Bankene rapporterer om kraftig vekst i etterspørselen etter fastrentelån

Mange inngår nå fastrentelån, ifølge bankene selv. Problemet er derimot at det ofte ikke gjelder de som kunne hatt behov for det, nemlig de unge i etableringsfasen. Illustrasjonsbilde: Pixabay
Mange inngår nå fastrentelån, ifølge bankene selv. Problemet er derimot at det ofte ikke gjelder de som kunne hatt behov for det, nemlig de unge i etableringsfasen. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Fastrentelån er sjeldent lønnsomt, men det gir en trygghet og forutsigbarhet. Med utsikter til høyere lånerenter, fristes mange nå til å binde renten, ifølge en temperaturmåling utført av Pengenytt.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Interessen for fastrentelån har hatt en betydelig oppsving blant Storebrand sine kunder, forteller Asle Borud, produktsjef i Storebrand.

– I februar og mars 2018 var andel søknader om fastrentelån omtrent tre ganger høyere enn i fjor, med andeler på henholdsvis 12,7 og 13,6 prosent. I april var andelen riktignok noe lavere, men fortsatt høyere enn det vi så store deler av 2017, legger han til.

Andel fastrentesøknader i Storebrand de siste 12 månedene. Kilde: Storebrand
Andel fastrentesøknader i Storebrand de siste 12 månedene. Kilde: Storebrand

Han tror hovedsakelig det er én årsak til dette:

– Det forventes at rentene skal fortsette å øke i tiden som kommer. Det er nok dette som gjør at flere nå velger fastrentelån, sier Borud.

Produktsjefen i Storebrand vil likevel ikke oppgi om han tror rentebinding vil lønne seg fremover.

– Vi gir ingen anbefalinger om hvorvidt kunden bør velge fast eller flytende rente for å spekulere i lavere rentekostnader, men tror fastrente kan være en god forsikring for de som ønsker en forutsigbar økonomi, sier han.

Les også: Regjeringen vil forsterke tiltakene mot boligspekulasjon

Signaler om økende rente skremmer

– Ja, vi merker stor pågang av kunder som har spørsmål rundt fastrente. Det er ekstra trykk fra kunder på fastrente når media skriver om det, samt rundt rentemøtene til Norges Bank, skriver kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea i en epost.

Hun oppgir at det var ekstra stor pågang i mars, og at andelen fastrente på nye utlån da lå på rundt 15 prosent. Totalt sett er ti prosent av Nordeas utlån med fastrente.

Også i Norges største bank DNB er interessen for en forutsigbar lånerente stigende.

– Siden nyttår har vi sett litt økende interesse, noe som nok skyldes signaler fra Norges Bank om høyere rente og mer fokus på dette i media. Men det er fortsatt en liten del av våre kunder som velger fastrente, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB, og legger til:

– Flere av våre kunder, og særlig de med stram økonomi, bør vurdere fastrente. Mange er heller ikke klar over at det også er mulig med fastrente på kun deler av lånet, som vil være et godt alternativ for mange låntakere.

Les også: – Boligeiere går glipp av flere hundre millioner kroner i året

De andre bankene opplever også økt interesse for fastrenter

Danske Bank har også sett en kraftig økning etter fastrentelån hittil i år, bekrefter presseansvarlig Tina Berggård.

– Sammenlignet med samme periode i fjor, ble det i mars inngått over dobbelt så mange fastrenteavtaler i banken. Dette er både nye og eksisterende boliglånskunder, og 15 prosent av bankens boliglånsportefølje er nå fastrenteavtaler, sier hun.

Kommunikasjons-direktør Lars N. Sæthre i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken
Kommunikasjons-direktør Lars N. Sæthre i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

Berggård oppfordrer samtidig flere unge til å vurdere dette:

– Gjennomsnittsalderen på våre fastrentekunder er i dag 44 år. Vi mener at flere unge kunder bør vurdere fastrentelån, og oppfordrer kundene våre til å søke individuell rådgiving. Fastrente skal ikke velges på bakgrunn av spekulasjon, men fordi man ønsker trygghet og forutsigbarhet. Derfor kan fastrente ha stor verdi for flere unge førstegangskjøpere.

– Vi merker noe økende interesse for fastrentelån fra personkundene våre. Det mest aktuelle er lange fastrentelån, hovedsakelig 7-10 år, rapporterer kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken til Pengenytt.no.

– Vi er tydelig på at fastrente ikke er noe man skal gjøre for å tjene eller spare penger, men nyttig om man ønsker å forsikre seg mot rentesvingninger. For en del kan det være klokt å ta deler av lånet i form av fastrente, slik at rentesvingninger jevnes ut, legger han til.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

På Vestlandet er det stor forskjell mellom bankene

Akkurat som Storebrand, Nordea, DNB, Danske Bank og Handelsbanken, melder Sparebanken Vest om betydelig flere fastrentekunder.

– Totalt har nå 23 prosent av våre boliglånskunder fastrentelån. Av de lån som ble innvilget i mars, var det 29 prosent som valgte fastrente. Vi ser altså en økende trend når det gjelder interesse for fastrente, skriver informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest i en epost, og legger til:

– Flertallet av de som velger fastrente nå har det på hele lånet, men noen velger å ha noe flytende og noe fast. På de eksisterende lånene er det betydelig flere som har splittet i både flytende og fast enn det er på de nye.

Konserndirektør Kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland. Foto: Sparebank 1 SR-Bank
Konserndirektør Kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland. Foto: Sparebank 1 SR-Bank

Når det gjelder Sparebank 1 SR-bank er tilbakemeldingen derimot mer avmålt, ifølge konserndirektør Thor-Christian Haugland:

– Endringene er ikke særlig markante hos oss.

Det samme gjelder for Sparebank 1 Nord-Norge.

– Vi har ikke opplevd noen vesentlig økning i etterspørselen etter fastrentelån, melder kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås.

Les også: Boligprisene på Kanariøyene er lavere nå enn i 2004

Forutsigbarhet koster og feil type kunder binder renten

Spareøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN oppgir at 12,5 prosent av nye boliglån hos dem nå er fastrente. I fjor høst var andelen fem prosent.

Reite følger nøye med på markedet for boliglån, og mener at feil type kunder binder renten.

– Våre analyser viser at den typiske fastrentelånekunden har lav belåning og solid økonomi. I tillegg binder de bare i tre til fem år. I denne gruppen er det nok mange som ville vært tjent med å la være å betale en merpris for usikkerhet på flere tusen kroner i året, sier han, og legger til:

– De som burde binde er de med store lån og høy belåning, og som ikke tåler en renteøkning. Da bør de binde så lenge at det faktisk er usikkerhet om renten, og ikke bare noen få år.

En forsikring mot renteøkning er ikke gratis, noe grafen under viser. Den grå linjen viser nemlig hvor mye du har tjent/ tapt på å ha et fastrentelån i fem år, sammenlignet med flytende rente, og i de aller fleste tilfellene har du tapt opptil flere prosentpoeng i året på å binde renten.

Les også: Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

(Artikkelen fortsetter under diagrammet)

Utvikling i fast (oransje linje) og flytende (blå linje) rente siden 1997. Grå linje viser hvor mye du har tjent/ tapt på å ha fastrentelån. Kilde: Sparebank 1 SMN
Utvikling i fast (oransje linje) og flytende (blå linje) rente siden 1997. Grå linje viser hvor mye du har tjent/ tapt på å ha fastrentelån. Kilde: Sparebank 1 SMN

Slik bestemmes fastrentene

Når Reite skal forklare hvorfor fastrenter stort sett aldri lønner seg, gjør han det på følgende vis:

– Når banken inngår avtale om fastrente med en kunde, så settes det en pris på usikkerheten for fremtidig utvikling i rente og innlånskostnad. I tillegg priser bankenes långivere også inn usikkerhet når de gir bankene et lån med lang løpetid. Dette gjør at jo lengre rentebinding du gjør, desto høyere er risikopremie som er bakt inn i prisen.

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. Foto: Thor Nielsen
Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. Foto: Thor Nielsen

Han bruker pengemarkedsrenten til å forklare hva denne forsikringspremien faktisk utgjør.

– Hvis pengemarkedsrenten for et ti år langt lån er 1,64 prosent og pengemarkedsrenten i dag er 0,98 prosent, så ville man med samme margin kunne binde renten på 2,7 – 2,8 prosent. Når prisen for kunden er eksempelvis 3,3 prosent effektiv rente, så er hele mellomlegget på 0,6 prosentpoeng den prisen banken og bankens långivere setter på usikkerheten.

– Har du et lån på to millioner kroner, så vil du da over ti år betale en risikopremie på rundt 100.000 kroner for usikkerhet. Det kan være en nødvendig, riktig og viktig pris å betale, men ikke et veddemål du kan forvente å tjene penger på, sier Reite

Oppsummert kan det også sies slik:

– Du kan ha flaks og spare betydelig hvis renten brått og uventet skulle stige. Samtidig får du trygghet for faste utgifter som også kan bety veldig mye for mange. Likevel er det mest sannsynlig at du har høyere kostnader ved å binde renten enn ved å velge flytende rente, avslutter Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Må ut med 17.200 kroner i saksbehandlingsgebyr for å bygge garasje

Berlin topper global liste over boligprisvekst i 2017

Trær på naboeiendommen – Hvilke regler gjelder?

Stor test av robotgressklippere: Dette er vinnerne

Nå blir det 16.000 kroner i «vrakpant» på over 400.000 biler

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen
Siste nytt
06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13NorgeVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen
Populært