Forhandlingskortene som kutter renten din

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan ha svært gode kort på hånden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen): Boligens verdi og fagforeningsmedlemskap er viktige forhandlingskort når boliglånet skal reforhandles, skriver Finansavisen.

Har du nedbetalt på boliglånet i noen år, og samtidig opplevd prisstigning på boligen sin, har du fått et svært godt forhandlingskort i jakten på lavere rente.

For ifølge avisen er det på ingen måte noen automatikk i at lånerenten settes ned, selv om belåningsgraden faller.

Les også: Thomas Giertsen: - Føler meg nærmest skitten om jeg sløser

- Kunden er selv ansvarlig

- Kunden er selv ansvarlig for å holde seg oppdatert på endringer i boligmarkedet der man bor, sier Geir Holen, kommunikasjonsansvarlig i Sbanken.

Det samme sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

- Hos oss trenger du vanligvis ikke en ny takst eller meglervurderinger, da vi kan benytte beregninger for å finne boligverdien, legger han til overfor Finansavisen.

Ifølge avisen topper nettbaserte Boligkreditt.no boliglånsrangeringen for mange grupper. Datterselskapet av Sparebanken Øst tilbyr 1,87 prosent i nominell rente, med under 50 prosent belåningsgrad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi får mange nye boliglånskunder, det er god etterspørsel. Det henger nok sammen med at vi har vært billigst på boliglån siden november i fjor, sier avdelingsbanksjef Siri Olsen i Boligkreditt.no.

Les også: Oljegründer bygger sitt sjette oljeselskap

Fagforeningsmedlemskap

Danske Bank tilbyr 1,89 prosent - til Akademiker-kunder med maksimalt 45 prosent belåningsgrad.

- Akademikernes medlemmer er en svært viktig kundegruppe for oss, og medlemmene har et eget kundeprogram i banken, sier sjefen for Danske Bank i Norge, Trond Mellingsæter, til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fana Sparebank og Sbanken ligger på hhv. 1,95 og 1,97 prosent nominell rente - med maksimalt 50 prosent belåningsgrad.

- Har du ikke 50 prosent i egenkapital, men over to millioner i lån, får du enten 2,30 eller 2,60 prosent avhengig av egenkapital. Vi stiller heller ingen krav til medlemskap eller produktpakker slik en rekke andre banker gjør, sier Holen i Sbanken til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1,97 prosent får du også i Gjensidige, hvis du er medlem av NITO, Tekna eller YS. Kjøper du i tillegg din første bolig, får du enda lavere rente - 1,89 prosent nominelt.

Les også: Eier Røkke-aksjer for nær 100 mill.

Én av fem reforhandler

I 2018-utgaven av sin årlige undersøkelse fant Forbrukerrådet ifølge Finansavisen at 20 prosent av de spurte har reforhandlet eller flyttet boliglånet i løpet av siste år.

- Historisk har andelen forbrukere som flytter boliglånet fra en bank til en annen vært på rundt fem prosent, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet.

Han understreker overfor avisen betydningen av at du har med deg noen argumenter til banken.

- Sammenligning med andre banker er et naturlig utgangspunkt for forhandlinger. For mange kan det også være lurt med en verdivurdering av boligen, da har man et bedre argument i forhold til belåningsgrad. Mange steder er det lett å få en verdivurdering gratis, sier Jensen.

Les også: Tesla ramler 6 prosent

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.