Dansk banksjef vil avskaffe kontanter for å bekjempe kriminalitet

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Danmark bør fullstendig avskaffe bruken av kontanter innen 2025 for å bekjempe flere former for kriminalitet, ifølge en dansk banksjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Anders Dam i Jyske Bank argumenterer for et kontantløst samfunn i en kronikk i Jyllands-Posten tirsdag. Han mener det vil minske omfanget av narkotikakriminalitet og sosialt bedrageri, forhindre at bankran begås, samt gjøre at svart arbeid blir mindre utbredt.

Hvis Folketinget ved lov forbyr bruken av kontanter som betalingsmiddel i Danmark fra 1. januar 2025, vil vi samfunnsmessig oppnå en rekke fordeler og kun ganske få ulemper, skriver han.

I Danmark er elektroniske betalingsformer så utbredt at størstedelen av befolkningen sjelden er i besittelse av sedler eller mynter. Likevel har etterspørselen av kontanter paradoksalt nok steget, påpeker Dam.

– Behovet for betalingsmidler i svart økonomi har økt opp gjennom årene, i takt med at interessen for ikke sporbar verdioppbevaring generelt har økt i forsøk på å unngå beskatning og kutt i sosiale ytelser.

Han mener derfor at et kontantløst samfunn kan være med på å bekjempe økonomisk kriminalitet, samtidig som at andre typer kriminalitet vil bli hemmet av mangelen på kontanter.

Dam oppfordrer politikerne til å nedsette en kommisjon innen 2019 som kan avdekke ulike fordeler og ulemper med dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden