer balansen mellom tilbud og etterspørsel til slutt, sier hun.

Personvernpolicy