Bankene rapporterer om kraftig vekst i etterspørselen etter fastrentelån

Mange inngår nå fastrentelån, ifølge bankene selv. Problemet er derimot at det ofte ikke gjelder de som kunne hatt behov for det, nemlig de unge i etableringsfasen. Illustrasjonsbilde: Pixabay
Mange inngår nå fastrentelån, ifølge bankene selv. Problemet er derimot at det ofte ikke gjelder de som kunne hatt behov for det, nemlig de unge i etableringsfasen. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Fastrentelån er sjeldent lønnsomt, men det gir en trygghet og forutsigbarhet. Med utsikter til høyere lånerenter, fristes mange nå til å binde renten, ifølge en temperaturmåling utført av Pengenytt.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Interessen for fastrentelån har hatt en betydelig oppsving blant Storebrand sine kunder, forteller Asle Borud, produktsjef i Storebrand.

– I februar og mars 2018 var andel søknader om fastrentelån omtrent tre ganger høyere enn i fjor, med andeler på henholdsvis 12,7 og 13,6 prosent. I april var andelen riktignok noe lavere, men fortsatt høyere enn det vi så store deler av 2017, legger han til.

Andel fastrentesøknader i Storebrand de siste 12 månedene. Kilde: Storebrand
Andel fastrentesøknader i Storebrand de siste 12 månedene. Kilde: Storebrand

Han tror hovedsakelig det er én årsak til dette:

– Det forventes at rentene skal fortsette å øke i tiden som kommer. Det er nok dette som gjør at flere nå velger fastrentelån, sier Borud.

Produktsjefen i Storebrand vil likevel ikke oppgi om han tror rentebinding vil lønne seg fremover.

– Vi gir ingen anbefalinger om hvorvidt kunden bør velge fast eller flytende rente for å spekulere i lavere rentekostnader, men tror fastrente kan være en god forsikring for de som ønsker en forutsigbar økonomi, sier han.

Les også: Regjeringen vil forsterke tiltakene mot boligspekulasjon

Signaler om økende rente skremmer

– Ja, vi merker stor pågang av kunder som har spørsmål rundt fastrente. Det er ekstra trykk fra kunder på fastrente når media skriver om det, samt rundt rentemøtene til Norges Bank, skriver kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea i en epost.

Hun oppgir at det var ekstra stor pågang i mars, og at andelen fastrente på nye utlån da lå på rundt 15 prosent. Totalt sett er ti prosent av Nordeas utlån med fastrente.

Også i Norges største bank DNB er interessen for en forutsigbar lånerente stigende.

– Siden nyttår har vi sett litt økende interesse, noe som nok skyldes signaler fra Norges Bank om høyere rente og mer fokus på dette i media. Men det er fortsatt en liten del av våre kunder som velger fastrente, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB, og legger til:

– Flere av våre kunder, og særlig de med stram økonomi, bør vurdere fastrente. Mange er heller ikke klar over at det også er mulig med fastrente på kun deler av lånet, som vil være et godt alternativ for mange låntakere.

Les også: – Boligeiere går glipp av flere hundre millioner kroner i året

De andre bankene opplever også økt interesse for fastrenter

Danske Bank har også sett en kraftig økning etter fastrentelån hittil i år, bekrefter presseansvarlig Tina Berggård.

– Sammenlignet med samme periode i fjor, ble det i mars inngått over dobbelt så mange fastrenteavtaler i banken. Dette er både nye og eksisterende boliglånskunder, og 15 prosent av bankens boliglånsportefølje er nå fastrenteavtaler, sier hun.

Kommunikasjons-direktør Lars N. Sæthre i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken
Kommunikasjons-direktør Lars N. Sæthre i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

Berggård oppfordrer samtidig flere unge til å vurdere dette:

– Gjennomsnittsalderen på våre fastrentekunder er i dag 44 år. Vi mener at flere unge kunder bør vurdere fastrentelån, og oppfordrer kundene våre til å søke individuell rådgiving. Fastrente skal ikke velges på bakgrunn av spekulasjon, men fordi man ønsker trygghet og forutsigbarhet. Derfor kan fastrente ha stor verdi for flere unge førstegangskjøpere.

– Vi merker noe økende interesse for fastrentelån fra personkundene våre. Det mest aktuelle er lange fastrentelån, hovedsakelig 7-10 år, rapporterer kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken til Pengenytt.no.

– Vi er tydelig på at fastrente ikke er noe man skal gjøre for å tjene eller spare penger, men nyttig om man ønsker å forsikre seg mot rentesvingninger. For en del kan det være klokt å ta deler av lånet i form av fastrente, slik at rentesvingninger jevnes ut, legger han til.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

På Vestlandet er det stor forskjell mellom bankene

Akkurat som Storebrand, Nordea, DNB, Danske Bank og Handelsbanken, melder Sparebanken Vest om betydelig flere fastrentekunder.

