Færre får kontantstøtte

Til sammen benytter nå 31 prosent av dem som kan få kontantstøtte seg av ordningen. Det er et fall på 5,5 prosentpoeng de siste to årene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Til sammen benytter nå 31 prosent av dem som kan få kontantstøtte seg av ordningen. Det er et fall på 5,5 prosentpoeng de siste to årene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av mars i år fikk 16.700 foreldre her i landet kontantstøtte. Det er 16 prosent færre enn for to år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen barn i alderen 13 til 23 måneder foreldre fikk kontantstøtte for var stabil fra 2013 til 2016. Men fra 2016 til 2018 falt andelen med 5,5 prosentpoeng på landsbasis fra 36,5 til 31 prosent.

Nedgangen i Oslo og Vestfold er størst med en nedgang på henholdsvis 9,6 og 9 prosentpoeng. Andelen barn i Oslo det utbetales kontantstøtte for er nå 29,3 prosent. Tidligere lå Oslo over landsgjennomsnittet, viser ferske tall fra Nav.

– En av årsakene til nedgangen er at det er født færre barn de siste årene, men innstramningene i regelverket som trådte i kraft i fjor sommer har trolig hatt større effekt, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Fem års botid

Fra 1. juli 2017 ble det innført krav om at nye mottakere av kontantstøtte må ha vært medlem i folketrygden i minst fem år. Botidskravet gjelder for begge foreldrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene viser at nedgangen i andelen mottakere har vært liten blant dem som hadde fått innvilget kontantstøtte før 1. juli i fjor og betydelig høyere for dem som fikk innvilget kontantstøtte etter nytt regelverk. Nav mener derfor det er grunn til å tro at nedgangen skyldes innføringen av regelen om fem års botid.

Barneminister Linda Hofstad Helleland (H) understreket i Stortingets spørretime i begynnelsen av mai at målet med kravet fem års botid for begge foreldrene for å kunne motta kontantstøtte, er å få flere nyankomne innvandrere raskere i arbeid, slik at barna kommer seg i barnehage og lærer seg norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Størst andel kontantstøttemottakere har Vest-Agder med 42,6 prosent, fulgt av Rogaland og Østfold med 38,3 prosent. Troms har den lavest andelen med 20,1 prosent.

Eksporten faller

Ved utgangen av mars 2018 var det i alt 912 mottakere som fikk eksportert kontantstøtte etter EØS-reglene, det er 26 prosent færre enn for to år siden. 61 prosent av mottakerne bor i Polen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav har ikke publisert statistikk for kontantstøtte i 2017 på grunn av omlegging av saksbehandlingssystemet.

Kontantstøtten utbetales i dag til foreldre med barn som er mellom ett og to år, som ikke har heltidsplass i barnehage. Maksbeløpet ble i august i fjor økt fra 6.000 til 7.500 kroner. Nesten alle kontantstøttemottakere, 99 prosent, mottar full sats.

Ved utgangen av 2017 var nærmere 50 milliarder kroner utbetalt i kontantstøtte til småbarnsforeldre siden ordningen trådte i kraft 1. august 1998.