Strømprisen opp for tredje uke på rad

Vannstanden er lav i blant annet magasinet Gjevilvatnet i Oppdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Vannstanden er lav i blant annet magasinet Gjevilvatnet i Oppdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det varme sommerværet kombinert med høyere priser på CO2-kvoter, kull og gass sørget for at strømprisen gikk opp for tredje gang på rad forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge strømbørsen Nord Pool ligger strømprisen nå på 491,196 kroner per megawattime. Det er en kraftig økning sammenlignet med prisen per 1. juli i fjor, da den lå på 223,452 kroner.

Den ukentlige rapporten om kraftsituasjonen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser det samme. For tredje uke på rad gikk strømprisen opp.

– Dette henger sammen både med tørt vær og lite nedbør, men også med at prisene både på CO2-kvoter og annen brensel som kull og gass har steget, sier rådgiver Harald Endresen i NVE til NTB.

Han peker blant annet på at prisen på utslippskvoter på CO2 har økt fra rundt 50 kroner per tonn i juli i fjor til nærmere 150 kroner i juli i år.

Kraftig økning

Norge er delt opp i fem prisområder, og også her er kraftprisene varierende innen områdene. Høyest ligger kraftprisen for område NO3 – Midt-Norge – der kraftprisen i uke 28 ligger på 497,1 kroner per megawattime i snitt. Det er en økning på 2,7 prosent fra forrige uke, og en økning på 112,1 prosent sammenlignet med uke 28 i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For område NO4 – Nord-Norge – har prisen det siste året økt med hele 176,2 prosent, og med 4,4 prosent fra forrige uke til 480,3 kroner per megawattime.

Men Endresen har et trøstens ord å komme med. Markedsaktørene forventer en prisøkning også i august, men deretter ser det ut til at prisen vil falle.

– Hvis vi ser på terminprisene for kjøp av kraft framover, viser de at prisene øker i august, for deretter å gå noe ned i 4. kvartal og i første kvartal neste år, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre vann i magasinene

Det tørre været sørget også for at fyllingsgraden i magasinene gikk ned med 0,6 prosentpoeng i forrige uke. Uka før var nedgangen på 0,3 prosentpoeng uka.

Ved utgangen av uke 28 var dermed fyllingsgraden nede i 60,8 prosent, viser den ukentlige statistikken til NVE.

Til sammenligning er medianverdien for fyllingsgraden i perioden 1990 til 2017 73,1 prosent.

Lavest fyllingsgrad har magasinene i Midt- og Nord-Norge med 52,6 prosent, mens Vest-Norge opererer med en fyllingsgrad på 64,9 prosent og Sørøst-Norge med 62,2 prosent.

For tredje uke på rad har det også vært mer fordamping enn nedbør, og det er ventet tørt vær også i neste uke.