Lars Monsen doblet sine inntekter i fjor

NRK har brukt 67 millioner på Monsen-tv

Til sammen har NRK gjennom 13 år sendt 13 programmer med Lars Monsen, i tillegg til sommerens «Monsen minutt for minutt».
Til sammen har NRK gjennom 13 år sendt 13 programmer med Lars Monsen, i tillegg til sommerens «Monsen minutt for minutt». Foto: Håvard Jenssen/NRK / Kampanje

- Vi har definitivt flere planer sammen med Lars, sier NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Villmarks- og ekspedisjonsfareren Lars Monsen har alltid hatt en spesiell plass i hjertet til NRK. Helt siden Monsen gikk Canada på tvers i 2005 har rikskringkasteren årlig brukt penger på programmer med den populære friluftshelten i hovedrollen.

Til sammen har NRK sendt 13 programmer med Lars Monsen, i tillegg til sommerens «Monsen minutt for minutt». Kostnadene for programmene har variert mellom alt fra 950.000 kroner til 20,3 millioner kroner.

Til sammen har NRK punget ut med hele 67,1 millioner kroner for prosjektene med Monsen siden 2005. Det inkluderer også kostnadene forbundet med sesong 2 av «Monsen, Monsen og Mattis» som kommer på tv i 2019. Det viser tall som Kampanje har fått tilgang til (se kostnadene for alle programmene lengre nede i saken).

NRK-sjef: - Vi er svært fornøyde

Til Kampanje sier NRKs underholdningssjef, Charlo Halvorsen, at han er svært fornøyd med det 13 år lange samarbeidet.

- Det er et veldig godt samarbeid! Lars har levert kvalitetsinnhold fra Canada-turen til årets «Sommeråpent» – og jeg kan med hånden på hjertet si at vi er svært fornøyde med alt som kommer fra den kanten. Så er også Lars en programskaper med stor troverdighet i alt han gjør, og lager det han brenner for, sier Halvorsen.

Les også: Facebook stupte med 20 prosent: - En vanvittig overreaksjon

– Treffer den norske folkesjela

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i Group M mener NRK har skutt blink med samarbeidet med Monsen.

Se hele oversikten over programmenes kostnader her. All tall i MNOK. Foto: Skjermdump fra Kampanje
Se hele oversikten over programmenes kostnader her. All tall i MNOK. Foto: Skjermdump fra Kampanje

- Lars Monsen har vært en bauta i NRK og er et av NRKs sterkeste kort. Det er ikke mange programmer som kan dra så mange seere som det hans programmer. Han treffer den norske folkesjela og seerne elsker å følge hans eventyr på skjermen, sier Thalberg til Kampanje.

Arne-Inge Christophersen har fulgt det norske tv-markedet i en årrekke som tidligere mediebyråtopp og leder av Mediebyråforeningen.

- Lars Monsen har utviklet seg til å bli en av de store, nye eventyrerne, som folk ser opp til. Han har vokst kraftig i den rollen gjennom alle disse årene, sier han.

Les også: - Kritisk journalistikk er ikke ensbetydende med heftige titler og konflikt

– Lov å eksperimentere

Han mener NRKs pengebruk er forsvarlig.

- Jeg synes det er lov til å eksperimentere og ikke minst gi god sendetid til programmene som Monsen har laget. Husk også den effekten Lars Monsen har hatt på unge som gamle – får de ut på tur i skog og på vidder. Friluftsinteressen har økt kraftig med disse seriene.

Første gang Monsen fikk sitt eget program sendt på NRK, var det med eget kamera og egne programideer. «Canada på tvers» med sine seks episoder kostet 952.000 kroner, og er dermed Monsens billigste program for NRK. Senere samme år kom de syv episodene i serien «På tur med Lars Monsen», som hadde en pris på 2,1 millioner kroner.

Prisen inkluderer både godtgjørelsen til Lars Monsen og hans firma Lars Monsen AS, og NRKs kostnader til blant annet klippere, fotografer, og eventuelle redaksjonelle medarbeidere og reisekostnader.

Summen av programkostnadene er i realiteten noe høyere da kostnader knyttet til teknisk utstyr, husleie og administrasjon som dekkes av sentrale budsjetter i NRK ikke inkluderes.

To sesonger med «Monsen på villspor» kostet nærmere 12 millioner kroner, viser tall Kampanje har fått tilgang til. Her er Monsen sammen med programleder Anne Rimmen. Foto: NRK / Kampanje
To sesonger med «Monsen på villspor» kostet nærmere 12 millioner kroner, viser tall Kampanje har fått tilgang til. Her er Monsen sammen med programleder Anne Rimmen. Foto: NRK / Kampanje

Planlegger flere Monsen-programmer

Den aller dyreste produksjonen med Monsen hittil er uten tvil «Monsen minutt for minutt» og «Sommeråpent», som har krevd en involvering av cirka 50 medarbeidere hver dag. Det har kostet NRK 20,3 millioner kroner. Av disse kostnadene utgjør lønninger sju millioner kroner. NRK opplyser til Kampanje at de ikke kan fortelle hvor mye Monsen får i lønn gjennom sin programlederavtale med kanalen.

Bortsett fra «Monsen minutt for minutt» står «Ingen grenser» sesong 1 og 2 som NRKs dyreste Monsen-programmer. Begge sesongene hadde en pris på 7,2 millioner kroner.

Ifølge Charlo Halvorsen er NRK enda ikke mette på Monsen, og kan avsløre at de allerede er i snakk om nye prosjekter.

- Vi har definitivt flere planer sammen med Lars, men det er for tidlig å konkretisere det nærmere, sier Halvorsen.

Les også: - Telias milliardhandel kan endre tv-bransjen – og det kan skje raskt

Nær inntektsrekord for Monsens selskap

I fjor omsatte Lars Monsen AS, der Lars Monsen er den eneste ansatte, for 4,1 millioner kroner, en økning på 100 prosent sammenlignet med året før. Den er den nest høyeste omsetningen siden selskapet ble etablert i 2005, kun slått med noen titusener i 2012.

Monsen hadde via selskapet en årslønn på 1,33 millioner kroner i fjor. Firmaet endte med et resultat før skatt på 643.000 kroner, mot minus 740.000 året før. Lars Monsen AS får inntekter fra NRK-oppdrag, nettbutikk, bøker, kurs og foredrag.

Kampanje har via underholdningssjef Charlo Halvorsen i NRK forsøkt å få noen kommentarer fra Monsen om fjorårets resultat og samarbeidet med statskanalen, men Monsen har ikke anledning til å uttale seg før det hektiske NRK-oppdraget er avsluttet om noen uker.

Lars Monsen vant Gullruten for beste reality til jubel fra salen og samboeren Trine Rein under Gullruten i 2014. Foto: Scanpix / Kampanje
Lars Monsen vant Gullruten for beste reality til jubel fra salen og samboeren Trine Rein under Gullruten i 2014. Foto: Scanpix / Kampanje

– Finværet spiller inn på tv-seingen

Lars Monsens fem timer lange premieretur på Hardangervidda ble fulgt av 37.000 seere i gjennomsnitt. Det ga en markedsandel på 22 prosent. 268.000 var innom sendingen i minst ett minutt. Antall seere på fredagens minutt for minutt-sending lå på 39.000, og disse tallene økte på lørdagen til 50.000. På søndagen lå tallet på 77.000 seere, opplyser rikskringkasteren.

Les også: Get-sjef ba folk vrake Canal Digital og RiksTV - nå får han svar på tiltale

Rune Møklebust er programsjef for «Sommeråpent» og «Monsen minutt for». Han svarer slik når Kampanje spør om«Monsen minutt for minutt» har svart til forventningene?

- Absolutt! Vi har vært heldige med strålende vær, og alt det tekniske har fungert imponerende bra. Vi fikk følge av mange hyggelige folk både på Hardangervidda og i Jotunheimen, både de vi hadde gjort avtale med på forhånd og de som kom til etter hvert. De delte mange gode historier med publikum og ga programmet en fin stemning.

- Men hetebølgen gir noe lavere seertall enn forventet?

- Det fine været spiller nok inn på tv-seingen, men på en annen side hadde dårligere vær kanskje ikke gitt så fine bilder og den samme stemningen fra fjellet. Men vi er veldig fornøyd med at flere hundre tusen er med på tur hjemmefra hver uke.

Han gir Monsen den aller beste attesten:

- Monsen er utrolig flink til å prate med folk. Han har en evne til å intervjue som få andre har – han er både nysgjerrig, kunnskapsrik og hyggelig. Han lytter til andres historier like godt som han forteller sine egne. Jeg er imponert over Lars som både programleder og turleder. Alt i alt har «Monsen minutt for minutt» gått over all forventning, sier Møklebust til Kampanje.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 2025
Siste nytt
19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 2025
Populært