Klagestorm på eiendomsskatt i Oslo - mange får medhold

Oslo sentrum med Tjuvholmen i front
Oslo sentrum med Tjuvholmen i front Foto: Kapital / hegnar
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommune har mottatt tusenvis av klager på eiendomsskatten og så langt har oppsiktsvekkende mange av de som har klaget fått medhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 1. mars sendte 366 av Norges 422 kommuner ut eiendomsskattesedler med en klagefrist på seks uker.

Enkelte kommuner har vært forsiktige i sin tolkning av eiendomsskattereglene, mens andre igjen har vært i overkant offensive slik at det har vært gode grunner til å klage.

Ifølge Finansavisen tyder mye på at Oslo kommune tilhører den sistnevnte kategorien, i hvert fall hvis man legger antall klager til grunn.

Les også: Aker BioMarine kåret til Europas mest innovative

– Langt flere burde ha klaget

– Statistikken indikerer at ca 8.800 boligeiere i Oslo har klaget på utskrevet eiendomsskatt. Vi er ganske sikre på at det er langt flere som burde ha klaget enn de som har gjort det. Vår erfaring er at mange boligeiere tar for gitt at grunnlaget fra myndighetene er riktig og ikke sjekker tallet på eiendomsskatteseddelen grundig nok, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund til Hegnar.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo, som benytter skatteetatens sjablonberegning av boligverdi for å skrive ut eiendomsskatt, er det ifølge Meyer særlig viktig å sjekke.

– Verdien av boligen er ikke satt etter befaring og takst, men ut fra SSB-statistikk de siste ti årene hvor antall kvadratmeter, byggeår og beliggenhet er sentrale parametere. Men to like store naboeiendommer fra samme år kan jo ha svært ulik standard og verdi. Derfor må boligeierne sjekke og klage dersom denne sjablonberegningen åpenbart gir en for høy boligverdi, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Huseiernes Landsforbunds råd er klart:

– Når eiendomsskatteseddelen kommer igjen i mars neste år, sjekk boligverdien Oslo kommune opererer med og bruk klageretten om verdien er satt for høyt og dette kan dokumenteres eller sannsynliggjøres.

Les også: De ti rikeste landene i verden

Mange får medhold

– Oslo kommune skrev ut eiendomsskatt på boliger i 2016 og på næringseiendom i 2017. Samlet har de mottatt nærmere 10.000 klager, hvorav rundt 1.200 gjelder næringseiendom, sier advokat og partner i RSM, Morten Hereng Christophersen til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RSM har laget en database med skattetakster på næringseiendom. Slik kan man analysere hvorvidt disse er i overensstemmelse med likhetsprinsippet og innenfor markedsverdi.

I databasen er det lagt inn 1.000 takster på totalt 500 eiendommer.

– Våre analyser resulterte i at RSM bisto med å sende ut cirka 150 klager på eiendomsskatt på næringseiendom. Foreløpig har vi mottatt 49 svar. Vi har fått fullt eller delvis medhold på 36 av klagene, mens kun 13 er blitt foreslått avvist av sakkyndig nemnd. Ingen av avslagene er imidlertid endelige, da de er videresendt til klagenemnda for endelig avgjørelse, sier Christophersen.

Les også: Sveaas kaster kortene

Finner brudd på likhetsprinsippet

Databasen gir RSM muligheter til å sammenligne eiendomsskatten på eiendommer som ligger i nærheten av hverandre og finne åpenbare brudd på likhetsprinsippet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi typisk ser er at Oslo kommune i en del tilfeller har vært inkonsekvent i bruken av skjønnsmessige faktorer, som de benevner som indre og ytre faktorer. Indre faktorer er typisk kvaliteter ved selve bygget, men i de fleste tilfeller kun det som har vært synlig utvendig da få takstmenn tok seg tid til å se bygget innvendig. Ytre faktorer er for eksempel beliggenhet og eksponering, sier Christophersen til avisen.

(Artikkelen er først publisert på hegnar.no)