Tørken kan gi oss 30 prosent dyrere strøm

Det varme sommerværet førte til nok en nedgang i fyllingsgraden i norske vannmagasiner i forrige uke. Det gir høyere priser for folk flest. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det varme sommerværet førte til nok en nedgang i fyllingsgraden i norske vannmagasiner i forrige uke. Det gir høyere priser for folk flest. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Strømprisene i Norge kan øke 30 prosent i andre halvår i år, viser nye prognoser. Det kan gi norske strømkunder en ekstraregning på over 4.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tomme vannmagasiner har ført til at strømprisene allerede er mer enn dobbelt så høye som i fjor på samme tid, og prisene er nå på vinternivå.

– Vi har en prognose som gir en gjennomsnittlig strømpris på omtrent 50 øre for siste halvår i år. sier senioranalytiker Odd Gunnar Jakobsen i Wattsight til NRK.

Magasinene ikke fylt opp

Årsaken er veldig lite vann i vannmagasinene. Da blir det mindre vann å tappe til strømproduksjon.

– Vi kan gå en ganske spennende vinter i møte, sier Jakobsen som ser få muligheter for en normalisering av strømprisene nå.

– Vi må nok ha nesten en dobling av nedbøren over en periode for å få fylt opp vannmagasinene, tror han.

Den snørike vinteren fylte ikke opp vannmagasinene slik mange trodde. Forklaringen er ifølge NRK at en del av snøen la seg i lavlandet, og ikke i høyden der vannmagasinene ligger. I tillegg har vann som kunne blitt milliarder kilowattimer strøm, fordampet samtidig som regnet har uteblitt.

Krever avgiftskutt

Energi Norge mener stortingsflertallet har brukt årene med lave strømpriser til å øke elavgiften. 35 prosent av strømregningen er nå avgifter til staten. Nå forlanger de kutt.

– Elavgiften er den første som bør kuttes. Bare den utgjør nå over 14 milliarder kroner, inkludert moms, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han peker på at elavgiften alene har økt 60 prosent på ti år og mener politikerne må tøyle sin iver etter å skattlegge miljøvennlig strøm. Men statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp) i Finansdepartementet vil ikke love lavere elavgift.

– Sist gang vi satte opp elavgiften reelt var i 2016. Elavgiften skal skaffe staten inntekter til veier, skoler, sykehus, forsvar og politi, samt bidra til redusert forbruk av strøm, sier Petter Kvinge Tvedt til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært