Meny

Slik nyter du sommerferien når lommeboka er tom

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hva kan du finne på om sommeren når du ikke har penger til å reise bort på ferie?

Enten du er alene eller har barn, er det jo fint å gjøre ting om sommeren selv om du ikke har penger. Hjemmeferie er greit nok det, men hva kan man finne på uten at man må slite ut lommeboka?

Mange føler et enormt press for å reise bort i ferien, det er ikke lett å se alle bildene av venner og bekjente på tur i all verdens ferieparadiser. Men en vellykket ferie avhenger ikke av pengebruken. Dersom lommeboka di er tom, kan du likevel gi deg selv og familien verdifulle opplevelser som de kommer til å huske i lang tid fremover.

Mange av tipsene er kanskje tilpasset småbarnsfamilier, men det er jo ingenting i veien for å tilpasse de samme tipsene til deg som er enslig, har større barn eller kanskje er voksne med barn for lengst ute av redet.

Telttur i hagen eller i nærmiljøet

De fleste av oss har et telt stuet bort i garasjen, på loftet eller i kjelleren. Eller kanskje du kan låne fra noen du kjenner som ikke skal bruke det i sommer? Det aller enkleste er å sette det opp i hagen, fylle det med underlag, tepper og puter og soveposer.

Enten du sover der med ungene selv eller de inviterer sine venner på overnatting eller kanskje du selv bare bruker det til middagsluren din om sommeren, så gir telt i seg selv en herlig sommerfølelse. Skulle det bli en varm sommer, kan du jo selv bruke teltet for å få en god natts søvn.

Dersom du har elektronikkavhengige barn, kan du kanskje klare å inngå et kompromiss for å unngå at de ligger der med iPad’en eller mobilen i timesvis. Unger er ikke som i gamle dager, du må være på tilbudssiden for å holde dem aktive. Det være seg med lesestoff, brett- og kortspill. Husk at alt som er annerledes enn hverdagene blir topp – du har kanskje selv tid å tilby, så kan dere leke sammen.

Alt er lov om sommeren!

Avhengig av hvor du bor, er det kanskje heller ikke så vanskelig å ta teltturen bort fra hagen og ut i skauen, ved sjøen eller til fjellet. Så lenge dere ikke er sjenanse til andre, kan dere overnatte et par døgn omtrent hvor som helst. Ta med enkel og god mat og kos dere. Det må ikke være 4-stjerners hotell med full frokost for å være koselig, det vet du godt selv også, ikke sant?

Vær turist i eget område

Stikk innom din lokale turistinformasjon eller let opp severdigheter via internett. Lag deg en plan over hva man kan besøke – du vil kjapt bli overrasket over hvor mye spennende som finnes i ditt nærområde som du ikke har visst om eller brydd deg om å besøke.

Dersom du tror det ikke finnes noe spennende i området ditt, tar du garantert feil. Kanskje du har topper i nærheten, da kan du gå topptur. Det må ikke være Galdhøpiggen, Besseggen eller Gaustatoppen for å gi deg en god opplevelse. I mange kommuner finnes det trimposter som kan oppsøkes – hvorfor ikke ta turen med bekjente?

I samme gate ligger de mer moderne motivasjonsfaktorene geocaching, stolpejakt, ingress eller pokemon go. Alle disse er vel egentlig ikke noe annet enn god, gammeldags orientering med moderne hjelpemidler. I geocaching bruker man GPS istedenfor kart og kompass. Man leter etter poster kalt cacher og sjansen er stor for at slike ligger gjemt i nærområdet ditt er høy. Søk opp geocaching på nett for å finne ut mer. Ingress og Pokemon Go er litt mer spillorientert og passer bedre for de yngre kanskje, men er egentlig det samme. Det dreier seg om å komme seg ut – og ha en grunn for å gjøre det.

