Stø kurs mot rentehopp i september

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank holder i tråd med forventningene styringsrenten uendret på 0,5 prosent. Budskapet er fortsatt at et rentehopp «mest sannsynlig» kommer i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utsiktene og risikobildet synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolitiske rapport, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Lite ny informasjon fra Norges Bank, er den korte oppsummeringen til DNB Markets' seniorøkonom Kyrre Aamdal.

– Norges Bank anser grovt sett de økonomiske utsiktene og risikobildet som i pengepolitisk rapport i juni. Vi forventer dermed fortsatt en renteøkning i september, som signalisert i rentebanen i juni. Dette er også i stor grad priset inn av markedene, sier han.

Sentralbanken viser i sin uttalelse torsdag til pengepolitisk rapport 21. juni. Da var Norges Banks hovedstyres vurdering at den økonomiske oppgangen fortsetter, og at kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er nær et normalt nivå.

– Den underliggende prisveksten var lavere enn inflasjonsmålet, men høyere kapasitetsutnytting tilsa at lønns- og prisveksten etter hvert ville øke. Hovedstyrets vurdering av utsiktene og risikobildet tilsa at styringsrenten mest sannsynlig ville bli satt opp i september i år, skriver banken torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter hovedstyrets vurdering ser oppgangen i norsk økonomi ut til å fortsette om lag i tråd med bildet som ble presentert i juni. Den underliggende prisveksten er lavere enn inflasjonsmålet, men drivkreftene tilsier at den etter hvert vil øke, heter det.

Aktuelt: Tabbe av staten ga nesten 2 millioner i rentekostnader

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyere prisvekst

I sin vurdering viser sentralbanken blant annet til at den økonomiske utviklingen hos Norges handelspartnere har vært omtrent som lagt til grunn i juni. Imidlertid har handelskonflikter og politiske spenninger bidratt til fall i aksjekurser og valutasvekkelser hos enkelte land.

For norsk økonomien har det kommet lite ny informasjon gjennom sommeren.

– Varekonsumet falt i juni og var noe lavere enn anslått. Boligprisene har som ventet økt litt. Industriproduksjonen økte i andre kvartal. Oljeprisen er lite endret. Arbeidsledigheten har utviklet seg om lag som ventet, skriver Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisveksten har steget og vært høyere enn ventet, noe som i hovedsak skyldes høyere strømpriser.

Kommentar: «Pensjonsfellene selvstendige næringsdrivende bør unngå»

Økning mot 2021

Renteøkning i september har lenge vært det mest sannsynlige scenarioet til sentralbanken.

Pengepolitisk rapport i juni antyder en styringsrente noe over 2 prosent ved utgangen av 2021. Det tilsier en rente på et vanlig boliglån på rundt 4 prosent tre år fram i tid.

Den ventede renteøkningen i løpet av høsten vil være første endring siden styringsrenten ble senket til rekordlave 0,5 prosent i mars 2016. Ikke siden 2011 har Norges Bank satt opp styringsrenten.

Aktuelt: Nordmenn mer bekymret for renteoppgang enn naboene