Milliardærens boligprosjekt endte som hus for hjemløse

RASERT: Klubbhuset på den gamle golfbanen utenfor Grahamstown er rasert og brukes i dag av hjemløse, opplyser Tom Haugen i Dolphin Management. Dette bildet er fra august i fjor.
RASERT: Klubbhuset på den gamle golfbanen utenfor Grahamstown er rasert og brukes i dag av hjemløse, opplyser Tom Haugen i Dolphin Management. Dette bildet er fra august i fjor. Foto: Foto: Sue Maclennan/Grocott's Mail / hegnar.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyvind Tidemandsen skulle selge boligprosjekt for 300 millioner, men endte opp med en forlatt golfbane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen.no): I utkanten av byen Grahamstown i Sør-Afrika ønsket den lokale investoren David Davies sette i gang et ambisiøst eiendomsprosjekt. Planen var å utvikle en tomt egnet til bygging av 600 hus, 250 leiligheter og et kjøpesenter på 25.000 kvadratmeter, som senere skulle selges til et utviklingsselskap eller en entreprenør.

Davies manglet de nødvendige midlene for å få prosjektet og omreguleringen i gang, som skal ha blitt anslått til rundt 3-4 millioner norske kroner.

I 2012 fikk han med seg den lokale investoren James Williamson og XXL-gründer Øivind Lønnestad Tidemandsen, reklametopp Ståle Schjærven og tidligere og nåværende XXL-topper Jarle Bråten, Arne Frostad, Geir Nielsen og Robert Iversen, skriver Finansavisen.

Investert 45 millioner

Til sammen har de norske investorene hittil investert rundt 75 millioner sørafrikanske rand, omtrent 45 millioner norske kroner etter dagens kurs, ifølge avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sørafrikanske selskapet Belmont Development Company skulle stå for omregulering og oppdatering av infrastruktur på eiendommen. Davies eide 50 prosent av selskapet og Williamson og de norske investorene eide sammen de resterende 50 prosentene.

Davies hadde forespeilet investorene at eiendommen skulle kunne selges for mellom 350 og 500 millioner sørafrikanske rand, tilsvarende mellom 200 og 300 millioner norske kroner, skriver avisen.

Tidemandsen er største norske eier i prosjektet, via selskapet Dolphin Management. Han er for tiden på ferie og henviser til selskapets investeringsdirektør Tom Haugen for kommentarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Prosjektet har surnet

Haugen opplyser at nordmennene nå ønsker å selge eiendommen for om lag 80 millioner norske kroner. Altså under en tredel av prisen de hadde blitt forespeilet.

- Vi har en megler med oss, og han er enig i at vi skal gå ut med den prisen. Det er en helt annen pris enn den Davies har snakket om, men den prisen tror vi ikke noe på, sier han til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da Davies kom med prosjektet til oss, syntes vi det virket bra. Vi mente prosjektet var nyttig for byen og så en stor, mulig oppside, men det har surnet litt, utdyper Haugen.

Eiendomsprosjektet skulle utvikles på den tidligere golfbanen i byen, mot at golfklubben fikk en ny golfbane og et nytt klubbhus i bytte.

Byttehandelen ble gjennomført og klubbens nye golfbane og klubbhus sto ferdig i 2015.

Siden har det ifølge avisen ikke skjedd noe på utviklingsområdet hvor den gamle golfbanen ligger, et område på 65 hektar.

Fordi selskapet er satt under såkalt business rescue, har ingen lov til å utføre arbeider på eiendommen.

De norske investorene har søkt om å få rive det raserte klubbhuset på golfbanen, uten å få det godkjent, skriver avisen.

Ifølge rettsdokumenter hevder de norske investorene og James Williamson at David Davies har forledet dem grovt med hensyn til den potensielle verdien av prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere problemer

I tillegg mener de at han har unnlatt å opplyse om kreditorer i selskapet, påført selskapet betalingsproblemer og manipulert eller vært skyld i manipulasjon av selskapets regnskap.

«For meg fremstår det som om de har inngått en uformell avtale med en tredjepart eller at de ønsker å ta over alt selv, til skade for kontrakten vi har inngått. Dette er ukult, for å si det mildt», skriver Davies i en epost til Finansavisen.

I tillegg til uenighetene blant investorene har det oppstått problemer med å få lagt vann og avløp til eiendommen hvor boligprosjektet er planlagt

Artikkelen sto først på trykk i Finansavisen/Hegnar fredag 29. juni.