Enighet om å forby aggressiv markedsføring av forbrukslån

Et lovforslag som forbyr aggressiv markedsføring av forbrukslån skal komme til Stortinget fra regjeringen i løpet av året, ber en samlet finanskomité på Stortinget i innstillingen om finansmarkedsmeldingen som ble avgitt tirsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Et lovforslag som forbyr aggressiv markedsføring av forbrukslån skal komme til Stortinget fra regjeringen i løpet av året, ber en samlet finanskomité på Stortinget i innstillingen om finansmarkedsmeldingen som ble avgitt tirsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle partiene på Stortinget vil snarest forby aggressiv markedsføring av forbrukslån, men sier foreløpig nei til et rentetak på de ofte svært dyre smålånene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i løpet av høsten må regjeringen komme med et forslag som strammer kraftig inn på markedsføringen av forbrukslån. Den aggressive markedsføringen skal forbys, fastslår en samlet finanskomité på Stortinget, der samtlige partier er representert.

Finanskomiteen påpeker forbrukslån har hatt dobbelt så stor vekst som andre typer lån den siste tiden.

Det er ingen tvil om at forbrukslånene er kostbare. Forbrukslån utgjør fortsatt bare rundt 3 prosent av norske husholdningers samlede gjeld, men står for 12 prosent av renteutgiftene.

Sårbare grupper

I tillegg er det en kjensgjerning at grupper som ofte er økonomisk sårbare i utgangspunktet, som for eksempel unge og aleneforeldre, har en betydelig overrepresentasjon blant dem som får trøbbel med å betale tilbake de høyt prisede lånene.

I innstillingen som finanskomiteen la fram tirsdag, heter det blant annet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Komiteen har lagt merke til at ulike typer forbrukslåneprodukter markedsføres stadig mer målrettet og aggressivt».

Les også: Kraftig vekst i mislighold av forbrukslån

Ikke rentetak

Finansminister Siv Jensen (Frp) åpnet tidligere i år døren for å vurdere rentetak på kortsiktige forbrukslån. Hun understreket imidlertid at et forbud først blir aktuelt dersom andre tiltak ikke har den ønskede effekten.

Arbeiderpartiet, Sp og SV ba i fjor regjeringen om å utrede et rentetak på forbrukslån, men nå sørger Ap for flertallet for regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstres «vent og se»-linje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De viser til at Finanstilsynet har skjerpet kravene til forbrukslånsbankenes soliditet og at endringer i finansforetaksloven fra neste år vil gjøre det dyrere for forbrukslånsbankene å være omfattet av innskuddsgarantien.

Mindretallet ved KrF, Sp, SV, MDG og Rødt viser til at en rekke land i verden har innført et øvre rentetak på lån og kreditt. Sverige og Finland er blant 14 EU-land som har tydd til dette tiltaket. I tillegg har organisasjoner som Forbrukerrådet, Huseiernes Landsforbund og Gjeldsofferalliansen tatt til orde for å innføre rentetak i Norge, fremholder disse partiene.

Les også: Fortsatt fullt trøkk i markedsføring av kredittkort etter innstramminger