– Juli er den desidert farligste måneden for mobilen

Juli er høysesong for mobilskader. Foto: Colourbox.com
Juli er høysesong for mobilskader. Foto: Colourbox.com

Det er sommer, det er varmt, vi er mye ute og aktiviteten er høy. Juli er den tiden på året der det rapporteres inn det største antallet skader på mobiltelefoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobiltelefonen brukes i dag til langt mer enn å bare ringe eller sende tekstmeldinger, den er nærmest blitt som en forlenget del av armen vår og mange føler seg nærmest nakne og fortapte uten. Sommeren er høytid for å ta bilder og video med mobilen som så deles flittig på sosiale medier. Men sommeren er også høytid for mobilskader.

– Risikoen er tre ganger større for skader i juli enn desember for eksempel. Dette skyldes selvsagt at uteaktiviteten er mye større, og når det er varmt i været slumser vi litt mer med smarttelefonen vår. Det er ikke alltid den ligger trygt i lomma på shortsen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Les også: Én av fem føler seg presset til å kjøpe ekstra forsikring

(Saken fortsetter under)

Aldri tar vi mer bilder og video på mobil enn på sommeren, og de aller fleste deles i sosiale medier. Foto: Colourbox.com
Aldri tar vi mer bilder og video på mobil enn på sommeren, og de aller fleste deles i sosiale medier. Foto: Colourbox.com

Årlig erstattes tusenvis av mobiltelefoner som er blitt borte eller skadet. I 2016 mottok Tryg Forsikring nær 7000 innmeldte erstatningssaker for mobiltelefon, til en verdi av over 14 millioner kroner.

– Dersom du blir frastjålet mobilen på ferie, eller andre er skyld i at den blir skadet, kan en god reiseforsikring hjelpe deg. I tillegg kan en innboforsikring med ekstradekning hjelpe deg om du mister eller skader mobilen etter en uventet hendelse, sier Brandeggen.

– Juli er feriemåneden fremfor noen, og kurven for mobilskader sammenfaller med øvrige reiseforsikringsskader. Nordmenn er svært aktive i ferien, og avanserte smarttelefoner er ikke nødvendigvis like glad i visse aktiviteter som vi selv er. Og de aktivitetene som byr på vann – enten i form av båtliv eller bading – fører ofte til mobilskader, fortsetter han.

Kombinasjonen små barnehender og dyre, ømfintlige smarttelefoner er en risikosport, noe som kan være greit å huske på hvis du fristes av å låne den dyre mobilen din til arvingen i håp om at freden skal senke seg.

– En god del mobiltelefoner kommer i utgaver som er tilpasset aktive ungdommer, og de tåler røffere omgang enn mange dyrere utgaver, opplyser kommunikasjonsrådgiveren.

Slik sikrer du deg best mot mobilskader

  • Vurder om du virkelig trenger å ta med mobilen på alle aktiviteter.
  • Skaff deg en egen feriemobil som enten tåler ekstra mye eller som er billig.
  • Et kraftig og vanntett mobildeksel er en god forsikring i seg selv.
  • Barn bør ha mobiler som tåler røff behandling. Eventuelt vurder en egen forsikring på barnas mobiler.
  • Sett på sporing av mobiltelefonen. Da er sjansen større for at du finner den igjen.
  • Det er ikke alltid lurt å låne bort den dyreste mobiltelefonen din til dine barn.
  • Sist, men ikke minst. Unngå å gjøre mobilen lett tilgjengelig for lommetyver. Ikke minst i storbyene i utlandet samt på strendene er mobiltelefoner et yndet tyveriobjekt for lommetyver.
Kilde: Tryg Forsikring

Les også: Nordmenn bulker for hundrevis av millioner kroner om sommeren

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden