Sluttpakke over 60 år – dette bør du kreve

Mange over 60 år blir tilbudt sluttpakker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Mange over 60 år blir tilbudt sluttpakker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

For noen kan sluttpakke bety en ny start, mens for andre er det slutten. Her er rådene du bør følge hvis en sluttpakke kommer på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): – For noen kan en god sluttpakke være starten på en ny karriere et annet sted, og kanskje et dytt i ryggen til å starte den virksomheten man alltid har drømt om. For andre kan det være starten på usikker periode med arbeidsledighet og mange avslag på jobber, sier Kari Østerud, direktør i Senter for Seniorpolitikk.

I 2016 ropte de varsko om eldre som blir skviset ut av arbeidslivet ved bruk av sluttpakker som virkemiddel.

I en rapport viste de til at arbeidsledigheten for dem over 60 år hadde økt med nesten 30 prosent på to år. Det vil «bryte fullstendig med det politiske målet for pensjonsreformen, som er å sikre at folk står lenger i arbeid», heter det i rapporten.

Tilbyr AFP-ordning

Få eller ingen bedrifter vil nok si at de med overlegg faser ut eldre medarbeidere med sluttpakker. Men utfasingen skjer også på andre måter. AFP-ordningen er flittig brukt, opplyser juridisk leder i fagforeningen Tekna, Anne Cathrine Hunstad. De har over 74.000 medlemmer med mastergrad innenfor naturvitenskapelige fag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser mye bruk av AFP-ordningen som virkemiddel til å «skvise» ut eldre på. Det er lett å føle press til å ta imot slike tilbud når de kommer, men ordningen er ganske streng. Det er viktig at du bruker litt tid på det, dersom man får et tilbud, slik at man ikke klusser til rettighetene til AFP, sier Hunstad til Vi.no.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søk hjelp

Blir du tilbudt sluttpakke og er fylt 60 år, er det flere ting du må sjekke.

Dette er en sluttpakke

• Etterlønn, inntektssikring og sluttvederlag

• Pensjon (AFP, krav til uttak av alderspensjon fra folketrygden)

• Utdanningsstøtte og bistand til å finne annet arbeid

• Gjenstander som for eksempel PC og mobiltelefon

Å søke hjelp hos fagforeningen eller advokat, er kanskje det viktigste trekket du gjør. Da får du hjelp til å sjekke at sluttpakken holder et visst nivå, og får juridisk bistand hvis du opplever at grunnlaget for nedbemanningen er tynt.

Hva du bør gjøre med et sluttpakketilbud vil variere veldig fra person til person, men rådene under er et godt sted å starte:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Ta kontakt med fagforeningen
  • Be om begrunnelse for hvorfor akkurat du er overtallig, hvis du mener det er feil at du skal slutte og ikke ønsker det. Hva slags kriterier ligger til grunn for nedbemanningen? De færreste av oss ønsker å gå til krig mot arbeidsgiver, særlig hvis man har fått signal om at man er uønsket. Men retten vektlegger høy alder og lang ansiennitet, når det ikke er saklig grunn til å bli sagt opp eller man føler seg presset til å takke ja til sluttpakke.
  • Sjekk hva som er mulighetene for ny jobb med din kompetanse og erfaring.
  • Kommer sluttpakken med tilbud om karriereveiledning? Det kan komme godt med.
  • Sjekk om du kan få en annen jobb et annet sted i virksomheten, og ikke vær «for fin på det»: Kanskje må du akseptere andre og dårligere betingelser dersom den eventuelt nye jobben har et annet innhold og ansvarsområde enn du hadde tidligere.
  • Vær klar over forskjellene: I de mest gunstige eksemplene kan en sluttpakke kompensere for over seks årslønner. I motsatt tilfelle vil en minimalistisk sluttpakke kunne innebære et økonomisk tap tilsvarende flere årslønner for en arbeidstaker.

Les også:

Tøft å få ny jobb

Inntrykket til Hunstad i Tekna er at flesteparten over 60 år ønsker å stå lenger i arbeid, og bestemme selv når de skal slutte.

– Vi har veldig mange oppegående og spreke folk i 60-års alder, og mange vil nok oppleve det som prematurt å bli skjøvet ut i en alder av 60, sier hun.

Velger du å takke ja til sluttpakke og skal ut på arbeidsmarkedet igjen, kan det bli vanskelig.

(Saken fortsetter under)

Flere av de som mistet jobben i oljebransjen opplevde det som vanskelig å komme tilbake på arbeidsmarkedet, fordi man måtte omskoleres helt. Foto: Helge Hansen/NTB Scanpix
Flere av de som mistet jobben i oljebransjen opplevde det som vanskelig å komme tilbake på arbeidsmarkedet, fordi man måtte omskoleres helt. Foto: Helge Hansen/NTB Scanpix

«Gullalderen for å bli ansatt i ny jobb er 35-45 år, og det er jo faktisk så unikt å ansette en over 60 at det blir store avisoppslag av det», har hodejeger Rolf Wilhelmsen, i rekrutteringsbyrået Dynamic People, tidligere uttalt til Vi.no.

Kari Østerud i Senter for Seniorpolitikk sier det hender at eldre får ny jobb, men det kan ta veldig lang tid. Kompetanseheving er blitt viktigere enn noensinne, mener Anne Cathrine Hunstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I nedgangen i olje- og gassbransjen så vi at en del av dem som måtte gå, ikke kom inn igjen på arbeidsmarkedet. De som fikk jobb opplevde det som vanskelig, fordi de måtte omskoleres helt. Kompetanseutvikling blir derfor stadig viktigere, og ikke bare for dem som er «på gølvet». Også de godt utdannede og prosjektledere trenger kompetanseutvikling!

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på vi.no