Nav venter lavere arbeidsledighet

Illustrasjonsfoto. Nav
Illustrasjonsfoto. Nav Foto: Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav forventer at fallet i arbeidsledigheten vil fortsette ut året og gjennom neste år – men i et roligere tempo enn den siste perioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navs nye arbeidsmarkedsprognose peker på flere lyspunkter for norsk økonomi:

* Ny oppgang i oljeinvesteringene i år og neste år.

* Høyere vekst internasjonalt og fortsatt lav kronekurs vil bidra til økt eksport av norske varer og tjenester.

* Høyere sysselsetting og økt lønnsvekst vil bidra til videre vekst i konsumet i år og neste år.

Fallende boliginvesteringer trekkes imidlertid fram som noe som vil påvirke utviklingen i arbeidsmarkedet negativt.

– Vi har sett en tydelig bedring i arbeidsmarkedet i over ett år. Sysselsettingen tok seg opp gjennom 2017, og i første kvartal i år økte den kraftig. Framover venter vi noe høyere vekst i norsk økonomi enn vi hadde i fjor. Dette vil bidra til at etterspørselen etter arbeidskraft øker, men også at flere melder seg på arbeidsmarkedet. Derfor venter vi at ledigheten vil fortsette å falle fram til utgangen av 2019, men saktere enn hittil i år, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav venter at antallet registrerte helt ledige vil gå ned fra 74.000 i gjennomsnitt i fjor til 64.000 i år. Dette tilsvarer en ledighet på 2,3 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i fjor. For 2019 venter Nav i snitt 62.000 helt ledige, tilsvarende 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

– Dette vil være den laveste ledighetsraten siden 2007 og 2008, før finanskrisen. Den er også lav i et historisk perspektiv. Siden Nav startet registreringene av ledighet i 1948 har snittet ligget på 2,2 prosent. Ser vi på de siste 30 årene, har gjennomsnittet vært på 3,3 prosent, sier Vågeng.