Enova-støtte til solceller på hytta:

Få 28.750 kroner til solcelle-anlegg på hytta

Oppskriften fra Enova er enkel, og fyller du kriteriene, får du støtte. Men det er viktig å sette seg inn i kriteriene før du kjøper anlegget. Foto: NTB Scanpix
Oppskriften fra Enova er enkel, og fyller du kriteriene, får du støtte. Men det er viktig å sette seg inn i kriteriene før du kjøper anlegget. Foto: NTB Scanpix

«Nytt» støttetiltak og norske forhold med kulde og snø, kan gjøre solenergi til soleklart valg på hytta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Tidligere i sommer ble det kjent at Enova gir støtte til kjøp og installering av solcelleanlegg, også på hytta.

Med lang levetid og lite vedlikehold på anlegget, kan valg av solenergi bli økonomisk gunstig.

INorge har i tillegglave temperaturer en positiv effekt. At du bor langt nord har heller ikke mye å si:

– De norske forholdene med lav temperatur gir en større virkning. I påsken kan man for eksempel forvente rekordproduksjon, med sterk sol kombinert med lav temperatur. Forskning viser at det også går bra å bruke solcellepanel i nord, sier Eivind Johannes Øvrelid, forskningsleder på solceller i Sintef, til Vi.no.

Her får du rådene på hva du bør tenke på og hvordan du sparer mest.

(Saken fortsetter under)

Norske hytter drar nytte av lave temperaturer om vinteren. Foto: NTB Scanpix
Norske hytter drar nytte av lave temperaturer om vinteren. Foto: NTB Scanpix

Velg riktig størrelse

Hvor stort anlegg trenger du? Det er spørsmål mange stiller seg.

For å ta det enkle først: Solcellepanel er et panel bestående av mange solceller, mens flere solcellepaneler koblet sammen er et solcelleanlegg.

Tenk batterikapasitet foran størrelse på anlegget, er rådet fra solcelle-eksperten. Foto: Colourbox
Tenk batterikapasitet foran størrelse på anlegget, er rådet fra solcelle-eksperten. Foto: Colourbox

Valg av batteri og kapasitet kan bety mer enn selve størrelsen på anlegget.

– Som regel må solcellepanelet kombineres med et batteri fordi panelet i seg selv ikke gir nok strøm. Batterikapasitet er derfor viktigere enn selve størrelsen på anlegget. Er kapasiteten god, kan du produsere jevn strøm, også når du ikke er på hytta, sier Øvrelid.

Les også:

Plassering er viktig

Plassering av solcelleanlegget er selvsagt viktig. Skygge fra terreng, trær, vegetasjon, bygninger eller piper, kan gjøre at anlegget produserer mindre.

Men snø trenger du ikke å frykte:

Beregn størrelsen selv:

For å finne ut hvor stort batteri og anlegg du trenger må du måle innstråling fra sola på hytteveggen eller taket.

Det finnes flere nettsider der du kan sjekke dette, blant annet Solkart.

Regnestykket blir cirka slik: Hvis det stråler inn 1 kilowatt per kvadratmeter, og du har et anlegg som har en solvirkningsgrad på 16 prosent, så får du 160 watt per kvadratmeter.

– Snø, eller refleksjon fra snø, vil faktisk ha en positiv effekt, sier Øvrelid.

Produsere strøm og finne ut av hvor du får mest ut av sola, kan bli et artig prosjekt.

– Å følge med på hvor mye strøm som er produsert og flytte på anlegget for å se hvor man produserer mest, kan være en fin ting å holde på med på hytta.

Les også:

Selge strømmen?

For å få støtte fra Enova må du være såkalt plusskunde. Det betyr at du er koblet til strømnettet, og selger strøm du ikke klarer å bruke til kraftselskapene.

Noen tilbyr bare spotpris for overskuddsstrømmen, mens andre betaler opptil en krone per kilowattime.

