150.000 per kvadratmeter15 av 18 luksusleiligheter solgt for 400 millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye har vært solgt via «word of mouth», sier Sem & Johnsen-megler Christoffer Askjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 15 av 18 leiligheter er solgt, forteller partner og daglig leder i Sem & Johnsen, Christoffer Askjer, til Hegnar.no.

Han snakker om prosjektet «Bygdøynes», som er under oppføring i den engelske hagen til den tidligere kanadiske ambassadørboligen på Bygdøy i Oslo.

Salgssummen totalt for de 15 leilighetene som er solgt er ifølge Askjer rett i underkant av 400 millioner kroner, og snittpris er på cirka 150.000 per kvadratmeter.

Det er Solon Eiendom og Tore Eiklid som er tiltakshavere i prosjektet som ferdigstilles 1. kvartal 2019.

– Hvordan har interessen rundt prosjektet vært?

– De har gått jevnt og trutt helt siden vi lanserte prosjektet for to år siden. Prosjektet har aldri vært markedsført på Finn, vi har hatt ekstremt beskjeden markedsføring. Mye har vært solgt via «word of mouth», forteller Askjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble i en periode vurdert om enkelte leiligheter skulle deles opp i to mindre enheter.

Les også: Thomas Giertsen: - Føler meg nærmest skitten om jeg sløser

I september 2017 skrev Kapital at interessen rundt de fire store toppleilighetene, som var priset til mellom 40 og 50 millioner kroner, var laber. Bare den aller største på 278 kvadratmeter, som hadde en prisantydning på 50 millioner kroner, var solgt. Dermed søkte Solon Eiendom og Tore Eiklid, om å få tillatelse av Oslo kommune til å dele de tre usolgte toppleilighetene opp i to, slik at det blir seks mindre leiligheter.

De nye leilighetene ville variere fra 90 til 133 kvadratmeter, med priser på mellom 15 og 27,5 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var usikre før vi lanserte, på hva som ville være den ideelle boligmiksen. Reguleringen tillater 18 til 24 enheter, men vi hadde troen på store enheter. Valget falt til slutt på fire store og fire litt mindre enheter på toppen, vi tror denne miksen vil gi best salgbarhet, opplyste administrerende direktør Andreas Martinussen i Solon Eiendom til bladet den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt noen alternative løsninger, men det er tilsammen 18 leiligheter i opprinnelig størrelse som selges, forteller Askjer til Hegnar.no.

Les også: Oljegründer bygger sitt sjette oljeselskap

Kjøpere fra Oslo vest

Det er altså nå tre leiligheter igjen i prosjektet som ikke er solgt.

– De er alle store, en i første etasje innerst i bygget, samt en toppetasje på hver av rekkene, forklarer megleren.

– Hvem har kjøpt? Er det mange som eier større boliger på Bygdøy som vil flytte i leilighet?

– Det er litt overraskende faktisk, vi trodde det ville være en enda høyere andel av kjøpere som kom fra Bygdøy. Det er selvfølgelig en god del av de 15 kjøperne som er fra Bygdøy, men også kjøpere fra andre steder - hovedsakelig fra Oslo Vest. Kjøpere som i dag bor i enebolig, og som vil flytte til leilighet.

– Bygdøy er idyllisk, det er ikke til å komme bort ifra. I tillegg er det rett og slett veldig vanskelig å få tak i leiligheter med så høy standard som det er her, supplerer megleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ifølge Askjer et omfattende prosjekt å få tomten regulert til boligutnyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Byantikvaren har vært opptatt av å bevare hagen, og den er vernet. De som har kjøpt leilighet her vil få en rekke kvaliteter man ikke får i andre boligprosjekter, med tanke på det store grønne arealet.

Kun én leilighet i prosjektet, som er tegnet av arkitekt Reiulf Ramstad, går over to plan. Resten går over ett plan.

Les også: Utbygger kliner til – ber om 500 millioner for 18 leiligheter

Fra 120 til 68 mill.

Canadas nybarokkvilla med 16 mål parkanlegg ble lagt ut for salg med en prisantydning på 120 millioner kroner i juni 2012. Deretter ble den priset til 110 millioner på høsten, før Eiklid og flyarving Erik G. Braathen kjøpte eiendommen for 68 millioner kroner i 2014. Flyarvingen ble deretter kjøpt ut, og Solon Eiendom, der Tore Aksel Voldberg er sentral, kom inn som partner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiklid, tidligere meglersjef i Carnegie, ville selv bo i det flotte hovedhuset, den gamle ambassadørboligen på 1.200 kvadratmeter. Han har tidligere anslått overfor Kapital at utbyggingsprosjektet dreier seg om en investering på rundt 150 millioner kroner pluss prisen på eiendommen, som lenge var den dyreste som lå ute for salg i det åpne markedet.

Les også: Eier Røkke-aksjer for nær 100 mill.

Solid fortjeneste

Hvor mye Solon måtte betale for å være med som 50-prosentseier i prosjektet ville ingen av partene fortelle Finansavisen i november 2016.

Solon Eiendom sier selv at de opererer med 15 til 20 prosents marginer i sine prosjekter, og det skulle ifølge avisen gi en fortjeneste på et sted mellom 80 og 100 millioner kroner for prosjektet på Bygdøy.

Om Eiklid skulle bli sittende igjen med mellom 40 og 50 millioner kroner i fortjeneste på leilighetsprosjektet alene, vil han sannsynligvis allerede ha tjent inn kjøpet av prakteiendommen, skrev avisen den gang.

Les også: Forhandlingskortene som kutter renten din

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.