– Tror ikke de skjønner at mange ikke har råd til verken sykler, telt eller tursko

– Svindyre sommerskoler bare tydeliggjør forskjellene, sier Ronny Johnsen. Foto: Silje Sjursen Skiphamn
– Svindyre sommerskoler bare tydeliggjør forskjellene, sier Ronny Johnsen. Foto: Silje Sjursen Skiphamn
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens mange barn gleder seg til sommeraktiviteter til flere tusen kroner uka, går andre rundt og gruer seg til ferien, fordi de ikke skal være med på noe som helst. Men i Drammen gjør noen noe med det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er både veldig hyggelig og veldig trist, når en tolvåring skriver i gjesteboka at han har hatt den beste dagen i sitt liv. Vi har tross alt ikke gjort annet enn å ta dem med på en seiltur på Drammensfjorden i noen timer, sier Ronny Johnsen i Rett Fram opplevelser.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI i 2016, kjøpte allerede da en av tre familier plass til barna på forskjellige sommeraktiviteter. Mange brukte godt over 7.000 kroner. For skoleferien er som kjent mye lengre enn foreldrenes ferie, og her sørger man både for at podene har det moro og blir passet på på en gang.

Samtidig med at stadig flere barn og unge får delta på populære og kostbare aktiviteter, som for eksempel rideleir, seileskole eller klatrekurs, øker stadig antallet barn som vokser opp i lavinntektsfamilier. Drammen har størst andel av de sistnevnte i hele landet, med 17,7 prosent. Her vokser et av fem barn opp i familier med varig dårlig råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere i Nav

Johnsen tok med rundt 400 på seiltur i fjor sommer – og regner med det samme antallet denne sommeren. I tillegg tar de med omkring 100 på tur til Tusenfryd eller Sommarland i Bø i Telemark.

– Ofte slenger folk kommentarer som at man da ikke behøver å dra til Syden hvert år heller. Det er vel like bra med sykkeltur, telt og fiskestang i marka liksom. Jeg tror ikke de skjønner at det finnes mange som ikke har råd til verken sykler eller telt eller skikkelige tursko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnsen er dog fornøyd med at det i dag bevilges mer midler mot barnefattigdom en tidligere, men må konstatere at det slett ikke er lett for lavinntektsfamiliene å få endret på sin livssituasjon.

– Vi ser jo at mange av dem som kommer til oss i dag er de samme som kom til oss for tre år siden. Og jo da, ifølge statistikkene har arbeidsledigheten gått ned under de blåblå, men det behøver ikke bety annet enn at flere er på et eller annet tiltak i Nav-systemet, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeraktiviteter Drammen 2018

Drammen kommunes sommerskole har fortsatt noen ganske få plasser igjen på enkelte kurs – se kommunens hjemmeside.

Kirkens Bymisjon arrangerer feriekoloni for barn/ungdom i alderen 8 til 16 år. Det arrangeres tre uker for barn i 2.–7. trinn og to uker for ungdomsskolebarn. Her blir det masse aktiviteter og sjøliv på øya Killingen, og det er mulig å søke om friplass. Mer info på Kirkens Bymisjons hjemmesider.

Kirkens Bymisjon avdeling Skattkammeret låner gratis ut sports- og turutstyr til Drammens barn og unge.

Ski- og ballklubben Skiold arrangerer gratis aktivitetsuke sammen med Brandenga skole i uke 26 – for skolens elever.

Drammens Ballklubb holder gratis idrettscamp i slutten av juni - se: dbk.no

Røde Kors’ Ferie for alle – i skoleferien. Se: rodekors.no

Det mest populære

Heldigvis finnes det flere enn Johnsen og Rett Fram opplevelser som vil hjelpe. Både Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Turistforeningen, Drammen kommune og flere idrettslag og klubber bidrar med gratis sommermoro for barn og ungdom.

Rannveig van der Meij, rådgiver ved kommunens Senter for oppvekst, har oversikt over det meste av slike tilbud. Hun er veldig glad for å kunne fastslå at flere av disse gratistilbudene også er blant de mest populære, og dermed blir det heller ikke stigmatiserende å delta.

Som tidligere beskrevet i Dagsavisen Fremtiden er det for eksempel så stor rift om plassene ved den kommunale sommerskolen, med kursplasser til over 1.500 skoleelever, at man nå rett og slett trekker ut deltakerne til de mest populære kursene digitalt. Andre kurs har fortsatt noen få ledige plasser igjen.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no