Hvis man ikke er koblet på strømnettet kan det derimot bli lite å spare, selv om du får støtte til kjøp av anlegget, mener Øvrelid.

– I mange tilfeller vil det ikke lønne seg. Er man ikke koblet til strømnettet, får strøm fra solenergi og bruker vedfyring og gass til oppvarming, så slipper man å betale de faste utgiftene som nettleie, tilkoblingsgebyr og avgifter for kontroll av anlegget, forteller Sintef-forskeren.

Er man nevenyttig kan man også spare mye på å gjøre ting selv på et lavvoltsanlegg, i stedet for å bruke elektriker, legger han til.

Les også:

– Mange spør om hytta

Norsk Solenergiforening er veldig positive til støtten, men de legger ikke skjul på at summen skulle vært høyere.

Leder i Norsk solenergiforening, Ragnhild Bjelland-Hanley, tror støttetiltaket for solcellepanel på hytter vil bli populært. Foto: Anne Tollerud, Norges Vel
Leder i Norsk solenergiforening, Ragnhild Bjelland-Hanley, tror støttetiltaket for solcellepanel på hytter vil bli populært. Foto: Anne Tollerud, Norges Vel

– I utgangspunktet skulle vi sett at støtten var enda høyere, og at andre støtteordninger, som momsfritak, var tilgjengelig, sier Ragnhild Bjelland-Hanley, daglig leder i Norsk solenergiforening, til Vi.no.

– Teknologien blir stadig mer tilgjengelig for oss nordmenn, og kostnadene har sunket, men vi er i en nybegynnerfase. En sterkere støtteordning kunne fått enda mer fart på markedet.

Hun tror tiltaket til Enova vil bli populært, og sier interessen for solcelleanlegg på hytta er stor.

– Et typisk spørsmål fra de som hører på oss når vi er ute og snakker er: «Hvordan får man støtte til solenergi på hytta», sier hun.

For å finne ut hvor mye du sparer, bør du se langt fremover på regnestykket, råder Bjelland-Hanley.

– Kostnadene med solcelleanlegg er størst helt i begynnelsen, når man kjøper og installerer anlegget. Ellers er levetiden på anlegget lang, rundt 30 år, og det er veldig få vedlikeholdskostnader. Med støtteordningen blir det enklere å regne på det, spesielt når man vet at det blir lite kostnader fremover.

Sjekk om du kan få støtte til solcelleanlegg på hytta her:

Her er kriteriene til Enova:
 • Produksjonsanlegget skal være installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.
 • Støtten forutsetter at du er juridisk eier av boligen hvor tiltaket er gjennomført.
 • Dersom du eier mer enn en bolig eller fritidsbolig kan du få støtte til tiltak i disse så lenge formålet med boligene ikke er utleievirksomhet.
 • Anlegget skal produsere elektrisitet basert på en fornybar energikilde.
 • Anlegget må være tilkoblet elektrisitetsnettet gjennom en plusskundeavtale.
 • Arbeidet skal være utført av fagfolk.
 • Arbeidet må utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon. Dette er viktig fordi vi ønsker at du får riktig installasjon av utstyret, og dermed den kvaliteten du betaler for. I tillegg får du reklamasjonsrett og eventuelt garantier som sikrer anlegget ditt.
 • Du kan ikke motta annen offentlig støtte til samme tiltak, eller ha mottatt støtte til elproduksjon i samme bolig tidligere.
 • Fakturadokumentasjon for anlegget, inkludert installasjonskostnader, må være datert innenfor de siste 18 månedene.

Og dette får du utbetalt:

 • 35 prosent av dokumentert totalkostnad (inkl. mva.), opptil:
 • 10 000 kroner for et produksjonsanlegg.
 • 1 250 kroner ekstra per kW installert effekt opp til 15 kW.
 • Det vil si at dersom du installerer 15 kW effekt, kan du få opptil 28 750 kroner totalt.

Kilde: Enova

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet
Siste nytt
17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03KulturSkaper corona-uro blant det britiske aristokratiet
Populært