Meny

Går mot høyere rente:

– Sjekk hvor det er mulig å kutte

Mange boligeiere kan bli nødt til å ta en nærmere kikk på finansene hvis renta stiger slik Norges Bank spår de nærmeste årene. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Stockphotos

Det går mot økt boliglånsrente de nærmeste åra, anslag tilsier 4 prosent ved utgangen av 2021. Hvordan vil det påvirke lånetakeres økonomi?

Elin Reitan er forbukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea

– En renteoppgang vil få særlig stor betydning for dem som har økt forbruket sitt i takt med rentenedgangen de siste årene. De må kanskje legge om livsstilen noe, og det kan være krevende for flere, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan til ABC Nyheter.

Norges Banks kunngjorde en uendret styringsrente på 0,5 prosent på torsdagens rentemøte.

Likevel venter sentralbanken den første rentehevingen på sju år i september. Tiden med rekordlav styringsrente er altså på hell.

– Skulle styringsrenta gå opp og bankene følge etter med økt boliglånsrente vil mange merke det, sier Reitan.

Pengepolitisk rapport fra Norges Bank i juni antydet en styringsrente noe over 2 prosent ved utgangen av 2021. Det tilsier en rente på et vanlig boliglån på rundt 4 prosent tre år fram i tid, skriver NTB torsdag.

Les også: Stø kurs mot rentehopp i september

– Ta runden til bankene nå

Sentralbanken venter renteøkning de nærmeste årene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag ligger boliglånsrenta hos Nordea på cirka 2,6-2,8 i nominell rente (altså før andre kostnader og termingebyr).

– Mange bør nå skaffe oversikt over hvilken rente de har, og om det er den beste renta man kan få. Hvis man ikke har gått runden hos bankene for å se om man kan få bedre tilbud er det nå på tide. Mange betaler antakelig for mye på boliglånet, sier forbrukerøkonomen i Nordea.

Det er også særlig viktig, spesielt viktig hvis økonomien er stram fra før, at man ikke øker gjeldsgraden på bolig i denne perioden, mener Reitan.

– Det kan gjelde refinansiering for å pusse opp bad, kjøp av ny bil og den type ting. Man bør heller jobbe for å få ned gjeldsgraden i denne perioden, sier hun.

– Har du to millioner i gjeld vil en renteøkning på 0,5 prosent gi en økt utgift på cirka 10.000 per år. Mange har også langt høyere lån enn to millioner, sier forbrukerøkonomen.

– Likevel vil det trolig komme endringer i skattepostene, slik at reelle utgifter blir noe mindre. For mange som har en økonomi hvor ting går omtrent rundt vil endringene de nærmeste åra likevel kunne få stor betydning, fortsetter hun.

Les også: Norge mer bekymret for renteoppgang enn naboene

– Se hvor du kan kutte

Det er ikke bare boliglån som blir dyrere ved renteoppgang, men også for eksempel kredittkortgjeld. Det kan bli mye penger totalt.

Farvel: Det kan ryke flere penger årlig for lånetakere ved den sannsynlige renteoppgangen de nærmeste årene. Illustrasjonsfoto: Sentralbanksjef Øystein Olsen kaster en bunke med gamle 200-kronesedler i kvernen til Norges bank da sedlene ble ugyldige i mai. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Har man økt forbruket i takt med gjeldsnedsettelsen bør man også skaffe seg en oversikt over forbruket siste år, og se hvor det er mulig å kutte. Det kan være alt fra matutgifter til spontane kioskbesøk. Med en slik oversikt blir det tydelig hvor man kan gjøre kutt.

– Hva bør de som ønsker å ta opp boliglån tenke gjennom?

– Det er viktig å regne inn en solid renteoppgang før man tar opp lånet, og det er noe banken uansett gjør. Lånetakere må være bevisst på at renta trolig vil gå opp, og at det vil bli dyrere å ha lån fremover, sier Reitan.

Hun anbefaler potensielle låntakere å sette seg ned og regne på hva en renteoppgang vil bety: hva sitter man igjen med etter at avdragene er innbetalt?

– Unngå å ta opp høyest mulig lån, og tenk heller noe rimeligere bolig i første omgang. Det er mange ting som påvirker livskvaliteten utover boligen man sitter i, sier Reitan.

Renteøkning i september har lenge vært det mest sannsynlige scenarioet til sentralbanken.

Den ventede renteøkningen i løpet av høsten vil være første endring siden styringsrenten ble senket til rekordlave 0,5 prosent i mars 2016. Ikke siden 2011 har Norges Bank satt opp styringsrenten, skriver NTB.

Les også:

Tviler på varslet oppgang i norsk økonomi

Økonomisk bakrus etter sommerferien? Slik tar du kontroll

Kommentar: 100 prosent i aksjer til du dør!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært