Banksjefenes veivalg

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet
Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Bankenes resultater for 1. kvartal viser tydelig at lønnsomheten i sektoren preges av lavere utlånsmarginer. Ifølge CMC Markets' Henrik Sommerfelt må utlånsrentene snart opp, men ingen vil være først.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankenes interne innlånsrenter uttrykt ved Nibor har siden nyttår steget med drøyt 30 prosent, fra 83 til 111. I samme periode har bankenes utlånsrente til kundene stått på stedet hvil. Slik blir det dårligere marginer av, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.

– Bankenes gjennomsnittlige utlånsmargin har svekket seg fra 1,95 prosent i siste kvartal i fjor til 1,77 prosent i første kvartal i år. Dette er Bankene lite tilfredse med skal vi tro Nordea Markets analytiker Thomas Svensen i et intervju med finansavisen på fredag, fortsetter han.

Lettere sagt enn gjort

Ifølge Sommerfelt ønsker nok bankene seg bedre marginer, men det er ikke bare å sette opp «prisene» når innlånsrenten går opp.

– Bankene må til enhver tid evaluere kostnytte-verdien av å øke utlånsmarginen opp mot kundeavgang og svekket omdømme som gjerne kommer som et resultat av å heve renten. Det største omdømmetapet faller på den aktøren som er først ute med å heve renten og vi ser derfor at alle sitter stille i båten", skriver CMC Markets-toppen.

– Mange venter nok på Norges Banks varslede renteheving i september for å ha en kjent, spesifikk faktor å legge skylden på. Venter man for lenge kan imidlertid det også bli dyrt, påpeker han.

Dersom Norges Bank hever styringsrenten tettes spreaden mellom bankenes innlåns- og utlånsrente ytterligere og marginene faller. Dette kan ifølge Sommerfelt bli dyrt for bankene som er sene på avtrekkeren.

Les også: Konkurransetilsynets gransking av dagligvaregiganter kan ta lang tid

Renteheving etter sommeren

Sommerfelt påpeker at også sentralbanksjef Øystein Olsen står ovenfor et veivalg, ettersom hans planer om å heve styringsrenten i slutten av sommeren nå kanskje må avblåses av nok en runde med skuffende inflasjonstall.

Norges Bank spådde en kjerneinflasjonsvekst på 1,6 prosent for april og måtte, da fasiten tidligere denne uken viste en vekst på 1,3 prosent, konstatere at de hadde overvurdert konsumprisindeksen for åttende måned på rad.

– Sjefanalytiker i Nordea Markets påpekte denne uken at apriltallene kan ha blitt påvirket av noe påskestøy, men at en ny tilsvarende bom i mai vil være nok til at Norges Bank må justere rentebanen, trekker Sommerfelt frem.

– En annen faktor som tradere mener vil påvirke rentebeslutning er BNP-tallene som publiseres førstkommende tirsdag. Dersom tallene viser en svakere vekst enn forrige kvartal kan det spøke ytterligere for en renteheving i september, påpeker han.

Les også: Analytiker: – Vi kan ha ryddet bort en del risikofaktorer

Taler for økte renter

Av faktorer som taler for en tidlig renteheving har vi imidlertid den lave kronekursen, samt oljeprisen som denne uken nådde sitt høyeste nivå siden 2014.

– Økt oljepris er stort sett positiv for norsk økonomi, som er netto oljeeksportør og har tunge aktører innen både seismikk og oljeservice. Tradere følger derfor spente med på om Donald Trump vil gjøre alvor av sine trusler om å nekte å gi Iran, verdens femte største oljeprodusent, ytterligere tid uten nye sanksjoner, avslutter Sommerfelt.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden