Meny

SSB: Enslige med småbarn havner utenfor boligmarkedet

Boligmarkedet er fremdeles hett i Norge, men særlig én gruppe havner utenfor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Over halvparten av enslige småbarnsforeldre i Norge leier, viser en ny rapport fra SSB.

Fra 2015 har leieandelen økt fra 22,6 til 23,1 prosent av husholdningene. Andelen leiere har særlig økt blant enpersonshusholdninger, enslige forsørgere og økonomisk utsatte grupper. Dette er grupper som allerede har store leieandeler, heter det i den ferske rapporten.

51 prosent av enslige forsørgere med små barn leier, mens 25 prosent av enslige med store barn leier boligen de bor i. Tallene viser en helt annen situasjon for par med barn. 

Kun 15 prosent av par med småbarnsforeldre leier, mens blant par med store barn er det bare 7 prosent som leier.

Vanskelig å spare seg inn på markedet

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Foto: Taral Jansen/ Storebrand

– Det har blitt vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet de siste årene. Stigende boligpriser og innstramminger i boliglånsforskriften er hovedårsakene. Dette rammer spesielt lavinntektshusholdninger, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, til ABC Nyheter. 

Han påpeker at en enslig person må ha relativt høy lønn og god egenkapital for å klare å spare seg inn i boligmarkedet i en norsk storby.

– Skal du kjøpe en leilighet til 2 millioner kroner, må du ha en egenkapital på 15 prosent, altså 300.000 kroner. Å spare så mye penger tar normalt flere år. I mellomtiden kan man oppleve at boligprisene har steget videre. 

Les også:  Du kan leie ut rom skattefritt

– Opplest og vedtatt at man skal eie

Til tross for at enkelte grupper havner utenfor boligmarkedet, ligger Norge på Europa-toppen i å eie boliger. Ifølge SSB bor 82 prosent av nordmenn i bolig eid av dem selv eller et familiemedlem. Til sammenligning bor kun 63 prosent av danskene i selv-eid bolig, og 52 prosent av tyskere, ifølge tall Aftenposten har hentet fra Eurostat. 

– I Norge er det opplest og vedtatt at man skal eie sin egen bolig. Det skyldes politikken der skattesystemet legger opp til at man gjør smartest i å eie egen bolig, sier Sættem. 

Han viser til at man i Norge får fradrag for gjeldsrenter, at formueskatten blir lavere om man investerer i bolig og av gevinsten ved salg av bolig er skattefri. Det finnes ikke noen tilsvarende ordninger for leietakere, og Sættem mener det gjør at leietakere over lengre tid kan havne i en slags fattigdomsfelle.

– Det burde være legitimt å leie hele livet for undersøkelser viser at et velfungerende leiemarked fører til økt flyttemobilitet, at det er lettere å flytte fra en landsdel til en annen for eksempel, og at det er bra for arbeidsmarkedet, sier Sættem. 

Han håper leiemarkedet kan endre seg til å bli mer profesjonelt og at det skal bli mer gunstig å leie i Norge enn det er i dag. 

Les også: 

Leie ut bolig i Oslo? Så mye kan du vente deg

Store prisforskjeller på leieboliger

Selskap vil hjelpe deg med boligutleien til minipris

Privatøkonomi
Populært