Forhandlingskortene som kutter renten din

Du kan ha svært gode kort på hånden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Boligens verdi og fagforeningsmedlemskap er viktige forhandlingskort når boliglånet skal reforhandles, skriver Finansavisen.

Har du nedbetalt på boliglånet i noen år, og samtidig opplevd prisstigning på boligen sin, har du fått et svært godt forhandlingskort i jakten på lavere rente.

For ifølge avisen er det på ingen måte noen automatikk i at lånerenten settes ned, selv om belåningsgraden faller.

Les også: Thomas Giertsen: - Føler meg nærmest skitten om jeg sløser

- Kunden er selv ansvarlig

- Kunden er selv ansvarlig for å holde seg oppdatert på endringer i boligmarkedet der man bor, sier Geir Holen, kommunikasjonsansvarlig i Sbanken.

Det samme sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

- Hos oss trenger du vanligvis ikke en ny takst eller meglervurderinger, da vi kan benytte beregninger for å finne boligverdien, legger han til overfor Finansavisen.

Ifølge avisen topper nettbaserte Boligkreditt.no boliglånsrangeringen for mange grupper. Datterselskapet av Sparebanken Øst tilbyr 1,87 prosent i nominell rente, med under 50 prosent belåningsgrad.

- Vi får mange nye boliglånskunder, det er god etterspørsel. Det henger nok sammen med at vi har vært billigst på boliglån siden november i fjor, sier avdelingsbanksjef Siri Olsen i Boligkreditt.no.

Les også: Oljegründer bygger sitt sjette oljeselskap

Fagforeningsmedlemskap

Danske Bank tilbyr 1,89 prosent - til Akademiker-kunder med maksimalt 45 prosent belåningsgrad.

- Akademikernes medlemmer er en svært viktig kundegruppe for oss, og medlemmene har et eget kundeprogram i banken, sier sjefen for Danske Bank i Norge, Trond Mellingsæter, til Finansavisen.

Fana Sparebank og Sbanken ligger på hhv. 1,95 og 1,97 prosent nominell rente - med maksimalt 50 prosent belåningsgrad.

- Har du ikke 50 prosent i egenkapital, men over to millioner i lån, får du enten 2,30 eller 2,60 prosent avhengig av egenkapital. Vi stiller heller ingen krav til medlemskap eller produktpakker slik en rekke andre banker gjør, sier Holen i Sbanken til avisen.

1,97 prosent får du også i Gjensidige, hvis du er medlem av NITO, Tekna eller YS. Kjøper du i tillegg din første bolig, får du enda lavere rente - 1,89 prosent nominelt.

Les også: Eier Røkke-aksjer for nær 100 mill.

Én av fem reforhandler

I 2018-utgaven av sin årlige undersøkelse fant Forbrukerrådet ifølge Finansavisen at 20 prosent av de spurte har reforhandlet eller flyttet boliglånet i løpet av siste år.

- Historisk har andelen forbrukere som flytter boliglånet fra en bank til en annen vært på rundt fem prosent, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet.

Han understreker overfor avisen betydningen av at du har med deg noen argumenter til banken.

- Sammenligning med andre banker er et naturlig utgangspunkt for forhandlinger. For mange kan det også være lurt med en verdivurdering av boligen, da har man et bedre argument i forhold til belåningsgrad. Mange steder er det lett å få en verdivurdering gratis, sier Jensen.

Les også: Tesla ramler 6 prosent

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.

Personvernpolicy