Finn frem sykkelen og tråkk i vei

Sykkelturer om sommeren er bare herlig, synes nå jeg da. Det behøver ikke være noen superturer, jeg har stor sans for naboen min som pleier å ta små sykkelturer og belønner seg selv med en vaffel eller en is. Har man tråkket litt, kan man jo kose seg litt underveis også. Det er ikke all verdens vanskelig å ta med seg litt å drikke og spise på – pengene må jo ikke rulle bort mens du sykler.

Har du små barn, er det kanskje begrenset hvor langt man kan sykle, men husk at det sjelden spiller noen rolle for ungene om de er fem minutter eller to timer unna hjemmet.

En hengebru, en gapahuk, en benk på en rasteplass eller en strand i nærheten er topp stoppesteder.

Bruk hagen, lekeplassen eller nærmeste park

Enten det er ungdommer, barn eller voksne som trenger litt aktivitet, kan man fint gjøre noe sammen ute – alt for å unngå dataspilling innendørs i ukevis, veit du.

Man kan spille kubbespill, badminton, frisbee, fotball, kaste på boks, krokket, ringspill osv. Så tenker du kanskje at du ikke har dette – og å kjøpe det koster penger. Det er da Facebook og slikt er genialt – hvorfor ikke spørre om noen du kjenner kan låne bort sitt? Eller spør naboene. Det er utrolig hva som befinner seg her og der, bare man våger å spørre!

Kosekveld hjemme i stua

Været er vel ikke alltid på vår side her på berget, da kan det være topp å lage en helaften hjemme. Ungene og vennene synes sikkert det er topp å bli invitert til filmkveld. Ingen unger forventer pizza til filmen, de klarer seg lenge med selvpoppet popcorn og vann fra springen – kanskje i blandet litt saft.

Er dere voksne, går det jo an å ha spleisefest med mat. Hver tar med seg ingredienser eller rester fra kjøleskapet, så kan man jo diskutere seg frem til spennende middagsmat som man deler. Spill med åpne kort, det er ingen vits i å love bort stjernekokk og 10-retters middag dersom du ikke har råd til det eller ser noe poeng i å imponere venner på feil måte.

Morsomme inneaktiviteter

Apropos hvis været er dårlig, så er det ikke slik at man kaste seg i bilen for å reise til et sted hvor man kan gjøre ting innendørs – lekeland, bowling og slikt tenker jeg spesielt på.

Se deg rundt i huset eller leiligheten og bruk heller fantasien. Hva med å lage teater eller sirkus med ungene? Arrangere bakedag på kjøkkenet? Lage skattejakt? Kle seg på regntøy og gjøre noe ute? Rydde på loft eller i kjeller – gjerne sammen med ungene, for det er rene skattejakten bare det. Jeg husker selv hvordan jeg kunne tilbringe timevis på loftet med å gå gjennom gamle kofferter fulle av store og små skatter.

Feriefølelse for deg som må jobbe

Dersom du må jobbe i sommer, går det fint an å fremkalle sommerferiefølelsen uansett. Ikke sleng deg på sofaen og sov bort resten av dagen, men planlegg heller å gjøre noe med resten av dagen. Det er da ikke noe problem å reise på stranda, ta seg en sykkeltur eller til og med dra på telttur i nærområdet selv om du må jobbe. Tenk ut av boksen!

Du skjønner vel greia etter hvert – det hele dreier seg om å gjøre noe annet enn det man gjør til hverdags – og komme seg ut i andre omgivelser. Har du barn som forventer utenlandsturer, opplevelsesparker og andre kostbare ting, så slipper du ganske enkelt ikke unna samtalen for å forklare dem hvorfor det blir hjemmeferie i år. Unger forstår mye mer enn vi tror, selv om det kan virke fælt å ta den samtalen. Men husk da samtidig å ta praten for å gjøre hjemmeferien så hyggelig som mulig.

Kommentaren er først publisert på Gjerrigknarken.com

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Dykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning
Siste nytt
17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeDykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning
Populært