Charterfeber i hyttemarkedet

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterspørselen etter fritidsboliger i utlandet er tredoblet på to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen): – For første gang har interessen for å kjøpe bolig i utlandet passert den i Norge, sier Bjørn-Erik Øye til Finansavisen.

Øye er partner i Prognosesenteret, et selskap som spesialiserer seg på analyse av de europeiske eiendomsmarkedene. Ifølge Prognosesenteret er det i dag rundt 90.000 husholdninger som sier de eier bolig i utlandet, og selskapet venter videre vekst i nordmenns kjøp av fritidsbolig i utlandet i år.

– Interessen for kjøp i utlandet har steget voldsomt siden våren 2016. Da var det 0,9 prosent som oppga at de hadde tanker om å kjøpe noe i utlandet i løpet av tre år. Nå, i våren 2018, er det 3,4 prosent. Det er omtrent det samme som 80.000 husholdninger. Det er altså over tre ganger så mange som planlegger å kjøpe fritidsbolig i utlandet nå som for to år siden, sier Øye til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er det ifølge Øye like mange som planlegger å kjøpe fritidsbolig i utlandet som i Norge. Han peker på to årsaker til utviklingen:

For det første er det blitt enklere å reise til sydligere strøk som følge av flere flyavganger. For det andre er hyttene i den norske skjærgården blitt for dyre for mange.

Les også: Her er de dyreste og billigste sjøhyttene

Adm. direktør i Norsk Megling International, Agnar D. Carlsen, opplever også økt norsk appetitt for fritidsboliger i utlandet.

– Etterspørselen er mye bedre i år enn i fjor. For nordmenn omsettes det flest boliger i Spania. Costa del Sol, Costa Blanca og Kanariøyene er stedene der det norske markedet er størst. Det dyreste markedet i Spania, Mallorca, viser også vekst, sier Carlsen til Finansavisen.

Han mener eiendomsmarkedet i Sør-Europa generelt har tatt seg opp igjen, etter flere år med nedgang som følge av finanskrisen i 2008.