Billig forsikring - slik gjør du det

Foto: Tjenestetorget

Forsikringsselskapene tjener svært godt på kunder som sjelden eller aldri sjekker forsikringene sine. Minst en gang i året bør du sjekke prisen for å få billigst mulig forsikring. Slik gjør du det:

Hvor mye betaler du?

Det er nokså vanlig at selskapene øker prisen på dine forsikringer en gang i året. Det kan også komme endringer underveis, for eksempel hvis du øker egenandelen, senker årlig kilometer på bilen eller sønnen eller datteren i familien bikker 24 år. Uansett har de fleste selskaper en online-tjeneste hvor dine dokumenter og priser ligger under ”Min side”. Husker du ikke passord eller brukernavn? Det er som regel fort gjort å finne ut av ved å sende en epost til selskapet eller kontakte kundeservice på chat eller telefon.

Få tilbud og pris

Det er ganske enkelt å sjekke om du betaler for mye for dine forsikringer:

Anbudstjenester: På nettet kan du gå inn på anbudstjenester som Tjenestetorget.no, der legger du inn de viktigste opplysningene om bilen, huset etc. Du velger selv hvilke forsikringsselskaper som skal konkurrere om dine forsikringer. Deretter får du tilsendt tilbud fra selskapene. Å innhente tilbudet er helt uforpliktende.

Finansportalen.no: Også her legger du inn de viktigste dataene om forsikringene dine og får deretter oppgitt pris fra flere selskaper.

Forsikringsselskapenes nettsteder: Eventuelt kan du gå direkte til selskapenes nettsteder. Flere og flere selskaper lar deg beregne pris direkte på nettet.

Prute på prisen

Når du har fått skriftlige tilbud fra konkurrenter kan du gjerne ringe til ditt gamle selskap og be dem matche pristilbudene. Er du fornøyd med servicen der du er nå, taler det imot å flytte forsikringene, såframt prisene senkes, vel og merke. Det som taler for å bytte, er at du da er med på å forsterke konkurransen mellom selskapene. Hvorfor skal du holde deg til et selskap som har økt prisene år etter år?

Bytte forsikringsselskap

Det er lett å flytte forsikringer. Ditt nye selskap gjør jobben. Bare pass på at ditt nye selskap faktisk sier opp forsikringene i ditt gamle selskap. Ellers risikerer du å betale dobbelt opp i en periode

Foto: Tjenestetorget
Foto: Tjenestetorget

Sparer tusenlapper

Du kan spare flere tusenlapper på å være en litt mer aktiv forsikringskunde. Tjenestetorget har tidligere gjennomført en stor analyse av nordmenn som bytter forsikringsselskap. Over 11 000 prisbevisste nordmenn deltok i undersøkelsen, hvorav 3 600 personer svarte på hvor mye de sparte på å bytte selskap:

 • Over halvparten sparte mer enn 2 500 kroner årlig på forsikringsbytte.
 • En av fem sparte minst 5 000 kroner på å ta imot tilbud fra et nytt forsikringsselskap. Hvert år!
 • Av de som ble spurt, svarte halvparten at de betaler over 10 000 kroner årlig på forsikringene. 15 prosent betaler mer enn 18 000!

Med andre ord kan du få svært godt betalt for en jobb som kan være unnagjort på noen få minutter.

Ikke bare pris!

Men husk at det ikke bare er pris man skal sammenligne. Dekningen er vel så viktig, ellers risikerer du å sammenligne epler og pærer. I så måte er anbudstjenester geniale: alle selskaper mottar den samme informasjonen fra deg. Det fins mange knep i forsikringsboken for å gi nye kunder lavest mulig pristilbud, for eksempel ved å ha høye egenandeler, men du har jo allerede definert overfor samtlige hvordan du vil ha forsikringene dine, hvilke egenandeler du ønsker. En annen fordel er selskapene vet at det er flere som konkurrerer om deg som kunde. De vet at at det samme anbudet fra deg går ut til 3-4 andre konkurrenter. Derfor må de gi et godt tilbud for å få deg som kunde.

Likevel kan det være forskjeller i dekningene. Ta for eksempel boligforsikringene. De er sjelden helt like. Her er noen av de mest vanlige forholdene som ikke dekkes gjennom en basis villaforsikring:

 • Skader fra utett tak
 • Setningsskader, og skader som skyldes dårlig fundamentering og konstruksjonsfeil
 • Kunstverk og andre dyre enkeltgjenstander
 • Sopp-, råte- og innsektskader.

Enkelte av disse skadene, som sopp- og råteskader, samt lekkasjeskader kan du imidlertid få dekning for gjennom tilleggsforsikringer. Men uansett må du jo passe på at du ikke kjøper en boligforsikring som er noen hundrelapper billigere, men mangler for eksempel dekning for sopp- og råteskade. Da bør du kanskje heller velge den litt dyrere varianten, men som har denne dekningen. Eventuelt gå tilbake til det billigste selskapet og sjekke hvor mye prisen stiger om du inkluderer en slik tilleggsdekning.

Her kan du fylle ut skjema for forsikringstilbud

Samle forsikringene?

De fleste selskaper gir solide rabatter om du samler alle forsikringer hos dem. Du må selvsagt måle dette opp mot det å shoppe forsikringer hos hvert enkelt selskap.

Pass på egenandelen

Du kan senke prisen ytterligere hvis du øker egenandelen. Hvis du velger en høyere egenandel, kan du for eksempel bruke besparelsen til å øke dekningen på personforsikringene eller kjøpe en tilleggsdekning på boligforsikringen.

Foto: Tjenestetorget
Foto: Tjenestetorget

Husk skadeforebyggende tiltak

Har du montert vannstoppventil eller fått deg en garasje å parkere bilen i? Mange selskaper gir solide rabatter hvis du gjennomfører visse skadeforebyggende tiltak, men selskapene premierer tiltakene svært ulikt. Gi beskjed til selskapet ditt hvis du har gjennomført noen av disse tiltakene:

Bolig og innbo

 • Vannstoppventil
 • El-kontroll
 • FG-godkjent Innbruddsalarm m sirene
 • Brann og innbruddsalarm tilknyttet alarmsentral
 • Rør-i-rør-system, hele huset
 • FG-godkjent lås i alle inngangsdører
 • Vinduslås
 • Komfyralarm

Bil

 • FG-godkjent alarm
 • Gjenfinningssystem
 • Egen separat garasje
 • ESP
 • Startsperre
 • Automatgear
 • Klimaanlegg
 • Ingen brukere under 24 år


Her finner du Tjenestetorget sitt skjema for et uforpliktet tilbud på forsikringene dine

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.