Meny

Rekordfå nordmenn oppgir at de handler svart

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Én av ti nordmenn har handlet svart de siste to årene, ifølge en fersk spørreundersøkelse Opinion har gjort for Samarbeid mot svart økonomi og skatteetaten.

Aldri før har så få oppgitt at de har handlet svart, opplyser skatteetaten.

– Det er svært positivt at færre enn noensinne sier de har handlet svart. Det viser at folk flest ønsker å handle hvitt, men vi ser fremdeles noen utfordringer, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Til tross for nedgangen i svarte handel, er det en økende tendens til kjøp av svart arbeidskraft innenfor renhold og vedlikehold av hus.

Spesielt er det vaskehjelp og renhold som slår mest ut i undersøkelsen, og hele 29 prosent av dem som kjøper slike tjenester, sier de har handlet svart.

– Et problem er at det i dag er for vanskelig for den jevne forbruker å vite hvem som er seriøse. Derfor ønsker vi å gi forbrukerne innsyn i flere opplysninger om skattemessige forhold, for å gjøre det enklere å sjekke om en bedrift oppfyller forpliktelsene sine, sier Holte.

Av dem som har oppgitt at de har handlet svart de siste to årene, svarte 23 prosent at de regner med å kjøpe svart arbeid igjen i løpet av det neste året.

Aktuelt: Nav-sjefen mener velferdsstaten er truet

Privatøkonomi
Populært