Se direkte:

Moderat boligprisutvikling i juni

Korrigert for sesongvariasjoner sto boligprisene på stedet hvil i juni, en prisutvikling som var både ventet og normal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ser man bort fra de sesongjusterte tallene, sank boligprisene med 1 prosent forrige måned. Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for ett år siden.

– Etter en sterk oppgang i boligprisene så langt i år, var utviklingen i juni moderat med en nedgang i de nominelle prisene og en flat utvikling i de sesongkorrigerte prisene. Dette er en normal utvikling for måneden å være, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Les også: Frykter hard landing i boligmarkedet

Ventet prisvekst

På forhånd hadde analytikerne i DNB Markets ventet en oppgang på 0,5 prosent etter prisveksten justert for sesongvariasjoner på 1,1 prosent i mai. Seniorøkonom Knut A. Magnussen venter et mer balansert boligmarked i tiden framover ettersom befolkningsveksten er i ferd med å avta samtidig som det kommer mange nye boliger ut på markedet.

Også hos Nordea Markets ventet man en noe svakere prisvekst enn i mai, men spådde likevel en sesongjustert vekst på rundt 0,8 prosent.

– Vi tror boligmarkedet må snu ned skikkelig før Norges Bank begynner å tenke om igjen rundt den varslede renteøkningen. Det har vi ingen tro på at det gjør selv om prisveksten trolig vil roe seg ned utover høsten, fastslår sjeføkonom Kjetil Olsen.

Den norske sentralbanken har i lengre tid varslet en heving av styringsrenta på rentemøtet i september.

– Det var en kraftig prisoppgang i mai. At denne oppgangen ikke fortsatte i juni, er vi ikke bekymret for. At vi nå ser en utflating, er i tråd med våre prognoser. Vi tror på relativt stabile boligpriser ut året, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge og forbrukerøkonom Elin Reitan.

Les også: Meier: – Det siste boligmarkedet trenger nå

Flere boliger

Det ble lagt ut 11.119 boliger for salg i juni, 2,1 prosent flere enn i samme måned i fjor.

– Det er blitt lagt ut mange boliger for salg i løpet av måneden, men til tross for et stort utbud blir mye av det som kommer på markedet solgt, sier Dreyer.

Tiden det tok fra en bolig ble lagt ut for salg og til den ble solgt, var i gjennomsnitt 38 dager forrige måned, seks dager mer enn i juni i fjor. I Oslo tok det i snitt 21 dager å selge en bolig, mens det i Kristiansand i den andre enden av skalaen tok 69 dager.

– Omsetningstiden har som normalt for sesongen sunket nasjonalt, men det er som vi har sett de senere årene, store regionale forskjeller i salgstiden. I Oslo, Bergen og Trondheim har salgstiden gått betydelig ned siden nyttår, sier Dreyer.

Det var nedgang i boligprisene i alle områder i Norge i juni, med svakest nedgang i Bergen med 0,2 prosent. I Follo var prisnedgangen størst, med 1,8 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden