Pris for begravelse:Tilfellene der NAV dekker begravelses-utgifter

KOSTBAR BEGRAVELSE?: En rimeligere begravelse behøver ikke å bety en mindre verdig begravelse. I artikkelen under får du tipsene.
KOSTBAR BEGRAVELSE?: En rimeligere begravelse behøver ikke å bety en mindre verdig begravelse. I artikkelen under får du tipsene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begravelsen kan bli dyr – men det er mulig å spare flere tusen kroner, og få en like verdig avslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi mister våre kjære, ønsker vi selvsagt å gi dem en fin avslutningsseremoni på livet, og en vakker grav vi kan besøke.

Det er likevel ikke alltid så enkelt for etterlatte å betale for en begravelse som lett kan koste opp mot 40.000 kroner.

Men Norge har bestemt at alle har rett på en verdig begravelse, og etterlatte kan i noen tilfeller få over 20.000 kroner i begravelses-stønad.

Lenger nede i denne artikkelen får du vite når dette gjelder.

GUNNAR HAMMERSMARK: Direktør ved Virke Gravferd, begravelsesbyråenes fagorganisasjon. Foto: Virke Gravferd.
GUNNAR HAMMERSMARK: Direktør ved Virke Gravferd, begravelsesbyråenes fagorganisasjon. Foto: Virke Gravferd.

Regionale prisforskjeller

Hva en gravferd, enten det er en begravelse eller en kremasjon, vil koste, kommer an på flere ting, ifølge Gunnar Hammersmark, direktør ved Virke Gravferd som er begravelsesbyråenes fagorganisasjon.

– Det vil være regionale forskjeller, med hensyn til transport, utgifter til annonsering i lokalaviser/ regionsaviser/ riksaviser og kommunale avgifter til kremasjon, sier Hammersmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen steder i landet er det kirketjener som tar hånd om det praktiske i en seremoni, mens det andre steder er byråets folk som gjør dette. Alle disse elementene påvirker den totale kostnaden for en gravferd.

Hammersmark kommer med et priseksempel for Oslo-regionen:

– Hvis man tar utgangspunkt i en gravferd med seremoni, annonser, blomster, trykte program, pynting i kapellet, transport av kisten, og melding av papirer, så vil en gjennomsnittspris i Oslo-regionen ligge på cirka 35.000 kroner.

– Skal man i tillegg ha minnesamvær og gravstein så avhenger dette av hvor mange gjester som kommer, og hvilken gravstein man ønsker. Disse prisene kan variere mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så mye koster en begravelse

Avgift ved kremasjon

Det er også forskjeller på kommunale avgifter, og det handler ofte om kremasjonsavgift.

I gravferdsloven er det lovfestet at alle har rett til en fri grav i fredningstiden, som normalt er 20 år. Ønsker man å feste gravene utover dette, betales en festeavgift. En urnegrav er billigere enn en kistegrav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved kremasjon kan det komme en avgift. For eksempel i Oslo var denne taksten cirka 3.800 kroner for kommunens innbyggere. Men i 2017 besluttet Oslo kommune å ta denne kostnaden, slik at man fritt kunne velge mellom begravelse eller kremasjon uten å tenke at kremasjon var «dyrere», forteller Hammersmark.

Det finnes 26 krematorier i Norge, og det betyr at mange kommuner ikke har egne krematorier. Noen kommuner tar derfor kostnaden til kremasjon for sine egne innbyggere – som de må kjøpe utenfor egen kommune, mens i andre kommuner er det de etterlatte som får kostnaden, ifølge direktøren.

Les også: Her er Norges klagenemnder

Offentlige stønadsordninger

Selv om begravelser kan bli veldig dyre, er det likevel mulig å gjennomføre en gravferdsseremoni på en enklere, men like verdig måte – til en lavere pris, forsikrer Hammersmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du søker på ulike begravelsesbyråers hjemmesider vil du finne priser fra cirka 10.000 kroner og oppover, tipser han.

For å få dekket deler av en begravelse, er det er to offentlige stønadsordninger som gjelder:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  1. Behovsprøvd gravferdsstønad: Full stønad er i dag 22.723 kroner. Stønaden avkortes med utgangspunkt i avdødes økonomiske stilling ved siste ligning. (Stønaden er ikke behovsprøvd for personer opptil 18 år. Det er NAV som har alle opplysninger om kriteriene, Folketrygdlovens kap. 7. Byråene informerer kundene om denne stønaden, og de aller fleste byråene bistår pårørende med å sende disse søknadene.
  2. Transportrefusjon (Stønad til båretransport): Når avstand mellom dødssted og avdødes naturlige seremonisted er over 20 kilometer kan NAV refundere nødvendige transportomkostninger, utover en egenandel på 2.273 kroner, 10 prosent av full gravferdsstønad. Byråene søker NAV med fullmakt fra pårørende.

Mer informasjon om stønad til begravelse finner du her på NAV.

Les også: Det tar flere år før kroppen forsvinner i jorden

Senior kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Senior kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Dine rettigheter

Før du velger begravelsesbyrå, er det lurt å sette deg inn i hvilke rettigheter du har, og hvilke krav du skal stille.

Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, understreker at du skal finne prisene på nettsidene til byrået, og de er dessuten pålagt å tilby en prisliste ved første kontakt.

– Før dere inngår en avtale, skal du få et skriftlig tilbud. Byråene skal opplyse om en minstepris, og den skal dekke det nødvendigste av forberedelser, tilrettelegging og bestilling av varer og tjenester, sier Skogly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet anbefaler å være tydelig i ønskene overfor byrået for å unngå misforståelser, og sørge for at alt som er viktig er skriftlig.

Les også: Stor studie på nær døden-opplevelser: Så seg selv ovenfra

Her er Skoglys tips:

– Hvis du ikke er fornøyd med byrået, bør du si ifra med en gang, så kan de kanskje ordne opp. Hvis ikke, kan du klage til dem skriftlig, og løser det seg ikke, kan Forbrukerrådet megle, avslutter Skogly.

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne