Nesten én av ti i Norge får uføretrygd – Nav tror økningen vil fortsette

Østfold og Aust-Agder har høyest andel uføre med henholdsvis 14,0 og 13,7 prosent, mens Oslo har lavest andel med 5,3 prosent
Østfold og Aust-Agder har høyest andel uføre med henholdsvis 14,0 og 13,7 prosent, mens Oslo har lavest andel med 5,3 prosent Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved årsskiftet var det 325.900 mottakere av uføretrygd her i landet. Det er en økning på 7.600 personer eller 2,4 prosent siden i fjor,

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen uføretrygdede i befolkningen mellom 18 og 67 år er ved utgangen av fjoråret 9,6 prosent, som er en økning på 0,1 prosentpoeng siden 2016.

Innvandrerandelen i gruppen som får uføretrygd er 9,8 prosent, mens 58 prosent av mottakerne er kvinner.

– Etter en periode med stabil andel uføre ser vi nå at andelen øker. På grunn av demografiske endringer og innskjerping av regelverket for arbeidsavklaringspenger venter vi at økningen vil fortsette, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Aktuelt: Fra juli får pensjonister og uføre utbetalingsmeldinger i posten igjen

Økningen i uføreandelen skjer i aldersgruppene under 54 år, mens aldersgruppene 60 til 64 og 65 til 67 år hadde en nedgang på henholdsvis 0,3 og 0,9 prosentpoeng. Det er i disse aldersgruppene andelen uføre er høyest med henholdsvis 26,3 og 31,9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østfold og Aust-Agder har høyest andel uføre med henholdsvis 14,0 og 13,7 prosent, mens Oslo har lavest andel med 5,3 prosent.

– Forskjellene mellom fylkene er nokså stabile over tid og henger blant annet sammen med ulik alderssammensetning. Selv om man tar hensyn til dette, gjenstår det likevel betydelige fylkesvise forskjeller. Andre mulige årsaker kan være forskjeller i helse, næringsstruktur og utdanningsnivå, sier Vågeng.

Aktuelt: – Samboerpar svindlet Nav for 1.380.790 kroner

Andelen uføre registrert med et arbeidsforhold var på 19 prosent i september 2017. Dette er en økning på 0,2 prosentpoeng i forhold til samme tidspunkt i 2016.

– Endringene i regelverket 1. januar 2015 gjør det mer fleksibelt å kombinere arbeid og uføretrygd. Selv om utbetalingen kan bli redusert hvis man har inntekt ved siden av, mister man ikke retten til uføretrygd, sier Vågeng.

Aktuelt: Nav utbetalte 7,1 milliarder kroner til utlandet i fjor