– Totalt har nå 23 prosent av våre boliglånskunder fastrentelån. Av de lån som ble innvilget i mars, var det 29 prosent som valgte fastrente. Vi ser altså en økende trend når det gjelder interesse for fastrente, skriver informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest i en epost, og legger til:

– Flertallet av de som velger fastrente nå har det på hele lånet, men noen velger å ha noe flytende og noe fast. På de eksisterende lånene er det betydelig flere som har splittet i både flytende og fast enn det er på de nye.

Konserndirektør Kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland. Foto: Sparebank 1 SR-Bank
Konserndirektør Kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland. Foto: Sparebank 1 SR-Bank

Når det gjelder Sparebank 1 SR-bank er tilbakemeldingen derimot mer avmålt, ifølge konserndirektør Thor-Christian Haugland:

– Endringene er ikke særlig markante hos oss.

Det samme gjelder for Sparebank 1 Nord-Norge.

– Vi har ikke opplevd noen vesentlig økning i etterspørselen etter fastrentelån, melder kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås.

Les også: Boligprisene på Kanariøyene er lavere nå enn i 2004

Forutsigbarhet koster og feil type kunder binder renten

Spareøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN oppgir at 12,5 prosent av nye boliglån hos dem nå er fastrente. I fjor høst var andelen fem prosent.

Reite følger nøye med på markedet for boliglån, og mener at feil type kunder binder renten.

– Våre analyser viser at den typiske fastrentelånekunden har lav belåning og solid økonomi. I tillegg binder de bare i tre til fem år. I denne gruppen er det nok mange som ville vært tjent med å la være å betale en merpris for usikkerhet på flere tusen kroner i året, sier han, og legger til:

– De som burde binde er de med store lån og høy belåning, og som ikke tåler en renteøkning. Da bør de binde så lenge at det faktisk er usikkerhet om renten, og ikke bare noen få år.

En forsikring mot renteøkning er ikke gratis, noe grafen under viser. Den grå linjen viser nemlig hvor mye du har tjent/ tapt på å ha et fastrentelån i fem år, sammenlignet med flytende rente, og i de aller fleste tilfellene har du tapt opptil flere prosentpoeng i året på å binde renten.

Les også: Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

(Artikkelen fortsetter under diagrammet)

Utvikling i fast (oransje linje) og flytende (blå linje) rente siden 1997. Grå linje viser hvor mye du har tjent/ tapt på å ha fastrentelån. Kilde: Sparebank 1 SMN
Utvikling i fast (oransje linje) og flytende (blå linje) rente siden 1997. Grå linje viser hvor mye du har tjent/ tapt på å ha fastrentelån. Kilde: Sparebank 1 SMN

Slik bestemmes fastrentene

Når Reite skal forklare hvorfor fastrenter stort sett aldri lønner seg, gjør han det på følgende vis:

– Når banken inngår avtale om fastrente med en kunde, så settes det en pris på usikkerheten for fremtidig utvikling i rente og innlånskostnad. I tillegg priser bankenes långivere også inn usikkerhet når de gir bankene et lån med lang løpetid. Dette gjør at jo lengre rentebinding du gjør, desto høyere er risikopremie som er bakt inn i prisen.

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. Foto: Thor Nielsen
Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. Foto: Thor Nielsen

Han bruker pengemarkedsrenten til å forklare hva denne forsikringspremien faktisk utgjør.

– Hvis pengemarkedsrenten for et ti år langt lån er 1,64 prosent og pengemarkedsrenten i dag er 0,98 prosent, så ville man med samme margin kunne binde renten på 2,7 – 2,8 prosent. Når prisen for kunden er eksempelvis 3,3 prosent effektiv rente, så er hele mellomlegget på 0,6 prosentpoeng den prisen banken og bankens långivere setter på usikkerheten.

– Har du et lån på to millioner kroner, så vil du da over ti år betale en risikopremie på rundt 100.000 kroner for usikkerhet. Det kan være en nødvendig, riktig og viktig pris å betale, men ikke et veddemål du kan forvente å tjene penger på, sier Reite

Oppsummert kan det også sies slik:

– Du kan ha flaks og spare betydelig hvis renten brått og uventet skulle stige. Samtidig får du trygghet for faste utgifter som også kan bety veldig mye for mange. Likevel er det mest sannsynlig at du har høyere kostnader ved å binde renten enn ved å velge flytende rente, avslutter Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Må ut med 17.200 kroner i saksbehandlingsgebyr for å bygge garasje

Berlin topper global liste over boligprisvekst i 2017

Trær på naboeiendommen – Hvilke regler gjelder?

Stor test av robotgressklippere: Dette er vinnerne

Nå blir det 16.000 kroner i «vrakpant» på over 400.000 biler

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver
Siste nytt
21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver
Populært